Vad betyder och hur uttalas befälsgrupp
Befälsgrupp uttalas be|fäls|grupp.
Ordformer och varianter av befälsgrupp
Singular
- befälsgrupp
- obestämd grundform
- befälsgrupps
- obestämd genitiv
- befälsgruppen
- bestämd grundform
- befälsgruppens
- bestämd genitiv
Plural
- befälsgrupper
- obestämd grundform
- befälsgruppers
- obestämd genitiv
- befälsgrupperna
- bestämd grundform
- befälsgruppernas
- bestämd genitiv
Befälsgrupp är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet befälsgrupp
De befattningsbenämningar som införts under inbördeskriget var oklara och återspeglade inte tydligt vilka befogenheter bärarna hade. Efter inbördeskrigets slut infördes därför 1924 ett begränsat militärt gradsystem i form av befälskategorier. All militär personal med befälsfunktioner indelades i fyra befälsgrupper: lägsta befälsgruppen, mellersta befälsgruppen, högre befälsgruppen och högsta befälsgruppen. Denna indelning motsvarade den traditionella indelningen i underbefäl, kompaniofficerare, regementsofficerare och generalspersoner. Inom varje befälsgrupp fanns det ett antal befälskategorier. Till den lägsta befälsgruppen hörde befälskategori 1 och 2 (K1, K2), till den mellersta K3, K4, K5 och K6, till den högre K7, K8 och K9, till den högsta K10, K11, K12, K13 och K14. Till varje befälskategori fanns det ett antal befattningar på samma befälsnivå.
Riksbataljonen var ett svenskt beredskapsförband inom Försvarsmakten under kalla kriget. Bataljonen bestod av ett antal tillfälligt uppsatta grundutbildningsförband samt flera befälsgrupper från olika regementen som stod under en högre beredskap. Bataljonen stod direkt under ÖB, och som efter order skulle kunna sättas in var som helst i Sverige, för insats mot och vid incidenter eller såsom säkerhetspolitisk markering. I Riksbataljonen ingick även Jägarbefälsgrupper från Livregementets husarer (K 3) som senare utvecklades till Särskilda Skyddsgruppen (SSG).
Underbefäl var en befälsgrupp inom krigsmakten fram till tjänsteställningsreformen 1972. Genom reformen indelades underbefälen i två nya befälskårer, antingen som plutonsofficerare eller som gruppchefer.