Balett Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder balett, varianter, uttal och böjningar av balett

Balett synonym, annat ord för balett, vad betyder balett, förklaring, uttal och böjningar av balett.

Vad betyder och hur uttalas balett

Balett uttalas bal|ett [-et´] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av balett

Singular

balett
obestämd grundform
baletts
obestämd genitiv
baletten
bestämd grundform
balettens
bestämd genitiv

Plural

baletter
obestämd grundform
baletters
obestämd genitiv
baletterna
bestämd grundform
baletternas
bestämd genitiv

Balett är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Balett på Engelska

  • ballet - artistic dancing, ballet music, jazz ballet (dance)

Hur används ordet balett

  1. Jazzdans är en scenisk dansstil som i USA under 1900-talet smälte samman klassisk balett med den svarta kulturens rytmik och musik till jazzbalett, som idag är en vanlig dansform i bland annat revyer, musikaler och musikvideor. (källa)
  2. Kulturelitism handlar om en typ avståndstagande från populärkulturen och ett hyllande av sådant som sällan uppskattas av breda befolkningsgrupper. Detta kan röra sig om sådant som modern arkitektur, modern konst (exempelvis installationer), modern klassisk musik, poesi och så vidare. De personer som hänger sig åt kulturelitism brukar som kollektiv kallas kulturelit. Begreppet skall inte blandas ihop med finkultur som mer handlar om en viss repertoar som opera, balett, klassisk litteratur och klassisk musik. (källa)
  3. Ett libretto (diminutiv av italienska: libro, dvs. liten bok, häfte) är texten eller en story board i ett musikdramatiskt verk som en opera, en operett, en musikal eller en balett. Den som skriver libretton kallas librettist. (källa)
  4. Idén att kombinera filmer med inspelat ljud är nästan lika gammal som konceptet av film i sig självt. Den 27 februari 1888, ett par dagar efter att fotografpionjären Eadweard Muybridge hållit en föreläsning inte långt från Thomas Edisons laboratorium, möttes de två uppfinnarna privat. Muybridge påstod senare att han vid det mötet, sex år innan den första kommersiella filmvisningen, föreslagit en idé för ljudfilm som kunde kombinera hans bildvisande zoopraxiskop med Edisons ljudinspelande teknologi. Det blev ingen överenskommelse, men inom ett år påbörjade Edison byggandet av ett slags "titthåls"-system, som ett visuellt komplement till sin fonograf. De två delarna bildade kinetoskopet 1895, men filmvisning för individer skulle snart utkonkurreras av framgångarna inom filmprojektion. 1899 kom ett projicerat ljudfilmssystem under namnet Cinemacrofonograf eller Fonorama, främst baserat på Schweizfödde uppfinnaren François Dussauds arbete. Systemet visades upp i Paris och var i likhet med kinetofonen ett system som krävde separata hörlurar för varje individ. Ett förbättrat cylinderbaserat system, Phono-Cinéma-Théâtre, utvecklades av fransmännen Clément-Maurice Gratioulet och Henri Lioret, vilket tillät kortfilmer som visade teater, opera och balett att visas vid Parisutställningen 1900. Detta verkar vara de första offentliga visningarna med projektion av både bild och inspelat ljud. (källa)
  5. Mezzo (musikkanal) – en franskspråkig satellit-TV kanal specialiserad på konst/klassisk musik, opera, balett, folkmusik, jazz och världsmusik. (källa)
  6. Position – placering av kroppsdelar i klassisk balett. (källa)
  7. Inom modern dans och balett kallas motsvarigheten för koreograf, men det kan även finnas en regissör som har det övergripande ansvaret i en produktion där koreograferad dans finns med. (källa)
  8. Romantisk balett – den romantiska perioden inom balett inföll under 1800-talets första hälft. (källa)
  9. Dans Balett (kan även räknas som en teatergenre). (källa)
  10. År 1946 öppnades kabarén Le Lido på Champs-Elysées i Paris. Lidos balett Bluebell girls, ledd av koreografen Margaret Kelly, blev internationellt känd för hög kvalitet och skapade en större acceptans för barbröstade kvinnor på scen, även i Sverige. Karin Kavli var 1950 barbröstad i slutscenen på Ingmar Bergmans uppsättning av Guds ord på landet på Göteborgs stadsteater, och året därefter Kjerstin Dellert i Sköna Helena. Samtidigt kom filmer som Hon dansade en sommar (1951) och Sommaren med Monika (1952), där nakenbad framstod som något naturligt. Detta blev efter hand vanligare, särskilt på mer avskilda platser, i friluftsliv, i samband med bastu och i båtlivet, sammanhang där det var mycket vanligt från 1965. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.