Begravningskassa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder begravningskassa, varianter, uttal och böjningar av begravningskassa

Begravningskassa synonym, annat ord för begravningskassa, vad betyder begravningskassa, förklaring, uttal och böjningar av begravningskassa.

Vad betyder och hur uttalas begravningskassa

Begravningskassa uttalas be|grav|nings|kassa och är ett substantiv.

Ordformer av begravningskassa

Singular

begravningskassa
obestämd grundform
begravningskassas
obestämd genitiv
begravningskassan
bestämd grundform
begravningskassans
bestämd genitiv

Plural

begravningskassor
obestämd grundform
begravningskassors
obestämd genitiv
begravningskassorna
bestämd grundform
begravningskassornas
bestämd genitiv

Begravningskassa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet begravningskassa

  1. Ekman befordrades som 25-åring till chef för Nykterhetsvännernas sjuk- och begravningskassa i Eskilstuna och blev chefredaktör för liberala Eskilstuna-Kuriren 1908–1913. Hans försök att nå riksdagen stupade på den stora socialdemokratiska dominansen i industristaden Eskilstuna, men sedan liberalerna 1911 lyckats placera honom i första kammaren för Gävleborgs läns valkrets, etablerade han sig snabbt som ledare för den frisinnade fraktionen och landets ledande agitator för ett totalt alkoholförbud. 1913 flyttade han till Stockholm och blev chefredaktör för Afton-Tidningen till 1918. Han behöll sitt Gävleborgsmandat i första kammaren till 1922, då han bytte till Stockholms läns och Uppsala läns valkrets. Åren 1929–1932 satt han i andra kammaren för Stockholms stads valkrets. (källa)
  2. Gille var en medeltida sammanslutning av människor, ett brödraskap där medlemmarna lovade varandra ett visst skydd. I modern form kan de liknas vid föreningar som bildades på olika plan i samhället och för olika behov, men de var samtidigt religiösa föreningar samt sjuk- och begravningskassor. Gillena höll även fester, gillesdrickningar vilka under senmedeltiden, då ätten och släkten börjat tappa sitt starka grepp om människornas liv och statsmakten och kyrkan i viss mån börjat dra försorg om människor, kom att bli gillenas viktigaste funktion. Gillet var ett av medeltidens mest specifika fenomen som fanns i stad såväl som på landsbygd. (källa)
  3. WB har utövat en betydande välgörenhet mot nödlidande och har berett sina medlemmar sjukhjälp och begravningshjälp. WB har även haft pensions- och begravningskassor. De stöder aktivt afatiker med bland annat en afasifond och hjälp till afasiföreningar i startskedet. (källa)
  4. Under slutet av 1800-talet bildades ett antal lokala sjuk- och begravningskassor inom främst arbetarrörelsen. Utbetalningarna från kassorna skedde vid sjukdom samt till begravningskostnader för arbetarna. Genom 1891 års lag om sjukkassor kunde dessa registrera sig och få rättskapacitet. Samtidigt fanns också möjlighet att erhålla statsbidrag. Från 1910 utövade Kommerskollegium tillsyn över kassorna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.