Vad betyder och hur uttalas bastionssystem
Bastionssystem uttalas basti|ons|syst|em.
Ordformer och varianter av bastionssystem
Singular
- bastionssystem
- obestämd grundform
- bastionssystems
- obestämd genitiv
- bastionssystemet
- bestämd grundform
- bastionssystemets
- bestämd genitiv
Plural
- bastionssystem
- obestämd grundform
- bastionssystems
- obestämd genitiv
- bastionssystemen
- bestämd grundform
- bastionssystemens
- bestämd genitiv
Bastionssystem är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet bastionssystem
Fyra eller fler bastionerade fronter bildar en bastionbefästning. Ur bastionsformen utvecklade sig under 1600-talet bastionssystemet. Den internationellt främste företrädaren för bastionsbefästningen var den berömde franske fortifikationsingenjören Sébastien Le Prestre de Vauban. Venedigs krigsbyggmästare San Micheli sägs ha varit den första som under åren 1523-29 byggde de första bastionerna i Verona och Padua. Enligt andra uppgifter skall dock sådana ha uppförts redan 1460 i Turin.
Bild av en fingerad befästning med bastionssystem och utanverk.
Av försvarsskäl flyttades fängelsets läge invid Kalmar slott till ravelinen vid Kvarnholmen. En fästningsplan för Kalmar ritades av Johan Wärnschiöldh, som var chef för fortifikation och generalkvartermästare och ansvarig för rikets fästningsbyggen. Dessutom var han ingenjör, lantmätare och stadsplanerare. Planen godkändes av drottning Kristina 1651. Den permanenta anläggningen, fästningen, skulle vara av större format och den skulle stärka försvaret av platsen vid Kalmar och som hade stort värde och strategisk betydelse. Fästningsbyggnaden skulle bestå av permanenta befästningar, en fortifikation, med en grav, en vallanläggning eller liknande. Dessa uppfördes i syfte att underlätta försvaret av ett terrängavsnitt. Den nya staden vid Kvarnholmen försågs med ett bastionssystem med vallgravar och värn, som i olika nivåer och steg skulle skydda mot anfall. Det var under 1680-talet som själva ravelinen byggdes och den ritades av generalkvartermästaren Erik Dahlbergh. År 1676 fick Erik Dahlbergh ledningen av de svenska fästningsbyggnaderna och 1677 blev han krigsråd.