Bakverk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bakverk, varianter, uttal och böjningar av bakverk

Bakverk synonym, annat ord för bakverk, vad betyder bakverk, förklaring, uttal och böjningar av bakverk.

Synonym till bakverk

Vad betyder och hur uttalas bakverk

Bakverk uttalas bak|verk och är ett substantiv.

Ordformer av bakverk

Singular

bakverk
obestämd grundform
bakverks
obestämd genitiv
bakverket
bestämd grundform
bakverkets
bestämd genitiv

Plural

bakverk
obestämd grundform
bakverks
obestämd genitiv
bakverken
bestämd grundform
bakverkens
bestämd genitiv

Bakverk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bakverk

  1. Garnering syftar på oftast ätliga dekorationer på bakverk, antingen i form av vispgrädde, marsipan och andra sorters täckande material, eller som lockande inslag: frukt och bär, godisbitar och chokladfigurer. En vanlig garnering kan vara konstnärligt formgiven text som anknyter till en storhelg eller annan bemärkelsedag. Bland oätliga dekorationer kan nämnas tårtljus och tomtebloss. (källa)
  2. Glasyr är en söt smet som man täcker ett bakverk med. Det består i sin grundform av florsocker och vatten. Genom att tillsätta några droppar hushållsfärg kan den fås i flera olika färger. Glasyr är mjuk och kan smälta något i rumstemperatur. Den används till garnering av främst mjuka bakverk. (källa)
  3. Gottebordet kan pyntas med en julduk och andra julprydnader. Vanligt förekommande tilltugg på ett gottebord är julgodis som knäck, karameller och marsipan, bakverk som lussekatter och pepparkakor, färsk frukt, torkad frukt som dadlar och fikon samt nötter. Ibland kan det även innehålla chokladaskar och efterrätter som ris à la Malta. (källa)
  4. Grädde används som grund i såser och i annan slags matlagning. Vispad grädde är vanligt för garnering och fyllning av bakverk, speciellt bakelser och tårtor. Vispgrädde är även vanligt förekommande i efterrätter, antingen som ingrediens eller tillbehör. (källa)
  5. Havreflarn är ett kexliknande bakverk bestående av, som namnet antyder, mestadels havre. De har en väldigt spröd konsistens. Flarnen ser vanligtvis ut som vanliga runda platta kakor, men det är vanligt att man vid hembak lägger de varma flarnen över en rulle så att de får en böjd form. (källa)
  6. Havregryn (havregröt) (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, som ångas under tryck (autoklaveras) och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan brytas ner av kroppens matsmältning, varför det oftast tas bort före tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. Havregryn är en ingrediens i havregrynsgröt, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar. Havregryn kan också säljas pulvriserat för användning till välling. (källa)
  7. Redan antikens folk – araber, greker och romare – hade bakverk av finaste vetemjöl. Den första nordeuropeiska avbildningen av en strut finns på en kyrkmålning i Danmark daterad till 1250. På denna tid bakades den av rågmjöl. Även bruket med fastlagsbröd torde härstamma från medeltiden, men inget tyder på att det från början var kopplat till vare sig strutar eller vetebröd. (källa)
  8. Hjorthornssalt är ett handelsnamn på en blandning av främst ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat men kan även innehålla mindre delar ammoniumkarbonat. Hjorthornssalt är numera i praktiken synonymt med ammoniumvätekarbonat. Hjorthornssalt är ett kemiskt jäsmedel, liksom bikarbonat och bakpulver, till skillnad från vanlig jäst som är ett biologiskt jäsmedel. Används mest som jäsmedel vid bakning av tunna, torra bakverk. Om hjorthornssalt används som jäsmedel i exempelvis sockerkaka, så kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket. Drömmar är exempel på klassiska småkakor som bakas med hjorthornssalt. Hjorthornssalt ingår också vanligtvis som jäsmedel i vetekex. (källa)
  9. Honung används vanligen som sötningsmedel i matlagning, bland annat i bakverk som baklava, i godis, te och söta drycker, samt i såser. Honung är en nödvändig ingrediens för bryggning av mjöd. Barn under ett års ålder ska inte äta honung, då den kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan orsaka botulism. Honung förekommer också i en del kroppsvårdsprodukter. (källa)
  10. Julmarknaderna arrangeras gärna på historiska torg och platser och man saluför traditionell mat, bakverk, dryck och hemslöjd. Traditionella varor på tyska och österrikiska julmarknader är bland annat öl, brända mandlar, punsch, Lebkuchenherzen (en sorts mjuka pepparkakor), heisse Maronen (heta, rostade kastanjer), Bratwurst, Christstollen (bakverk med russin) och Glühwein (en sorts glögg). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.