Avslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avslag, varianter, uttal och böjningar av avslag

Avslag synonym, annat ord för avslag, vad betyder avslag, förklaring, uttal och böjningar av avslag.

Synonymer till avslag

Vad betyder och hur uttalas avslag

Avslag uttalas av|slag och är ett substantiv.

Ordformer av avslag

Singular

avslag
obestämd grundform
avslags
obestämd genitiv
avslaget
bestämd grundform
avslagets
bestämd genitiv

Plural

avslag
obestämd grundform
avslags
obestämd genitiv
avslagen
bestämd grundform
avslagens
bestämd genitiv

Avslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Avslag på Engelska

  • rejection, refusal - motion for rejection (of a proposal), his request was turned down, the board moved that the proposal be rejected

Hur används ordet avslag

  1. 1757 William Whitehead, efter avslag av Thomas Gray. (källa)
  2. Cloetta har länge stridit om ensamrätten till benämningen kexchoklad. När Marabou och Göteborgs Kex lanserade produkter med kexchoklad i namnet valde Cloetta år 2000 att gå till domstol för att hävda sin rätt till namnet, men fick avslag. Regeringsrätten valde att inte ta upp målet. (källa)
  3. En knacksten eller en hammarsten är en sten som används för att slå avslag från en kärna i syfte att tillverka stenverktyg. Olika storlekar, material och vikter används beroende på vad som skall tillverkas, och i vilken kulturell kontext det görs. (källa)
  4. Svenska kroppskulturförbundet har flera gånger ansökt om medlemskap i Riksidrottsförbundet, som dock gett avslag. Kända svenska kroppsbyggare är bland annat Anders Graneheim, Stefan Jonsson, Martin Kjellström, Ehrling Wahlgren och Roger Zapfe. (källa)
  5. År 1817 begränsades rätten ytterligare i Västerbottens och Norrbottens län genom kungliga brev. Breven stadgade att ingen som bodde inom en mil från kyrkan skulle få förvärva eller bygga en kyrkstuga. Den som bodde i anslutning till en bra väg kunde få avslag även om avståndet till kyrkan var längre än en mil. Det kungliga brevet hade sin upprinnelse i en skrivelse från landshövdingen i Norrbottens län, Per Adolf Ekorn. De skäl som han anförde för att begränsa antalet kyrkstugor var dels åtgången på byggnadsvirke, dels det besvärande buslivet och lönnkrögeriet i kyrkstäderna i samband med kyrkhelgerna. (källa)
  6. På senare år har det funnits problem med att utvisa asylsökande som har fått avslag på sin ansökan till länder som Iran och Somalia, då dessa inte tar emot sina egna medborgare om de inte återvänder hem frivilligt. (källa)
  7. Det kan finnas flera orsaker till att personer uppehåller sig i ett land utan tillstånd. Den som lämnar sitt hemland av ekonomiska eller politiska orsaker och inte räknar med att kunna få uppehållstillstånd i det land de kommer till, kanske väljer att bosätta sig i landet utan att söka uppehållstillstånd. Andra har kommit som asylsökande på flykt undan krig, förföljelse eller naturkatastrofer och sedan de har fått avslag på sin asylansökan väljer att gå under jorden och undvika myndighetskontakter för att stanna kvar i landet som papperslös. (källa)
  8. Normalpermission beviljas efter att minst en fjärdedel av strafftiden avtjänats men oftast efter upptrappning och det inte finns skäl att utgå ifrån att den intagne kommer att begå ytterligare brott eller använda droger. Avslag sker till exempel ifall den intagne vägrat arbeta, vägrat lämna urinprov, använt eller hanterat narkotika eller svamp under fängelsevistelsen eller annars visat på misskötsamhet. Normalpermission sker normalt sett en gång i månaden och som mest för 72 timmar. (källa)
  9. Historiskt sett har partipolitiska insatser genomförts för att stärka den representativa demokratin med direktdemokratiska inslag sedan år 1894 med Riksdagens nyhetsgrupp med förslag på lokala folkomröstningar. Socialdemokraterna kom det första förslaget om Folkinitiativ och folkomröstningar (beslutande folkomröstningar, Plebiscit) år 1917 men fick avslag, men år 1919 fick man sedan bifall till införande av rådgivande folkomröstningar. Mellan år 1948-1993 har de borgerliga partierna fört fram förslag om att genomföra beslutande folkomröstningar med vetorätt för kommunfullmäktige. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.