Barnsjukvård Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder barnsjukvård, varianter, uttal och böjningar av barnsjukvård

Barnsjukvård synonym, annat ord för barnsjukvård, vad betyder barnsjukvård, förklaring, uttal och böjningar av barnsjukvård.

Vad betyder och hur uttalas barnsjukvård

Barnsjukvård uttalas barn|sjuk|vård och är ett substantiv.

Ordformer av barnsjukvård

Singular

barnsjukvård
obestämd grundform
barnsjukvårds
obestämd genitiv
barnsjukvården
bestämd grundform
barnsjukvårdens
bestämd genitiv

Barnsjukvård är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet barnsjukvård

  1. År 1958 blev Zetterström professor i pediatrik vid Göteborgs universitet, där han verkade fram till 1962 och efter det vid Karolinska institutet till 1986. Han var chef för Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus, och efter nedläggningen blev han chef vid den barnmedicinska kliniken på Sankt Görans sjukhus i Stockholm 1970–1986. Han blev 1975 ledamot av Vetenskapsakademien, och satt i Karolinska Institutets Nobelkommitté mellan 1975 och 1983. Han var engagerad i att förbättra barnsjukvården i flertalet länder, bland annat i Ukraina, Guinea-Bissau och Kina. Han har också gjort stora insatser för etiopisk barnsjukvård. (källa)
  2. Drottning Silvias barnsjukhus är ett akutsjukhus för barn och ungdomar och en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset. Upptagningsområdet för länssjukvård är Göteborgsområdet, Västra Götalands län för regionsjukvård och hela landet för nationell högspecialiserad vård. Verksamheten bedrivs i sin nuvarande form sedan 1997 i det gamla Östra sjukhuset i Göteborg. Drottning Silvias barnsjukhus är Sveriges största barnsjukhus med 1900 anställda och cirka 45 000 patientbesök om året. Drottning Silvias barnsjukhus utgör den samlade barnsjukvården inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset har ett komplett vårdutbud med alla dess delar från akutvård till högspecialiserad vård. Utöver vård bedrivs forsknings- och utbildningsverksamhet. (källa)
  3. Barnsköterska är i Sverige en person som arbetar med sjuka barn och ungdomar inom hälso- och sjukvården. För att arbeta som barnsköterska krävs en yrkeshögskoleexamen som Specialistundersköterska med inriktning barnsjukvård eller likvärdigt. Tidigare fanns även kommunala barnsköterskeskolor, men dessa har numera lagts ned. (källa)
  4. Mikael Norman blev överläkare 1995 och professor i pediatrik och neonatologi 2008. Han har innehaft flera olika chefsbefattningar inom barnsjukvården i Stockholm, bl.a. som chef för neonatalverksamheten vid Karolinska Universitetssjukhuset. Förutom sin läkargärning och forskning har Mikael Norman engagerat sig i specialistutbildning av sjuksköterskor, patientsäkerhet och kvalitet. Han är medicinsk rådgivare åt Regionernas Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF), registerhållare för Svensk Neonatalt Kvalitetsregister och medicinsk redaktör på Läkartidningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.