Vad betyder och hur uttalas avledningsändelse
Avledningsändelse uttalas av|led|nings|änd|else.
Avledningsändelse betyder (språkv.).
Ordformer och varianter av avledningsändelse
Singular
- avledningsändelse
- obestämd grundform
- avledningsändelses
- obestämd genitiv
- avledningsändelsen
- bestämd grundform
- avledningsändelsens
- bestämd genitiv
Plural
- avledningsändelser
- obestämd grundform
- avledningsändelsers
- obestämd genitiv
- avledningsändelserna
- bestämd grundform
- avledningsändelsernas
- bestämd genitiv
Avledningsändelse är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet avledningsändelse
Adjektivorden kan även användas som utgångspunkt vid bildning av adverb, vanligen med avledningsändelser som -en, -ligen eller -vis.
Redan i en fornengelsk berättelse från 890-talet nämns Blekinge som Blekingēg (-ēg betyder 'ö, strandbygd'). Namnet har bildats till ett fjärdnamn *Blek 'den glänsande, den stilla', som avser en del av det stora fjärdområdet mellan Listerby och Torhamn i sydöstra Blekinge. I slutet av 1100-talet skrevs landskapsnamnet som Blegunc. Till *Blek har avledningsändelsen -ung (senare -ing och -inge) lagts. Ändelsen betecknar bygden runt fjärden.
De som formade finskan till ett nationalspråk och ett skriftspråk på 1800-talet gjorde också medvetna ansträngningar att ersätta så många utländska ord som möjligt med finska. Då ersattes till exempel svecismen pukstaavi (bokstav) av nybildningen kirjain (från "kirja", bok). Den stora repertoaren av sådana avledningsändelser gör nyskapandet lättare. Samma puristiska strävan finns än i dag. Språkvårdarna är dock inte främmande för översättningslån.
Namnets ursprung är oklart. Ortnamnet finns dokumenterat på 1120-talet som Guarandia och på 1230-talet som de Werendia. Namnet kommer troligen av runsvenska uer‐ ("man") och avledningsändelsen ‑und, ‑and som betyder "rikedom på". Förledet är samma ord som latinska vir ("man") som i ordet "viril". Andra tolkningar är "rikt på boplatser" och "rik region". Landskapet omnämns i Florenslängden, ursprungligen från 1103, i sin latinska form "Guarandia".
Termen efterled avser ett sammansatt ords sista led. Många ortnamn är sammansatta av förled och efterled, men det finns också osammansatta ortnamn som Vi och Boo. Många ortnamn har böjningsändelser som till exempel -a i Mora, -e i Linde och -om i Krokom. Även avledningsändelser förekommer, som -und i Ragunda, samt den mycket vanliga ändelsen -inge, -unge i Västerhaninge, Skuttunge. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är ändelse och vad som är efterled. Ett exempel är ortnamnet Näsum. Man vet inte säkert om -um är beteckning för pluralis av näs (då är -um en ändelse) eller om -um kommer av -hem (då är -um ett efterled).