Barnramsa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder barnramsa, varianter, uttal och böjningar av barnramsa

Barnramsa synonym, annat ord för barnramsa, vad betyder barnramsa, förklaring, uttal och böjningar av barnramsa.

Vad betyder och hur uttalas barnramsa

Barnramsa uttalas barn|ramsa och är ett substantiv.

Ordformer av barnramsa

Singular

barnramsa
obestämd grundform
barnramsas
obestämd genitiv
barnramsan
bestämd grundform
barnramsans
bestämd genitiv

Plural

barnramsor
obestämd grundform
barnramsors
obestämd genitiv
barnramsorna
bestämd grundform
barnramsornas
bestämd genitiv

Barnramsa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet barnramsa

  1. Sånger, barnramsor eller vaggvisor. (källa)
  2. Tafatt (finns ett flertal regionala namn) är en traditionell lek som kan utövas av två eller fler utövare. Den går ut på att minst en person (ibland kallad "ha'n", eg. "har den", och ibland kallad "den som är", "den som tar" eller "tagaren"), har till uppgift att springa ifatt och greppa tag i eller röra vid andra deltagare samtidigt som ett speciellt kodord utropas. Detta "kodord" överensstämmer ofta med lekens regionala namn. Om den som jagar lyckas med sin uppgift går uppdraget vidare till den greppade eller rörda deltagaren. Det eventuella jägarbandet utväxlas och leken fortsätter. Deltagarna som jagas kan för att väcka tagarens uppmärksamhet och jaktinstinkt ropa den klassiska tafattfrasen "du kan inte ta mig", som vanligen utropas med samma retfulla satsmelodi som i barnramsan Skvallerbytta bing bång. (källa)
  3. Byn fick sitt namn på 1800-talet som en följd av en lantmätares lek med barnramsan Snipp, snapp, snorum, hej basalorum. Snapp, Snorum, Hej och Basalorum blev namnen på fyra andra nybyggarsamhällen i närheten. (källa)
  4. Byn, som ligger i Jörns socken, fick sitt namn på 1800-talet som en följd av en lantmätares lek med barnramsan Snipp, snapp, snorum, hej basalorum. Snipp, Snapp, Hej och Basalorum blev namnen på fyra andra nybyggarsamhällen i närheten. (källa)
  5. Bolibompavinjetten introducerades den 31 augusti 1987. Musiken till och själva ordet Bolibompa är skapade av kompositören Lasse Dahlberg, själva ordet bolibompa fanns på av Dahlberg och hans producent Mona Sjöström som ville skapa en barnramsa med både rytmik och inspiration från Afrika. Det var också han och hans barn som hördes i den signatur som användes under de första tolv åren. Dahlberg stod också för den tidigare vinjetten till Barnprogram. (Kom nu rå – vaddå – barnprogram i tevetvå!!«) Vinjetten är gjord av grafikern/animatören Bryan Foster. Den innehöll draken som sedan hängde med i den nya vinjett som byrån Dallas producerade och som startade 1999. (källa)
  6. Annika pannika, inledningen på en gammal retsam nedvärderande barnramsa med nödrim av okänt ursprung i en variant, oftast använd mot någon som heter Annika som varit elak. Har ett inslag av oskyldig mobbning. Ofta utan melodi men ramsan kan förekomma med en entonig melodi. Den text som vanligen förekommer i samband med namnet Annika. (källa)
  7. Skvallerbytta bing bång är ett nedvärderande uttryck av okänt ursprung om någon som springer omkring och avslöjar hemligheter, oftast av mindre vikt, men som inte borde spridas. Oftast använd som retsam barnramsa med en enkel melodi. Den äldsta kända dokumenterade varianten på ramsan är från 1677 och inleds med orden "Skvallerbytta, rådstuguklocka". Ordet skvallerbytta användes redan på 1500-talet om någon som inte kunde behålla information som delgivits i förtroende. Den kompletta texten som vanligen används av barn. (källa)
  8. I översättning: "Här kommer Grýla ner till gården, och femton svansar har hon på sig." Det är hövdingen Loptr Pálsson som kväder denna strof när han med stort följe rider ner för att överfalla gården Breiðabólstaðir år 1221. Hövdingen liknar alltså sig själv vid en trollpacka, men det intressanta är att han kanske bara citerar en för honom välkänd barnramsa. Ramsan finns i så fall bevarad i flera senare uppteckningar, men vi vet förstås inte om den såg likadan ut på 1200-talet. Om den gjorde det, så kan den ha haft följande fortsättning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.