Vad betyder och hur uttalas bebådelsedag
Bebådelsedag uttalas be|båd|else|dag.
Bebådelsedag betyder Marie bebådelsedag den mars el. närmaste söndag.
Ordformer och varianter av bebådelsedag
Singular
- bebådelsedag
- obestämd grundform
- bebådelsedags
- obestämd genitiv
- bebådelsedagen
- bestämd grundform
- bebådelsedagens
- bestämd genitiv
Plural
- bebådelsedagar
- obestämd grundform
- bebådelsedagars
- obestämd genitiv
- bebådelsedagarna
- bestämd grundform
- bebådelsedagarnas
- bestämd genitiv
Bebådelsedag är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet bebådelsedag
Denna ordning är också enligt Svenska kyrkan. När kyrkklockorna ringt in till skärtorsdagens mässa, är de sedan tysta fram till gudstjänsten under påsknatten/påskdagen. Under skärtorsdagens mässa sjunges lovsången Gloria den enda gången under Fastan. Inom Romersk-katolska kyrkan används Gloria inte under fastan, förutom vid mässan på skärtorsdagens kväll, även på Den helige Josefs festdag (19 mars) och Jungfru Marie bebådelsedag (25 mars).
Jungfru Marie bebådelsedag, Annuntiatio Mariæ, tidigare även Herrens bebådelse, Vårfrudagen, Frue dag, är en årlig kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att högtidlighålla att jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon skulle bli havande med Jesus.
Ordet är känt sedan 1642 och kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse, men sattes antagligen av förfäder i samband med Vår Fru (Jungfru Maria). Våfflor är än idag i en stor del av Sveriges hushåll en vanlig rätt på Våffeldagen, det vill säga Jungfru Marie bebådelsedag som firas den 25 mars.