Baptistsamfund Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder baptistsamfund, varianter, uttal och böjningar av baptistsamfund

Baptistsamfund synonym, annat ord för baptistsamfund, vad betyder baptistsamfund, förklaring, uttal och böjningar av baptistsamfund.

Vad betyder och hur uttalas baptistsamfund

Baptistsamfund uttalas bapt|ist|sam|fund och är ett substantiv.

Ordformer av baptistsamfund

Singular

baptistsamfund
obestämd grundform
baptistsamfunds
obestämd genitiv
baptistsamfundet
bestämd grundform
baptistsamfundets
bestämd genitiv

Plural

baptistsamfund
obestämd grundform
baptistsamfunds
obestämd genitiv
baptistsamfunden
bestämd grundform
baptistsamfundens
bestämd genitiv

Baptistsamfund är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet baptistsamfund

  1. Baptistsamfundet hade 16 609 medlemmar i 192 församlingar vid utgången av 2011. Det bedrev missionsverksamhet i Kongo-Kinshasa, Ukraina, Azerbajdzjan, Turkmenistan, Vitryssland, Litauen, Thailand, Japan och Albanien. (källa)
  2. Baptistsamfundet är organiserat så att varje församling har en hög grad av inre självstyre. Varje församling kan ta egna beslut på många områden. Man kan bara bli medlem av samfundet genom att tillhöra en lokal församling. Varjr församling väljer själva sitt eget ledarskap. Samtidigt har alla församlingar ett intimt samarbete. Baptistsamfundet kan utesluta församlingar. (källa)
  3. Till Tyskland kom baptismen genom Johann Gerhard Oncken som 1834 stiftade det första baptistsamfundet i Hamburg. Därifrån spred det sig till Danmark genom Onckens lärjunge Julius Købner 1839. (källa)
  4. Södertälje Baptistförsamling bildades år 1872. De första åren bedrevs verksamheten i tillfälliga lokaler som man hyrde. Församlingens första kapell byggdes vid Nygatan i korsningen med Rådhusgatan. Det invigdes 1883 och fick heta "Ecklesia-kapellet". (Jodå, namnet var faktiskt felstavat på skylten.) Det var den första frikyrkobyggnad som byggdes i staden. Kapellet, som de sista åren även kallades Baptistkyrkan, revs 1966 i samband med sänkning av Nygatan. Den nuvarande kyrkan, på Nyköpingsvägen, invigdes den 10 mars 1968. Kyrkan tillhörde Svenska Baptistsamfundet och kom därmed att ingå i Gemensam Framtid när baptistsamfundet gick upp i detta vid bildandet 2011. (källa)
  5. K.O. Broady emigrerade, efter någon tids tjänst som underofficer vid flottan, 1854 (1847 enligt en annan källa) till USA. Han lät döpa sig i Tabernacle Church i New York och anslöt sig 1855 till baptistsamfundet och studerade vid Madison university (nuvarande Colgate University) i Hamilton, i staten New York och tog examen (bachelor's degree) 1861. (källa)
  6. Thomas Lincoln var en respekterad och under en tid relativt inflytelserik medborgare i trakten. Han köpte Sinking Spring Farm i december 1808 för 200 dollar. Thomas Lincoln förlorade dock egendomen i en tvist, så när Lincoln var liten fick familjen bo i en backstuga i Indiana. Familjen tillhörde en baptistkyrka som brutit sig ur ett större baptistsamfund eftersom den vägrade stödja slaveriet. Lincoln lärde sig tidigt att ogilla slaveriet. Han gick aldrig med i någon kyrka och i sin ungdom drev han med religionen. En ofta citerad teori är att Abraham Lincoln led av Marfans syndrom, en autosomal dominant störning av bindväven som bland annat tog sig i uttryck i haltningar och att han var mycket lång, 190 centimeter. (källa)
  7. I Sverige hålls skolavslutningar ofta i en kyrkobyggnad, främst tillhörande Svenska kyrkan. År 2013 tillfrågades 2 000 rektorer i grundskolan om var skolan håller skolavslutning. Av 720 svarande framkom att över 50 procent håller till i kyrkan på skolavslutningen. Enligt svaren är det vanligast på landsbygden och bland skolor där en majoritet av eleverna har svenska som modersmål. "Tradition" är enligt svaren det vanligaste skälet till att hålla avslutningen i kyrkan. Även innan svenska staten och Svenska kyrkan skiljdes åt den 1 januari 2000, förekom avslutningar i Svenska Missionsförbundets, Svenska Baptistsamfundets och den svenska pingströrelsens lokaler. (källa)
  8. Svenska (missionsförbundare) Missionskyrkan var ett svenskt nyevangeliskt, protestantiskt trossamfund grundat 1878, fram till 2003 kallat Svenska Missionsförbundet (SMF). SMK har svensk bakgrund. SMK har enligt beslut 2011 grundat ett nytt samfund tillsammans med Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige som heter Equmeniakyrkan (tidigare arbetsnamnet Gemensam Framtid). Från 1 juli 2012 har det nya samfundet övertagit såväl centralt anställd personal som verksamhet. De tre bildarsamfunden har avvecklats. (källa)
  9. Varje medlem har lika stor bestämmanderätt och tillerkänns lika ställning i församlingen, grundat i Martin Luthers syn på det allmänna prästadömet. Vissa samfund, såsom Svenska baptistsamfundet och Svenska missionskyrkan, har en distrikts- och nationell struktur där samfundskonferenser beslutar om gemensamma saker, men dessa är primärt rådgivande i motsats till tvingande. De sistnämnda ansluter sig till en modererad kongregationalism medan exempelvis Pingströrelsen ansluter sig till en radikal kongregationalism där all form av samfundsbildning har avvisats, en uppfattning som på senare tid mildrats och en "samfundsliknande" struktur sammanfogats för att handha rörelsens gemensamma åtaganden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.