Avfyrning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avfyrning, varianter, uttal och böjningar av avfyrning

Avfyrning synonym, annat ord för avfyrning, vad betyder avfyrning, förklaring, uttal och böjningar av avfyrning.

Vad betyder och hur uttalas avfyrning

Avfyrning uttalas avfyrning variantform till avfyring.

Ordformer av avfyrning

avfyrning variantform till avfyring

Hur används ordet avfyrning

  1. Den stora fördelen med luntlåset var att skytten kunde koncentrera sig på att hålla i vapnet och att sikta, eftersom det endast behövs en mindre ansträngning för avfyrningen. Nackdelen är att skytten hela tiden måste se till att luntan brinner, och att den sticker fram lagom mycket. (källa)
  2. Pansarskott (ty. Panzerfaust) började utvecklas för den tyska krigsmakten under 1930-talet och användes under andra världskriget. Pansarskottet har fått stor spridning runt om i världen. I Sverige använder sig försvaret av Pansarskott m/86 som även exporterats av tillverkaren Bofors. Pansarskottets avsaknad av rekyl uppnås genom den så kallade bakblåsprincipen där en lika stor kraft vid avfyrning släpps ut baktill som den kraft som driver granaten framåt. Tidigare använde sig Försvaret av pansarskott m/68, kallat Miniman, som utvecklats av Bofors och ännu tidigare pansarskott m/45 och m/46 som i det närmaste var kopior av den tyska Panzerfaust. (källa)
  3. Patron (militärförkortning: ptr) är enhetsammunition där projektil, drivladdning och tändanordning (normalt en tändhatt) har sammanhängande utformning och sammanhålls av en patronhylsa. Patronhylsan utgörs normalt av en ihålig cylinder med stängd botten. I hylsbotten hålls i regel tändanordning, i hylshåligheten drivladdning, och i hylsmynningen projektil. Vid avfyrning antänder tändanordningen drivladdningen, vilken sedan skapar tryck inuti patronhylsan (vilken hålls från brisad av patronläget), vilket seden skjuter iväg projektilen ifrån patronhylsan i hög hastighet. Projektilhastigheten varierar beroende på utformning av projektil och drivladdning, samt projektilens fästning i hylsmynningen. (källa)
  4. Professionella pyrotekniska pjäser för scenbruk är i huvudsak elektriskt styrda. I pjäsen sitter en tändare som består av en glödtråd med en liten pyroteknisk sats, eller en ledande massa, som upphettas och antänds. Vanligen behövs cirka 0,5–1 W för att utlösa eltändaren. Ett fåtal pjäser är i stället gjorda för att kunna antändas med stubin eller på annat sätt. Eltändningen gör att pyroteknikern/fyrverkaren kan styra avfyrning av pjäserna på avstånd samt med högre precision än vid manuell tändning. (källa)
  5. Eltändare är ett halvfabrikat till en sprängkapsel, som används som antändningskälla då man använder sig av elektrisk avfyrning. Den består av två kablar med en motståndstråd som täckts med en pyroteknisk sats eller en ledande sats. När en elektrisk ström går genom tändaren värms satsen upp och antänds med en snabb sticklåga. (källa)
  6. En varbygel är en halvcirkelformad konstruktion och vapendetalj hos handeldvapen som är belägen under avtryckaren vid antingen kolvhalsen eller pistolgreppet. Varbygelns uppgift är att skydda vapnets avtryckare från ofrivillig avfyrning. Varbygeln är oftast tillverkad i något hårt material såsom stål eller plast. När ett eldvapen saknar varbygel beror det oftast på att vapnet är ämnat att kunna avfyras även om man har tjocka handskar eller dylikt på sig. Ibland ser man även den engelska benämningen trigger guard i svensk text. (källa)
  7. Blindgångare (från tyskans Blindgänger) kallas ammunition och bomber som inte exploderade som tänkt efter avfyrning, och som därmed fortfarande riskerar att explodera. (källa)
  8. Inom ballistik - ett eldhandvapens kontakt med axeln i samband med avfyrning, se rekyl. Kan även syfta på en projektils träff mot målet i begrepp som anslagsenergi och anslagsvinkel. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.