Avtala Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder avtala, varianter, uttal och böjningar av avtala

Avtala synonym, annat ord för avtala, vad betyder avtala, förklaring, uttal och böjningar av avtala.

Synonym till avtala

Vad betyder och hur uttalas avtala

Avtala uttalas av|tala och är ett verb -de.

Ordformer av avtala

Aktiv

avtala
infinitiv
avtalar
presens
avtalade
preteritum
avtalat
supinum
avtalande
presens particip
avtala
imperativ

Passiv

avtalas
infinitiv
avtalas
presens
avtalades
preteritum
avtalats
supinum

Perfekt particip

avtalad en
~ + subst.
avtalat ett
~ + subst.
avtalade den/det/de
~ + subst.

Avtala är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Avtala på Engelska

  • arrange, agree, come to an agreement - we met at the agreed time

Hur används ordet avtala

  1. avtala och organisera möten. (källa)
  2. Hyresreglering är en bostadspolitisk inskränkning i avtalsfriheten på bostadsmarknaden som innebär att hyran inte får sättas till vilket belopp som helst. I praktiken innebär hyresreglering ett tak på vilken hyra som är tillåten att avtala om. (källa)
  3. Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad, ett resultat av kollektivavtal eller vara fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare, och kan resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även om själva semesterresan många åker på under till exempel sommaren eller skolornas sportlov. (källa)
  4. Konsumentköplagen (1990:932 ) är en svensk lag, som reglerar vad som gäller när konsumenter köper lösa saker av näringsidkare (Företagare). Lagens regler är tvingande men endast till konsumentens fördel. Det innebär att parterna kan avtala bort en regel i lagen om avtalsvillkoret försätter konsumenten i en gynnsammare position än lagregeln. Det sagda hindrar inte parterna att efter en inträffad händelse överenskomma om något som strider mot en tvingande regel så länge konsumenten är medveten om den tvingande regel konsumenten då efterger. En sådan överenskommelse är bindande för konsumenten. (källa)
  5. Preferensaktier ger företrädesrätt till bolagets tillgångar eller vinst före stamaktier vid konkurs eller likvidation. Aktier utgivna med utdelningspreferens ger aktieägaren särskild rätt till utdelning före innehavare av stamaktier, ibland med ett bestämt belopp baserat på teckningskursen uppräknad med viss kalkylränta. Aktier utgivna med likvidationspreferens ger vid likvidation särskild rätt till bolagets tillgångar. Det finns relativt långtgående möjligheter att utforma villkoren för preferensaktiers bättre rätt. Regleringen sker i bolagsordningen. En annan möjlighet att reglera aktieägares olika rättigheter är att avtala om dem genom ett aktieägaravtal. (källa)
  6. Speciellt vid internationell handel är det vanligt att parterna på förhand bestämmer hur och var eventuella tvister ska slitas, så kallade forum-klausuler. Det finns inget tvång för parterna att föra saken till en domstol utan de kan till exempel avtala om att någon organisation skall avgöra tvisten som till exempel Internationella Handelskammaren (International Chamber of Commerce) som är en mycket viktig instans för skiljedom när det gäller internationella köp. (källa)
  7. Genom ett så kallat samboavtal kan samborna avtala att viss egendom inte ska ingå i bodelningen eller till och med att bodelning inte ska ske. Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna. (källa)
  8. I Sverige används de två separata begreppen semesterlön och semesterersättning. Den förstnämnda betalas ut under ordinarie semestertid under sommaren, den sistnämnda betalas ut i början av nästkommande år, om anställningen inte varit ett fullt år. Parterna kan dock avtala om andra utbetalningsperioder, exempelvis genom kollektivavtal. (källa)
  9. Ett vanligt förfarande i skiljenämnd är att avtala om arbetssättet, sammansättning (ofta 3 jurister, 1 oberoende samt varsin från respektive part) och konsekvenser av skiljeförfarande. I många fall avtalas möjligheten till överklagande bort. (källa)
  10. Arbetsbrist är alltid sakligt skäl till uppsägning. Det behöver inte bara vara dålig lönsamhet, utan kan också gälla när till exempel en avdelning läggs ner vid en omorganisering. Uppsägningar på grund av arbetsbrist ska göras med hänsyn till de regler om turordning som finns i lagen om anställningsskydd. Dessa turordningsregler baseras främst på anställningstiden för de anställda. Arbetsgivaren och den kollektivavtalsslutande fackliga organisationen har dock rätt att avtala bort turordningsreglerna. I sådana fall förhandlar parterna fram en särskild avtalsturlista som ligger till grund för i vilken ordning de anställda ska sägas upp. För högre chefer har facken medgivit fritt avsteg från turordningsreglerna, så att personer fritt kan sägas upp, dock kompenserat med en längre uppsägningstid. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.