Bakpulver Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bakpulver, varianter, uttal och böjningar av bakpulver

Bakpulver synonym, annat ord för bakpulver, vad betyder bakpulver, förklaring, uttal och böjningar av bakpulver.

Synonym till bakpulver

Vad betyder och hur uttalas bakpulver

Bakpulver uttalas bak|pulver och är ett substantiv.

Ordformer av bakpulver

Singular

bakpulver
obestämd grundform
bakpulvers
obestämd genitiv
bakpulvret
bestämd grundform
bakpulvrets
bestämd genitiv

Plural

bakpulver
obestämd grundform
bakpulvers
obestämd genitiv
bakpulvren
bestämd grundform
bakpulvrens
bestämd genitiv

Bakpulver är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bakpulver

  1. Galler av gjutjärn bör oljas in före användning för att senare underlätta rengöring. Vid rengöring ska man aldrig använda diskmedel på gjutjärnsgaller. Istället kan man lägga på locket på grillen på högsta värme för att förkolna matrester och därefter borsta bort det som är kvar. Alternativt blötlägga i bakpulver, ättikssprit och vatten i en halvtimme och skrubba med en boll av aluminiumfolie. (källa)
  2. Hjorthornssalt är ett handelsnamn på en blandning av främst ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat men kan även innehålla mindre delar ammoniumkarbonat. Hjorthornssalt är numera i praktiken synonymt med ammoniumvätekarbonat. Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel, liksom bikarbonat och bakpulver, till skillnad från vanlig jäst som är ett biologiskt jäsmedel. Används mest som jäsmedel vid bakning av tunna, torra bakverk. Om hjorthornssalt används som jäsmedel i exempelvis sockerkaka, så kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket. Drömmar är exempel på klassiska småkakor som bakas med hjorthornssalt. Hjorthornssalt ingår också vanligtvis som jäsmedel i vetekex. (källa)
  3. Kaffebröd är bakverk, i synnerhet söta sådana, som äts till dryck. Kaffebröd kan vara mjukt eller hårt och bakat med jäst eller bakpulver. Exempel på kaffebröd i Sverige är wienerbröd, kanelbullar, vetelängd, sockerkaka, tigerkaka och småkakor (sju sorters kakor). Kaffebröd är omskrivet sedan mitten av 1800-talet och ursprungligen avsett att serveras till kaffe. Det kan även serveras till andra drycker. Fikabröd är en synonym som förekommer efter att ordet fika blivit folkligt i Sverige. (källa)
  4. Mjuka kakor som till exempel sockerkakan bakas på en smet som är så lös att den måste gräddas i en bakform med kant och oftast används bakpulver som hävmedel och ägg eller annat bindemedel för att göra kakan hög och porös. Smaksättare ger olika sorters mjuka kakor. Mjuk kaka används som botten till många sorters tårtor. Används liten form till att grädda smeten kallas kakan för muffins. Kladdkaka är en variant av mjuk kaka som är kompakt och har en kladdig konsistens. Kladdkakan är nära besläktad med brownien. Skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. (källa)
  5. Vispad grädde utgör ett vanligt tillbehör, liksom vaniljglass och jordgubbar. Det förekommer många olika recept på kladdkaka men den viktigaste skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. Kladdkaka kan även göras på blockchoklad, och får då en mer vitaktig färg. (källa)
  6. Knäck är en vanlig typ av hemgjort julgodis bestående av lika delar sirap, socker och grädde som kokas ihop och som ofta smaksätts med hackad mandel. När smeten har kokats ihop till lagom konsistens, som kan vara mjuk till mycket hård, beroende på tycke och smak, fördelas den i veckade små knäckformar av papper där den får stelna. Det har också varit vanligt att tillsätta till exempel skorpsmulor eller kokosflingor, för att dryga ut, och bakpulver, för att knäcken skall bli porös. Knäck görs traditionellt med ljus sirap, men det går även att använda mörk sirap för en mindre söt och mer påtagligt nötig smak. (källa)
  7. Amerikanska pannkakor, även kallade pancakes (pannkakor på engelska) är en variant av pannkakor, som till största delen äts i USA, vanligen med lönnsirap, honung och/eller smör, och ofta till frukost. En skillnad från svenska pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än svenska pannkakor, endast cirka 12 centimeter i diameter. I USA serveras ibland små korvar eller ägg och bacon till pannkakorna. (källa)
  8. Rulltårta är en avlång cylinderformad tårta med inrullad fyllning. Den tunna tårtbotten, som fyllningen rullas in i, gräddas i ugnen. En rulltårta innehåller vanligtvis vetemjöl, socker, ägg och bakpulver. Fyllningen kan utgöras av sylt, grädde, smörkräm, choklad eller mos som till exempel äppelmos. (källa)
  9. Scones (uttal på svenska och engelska skɔns) är ett bakverk i form av ett slags små bullar, vars grundvariant har ingredienserna mjöl, salt, bakpulver, smör eller margarin samt mjölk eller filmjölk. Bakverket kommer från Storbritannien och har sitt ursprung i landsdelen Skottland. Vanligen används vetemjöl men havremjöl är ett alternativ. Det kan vidare smaksättas med exempelvis russin, bär, dadlar, mindre chokladbitar, kanel, vallmofrön eller ibland ost. (källa)
  10. En sockerkaka är en sorts mjuk och gul kaka. Sockerkaka bakas alltid i medelvarm ugn i en kakform, som kan vara avlång eller rund. Formen smöras och bröas (med exempelvis ströbröd) noggrant före baket. Ingredienser som traditionellt ingår i sockerkakssmeten är vetemjöl eller potatismjöl, socker, bakpulver, matfett och ägg. Som smaksättare används till exempel kardemumma, vaniljsocker eller citronsaft. Personer som inte äter ägg kan byta ut dessa mot annat bindemedel, till exempel sojamjöl, mandel eller extra bakpulver. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.