Avbilda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avbilda, varianter, uttal och böjningar av avbilda

Avbilda synonym, annat ord för avbilda, vad betyder avbilda, förklaring, uttal och böjningar av avbilda.

Synonymer till avbilda

Vad betyder och hur uttalas avbilda

Avbilda uttalas av|bilda och är ett verb -de.

Ordformer av avbilda

Aktiv

avbilda
infinitiv
avbildar
presens
avbildade
preteritum
avbildat
supinum
avbildande
presens particip
avbilda
imperativ

Passiv

avbildas
infinitiv
avbildas
presens
avbildades
preteritum
avbildats
supinum

Perfekt particip

avbildad en
~ + subst.
avbildat ett
~ + subst.
avbildade den/det/de
~ + subst.

Avbilda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Avbilda på Engelska

  • reproduce, draw, paint, depict

Hur används ordet avbilda

  1. Perspektiv är inom konst, bl.a. arkitektur, ett system för att avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan. (källa)
  2. Gloria (nimbus) är i konsten en markering av personers helighet, ofta i form av en skiva eller strålglans som symboliserar gudomligt ljus. I kristen konst har glorian vanligen formen av en gyllene rund skiva bakom den avbildades huvud. Glorian har sina rötter i persisk ikonografi av solguden Mithra. (källa)
  3. Huvudfotingar är figurer som barn oftast ritar som sin första teckning av en människa. De ses som ett led i utvecklingen av barns förmåga att avbilda verkligheten. (källa)
  4. Stenhuggeri i stor skala har varit kännetecknande för orten ända sedan man här i slutet av 1000-talet började bryta sten till Lunds domkyrka. Orten har troligtvis varit verkstad för Mårten stenmästare vilken under första hälften av 1100-talet varit verksam vid Lunds domkyrkobygge. I Höörs kyrka finns fortfarande hans huggna dopfunt som han signerat men också låtit avbilda sig på. Den så kallade Stenskogen bär fortfarande vittnesbörd om denna medeltida industri. I senare tid har också en omfattande kvarnstenstillverkning skett i socknen. (källa)
  5. Ett objektiv (kameralins) är en optisk lins eller sammansättning av linser som används i en kamera för att skapa bilder av objekt, antingen på fotografisk film eller på andra medier som kan lagra en bild kemiskt eller elektroniskt. Ljusmängden som når det ljuskänsliga mediet bestäms genom en kombination av exponeringstid och bländaröppning. Hur mycket ljus som erfordras för att avbilda objektet bestäms av mediets känslighet och ljusförhållandet vid objektet. (källa)
  6. I det moderna måleriet har dessa behov luckrats upp, i och med att vem som helst som äger en kamera kan ta en bild på sig själv eller någon som den vill föreviga. Inom det moderna måleriet behöver avbildningen bara en viss likhet för att kunna kännas igen, och den behöver inte stämma överens med den avbildades yttre utseende. (källa)
  7. Kyrkomålningarna visade ofta bilder. Under medeltiden försökte man ofta skrämmas med motiv på djävulen och helvetet, vilket sedan även fortsatte något bland annat i västra Sverige med motiv från den yttersta domen, och definitivt först upphört under 1800-talet. Att avbilda bibliska händelser var vanligt förekommande. Se exemplet från Skepplanda kyrka som föreställer Mose och den brinnande busken. (källa)
  8. En figurin föreställande en liknande hund från den Ptolemaiska dynastin (305-30 fvt) har hittats vid arkeologiska utgrävningar i oasen al-Fayyūm i Egypten, den finns på British Museum. En vas daterad till 500 fvt. från den etruskiska staden Volci anses avbilda en hund av detta slag. Aristoteles (384–322 f.K.) nämnde dvärghundar som i latinsk översättning blev Canis Melitæus. Dessa beskrivs i John Caius (1510–1573) De Canibus Britannicis 1570, det första hundlexikonet. När denna bok översattes till engelska 1576 blev rasnamnet Maltese. (källa)
  9. Projektion – en tvådimensionell avbildning på en ritning av ett tredimensionellt föremål. Isometrisk projektion – en metod för att visuellt avbilda tredimensionella föremål i två dimensioner. (källa)
  10. Det var de östromerska kejsarna som på 400-talet e. Kr. lät avbilda sig, bland annat på mynten, med ett klot i vänstra handen som tecken på sitt världsherravälde. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.