Benämna Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder benämna, varianter, uttal och böjningar av benämna

Benämna synonym, annat ord för benämna, vad betyder benämna, förklaring, uttal och böjningar av benämna.

Synonymer till benämna

Vad betyder och hur uttalas benämna

Benämna uttalas be|nämna och är ett verb benämnde.

Ordformer av benämna

Aktiv

benämna
infinitiv
benämner
presens
benämnde
preteritum
benämnt
supinum
benämnande
presens particip
benämn
imperativ

Passiv

benämnas
infinitiv
benämns
presens
benämndes
preteritum
benämnts
supinum

Perfekt particip

benämnd en
~ + subst.
benämnt ett
~ + subst.
benämnda den/det/de
~ + subst.
benämnde den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

benämnes
presens

Benämna är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Benämna på Engelska

  • name, call, term - assign a particular designation to, films like that are usually dubbed ", soap operas"

Hur används ordet benämna

  1. Lila/violett finns med bland de upp till 11 färgord som anses vara grundläggande i alla språk, men i svenska finns det inget stabilt och självklart sätt att benämna de färger som ordet kan syfta på. I början av 1800-talet kallades de blåröda färgerna normalt för violett. I slutet av 1800-talet introduceras gredelin (från franskans gris de lin, lingrå, möjligen syftande på färgen hos oblekt lingarn) och fick ett starkt men kortlivat genomslag som kommer till uttryck i Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Från det tidiga 1900-talet har lila gradvis konkurrerat ut både gredelin och violett och är i dag det absolut vanligaste ordet för färger mellan rött och blått. (källa)
  2. Hjärtsvikt, ofta använt för att benämna kronisk hjärtsvikt (engelska: congestive heart failure), innebär att hjärtat inte kan pumpa tillräckligt för att upprätthålla blodflödet och för att möta kroppens behov. Symtom på hjärtsvikt är vanligen andfåddhet, kraftig trötthet, och bensvullnad. Andfåddheten förvärras oftast av fysisk aktivitet, då man ligger ner, och på natten då man sover. Detta begränsar ofta hur mycket fysisk ansträngning som är möjlig, även vid välbehandlad hjärtsvikt. (källa)
  3. När man i svenskan använder ett personligt pronomen för att omtala en individ i tredje person används det könsbestämda hon och han, med objektsformerna henne och honom, och i vissa fall den (särskilt om djur men även abstrakta personer). Om det finns ett behov av att benämna någon i ett sammanhang där personens kön är okänt eller ovidkommande, uppstår ett problem som det finns flera olika lösningar på. (källa)
  4. Från att ursprungligen enbart benämna de konservativa har begreppet högern senare utvidgats till att även beskriva liberala konservativa, klassiska liberaler, frihetliga konservativa, kristdemokrater och moderata nationalister. Det som särskiljer olika delar av den politiska högern är vilka andra värden utöver behålla-rättvisa de överordnar jämlikhet. För liberaler är välståndsskapande genom konkurrens och valfrihet överordnat jämlikhet medan konservativa anser att kollektiv såsom familjen, kyrkan och/eller nationen som identitets- och sammanhållningsskapande institutioner är överordnade jämlikhet. (källa)
  5. Industrimagnat eller (i äldre svenska ) industrialist är ett sätt att benämna en person som tagit sig till en ledande position inom en eller flera industrier, och vanligen skapat en förmögenhet i processen. (källa)
  6. Jonbyte är ett utbyte av joner mellan två elektrolyter eller mellan en jonlösning och ett komplex. Termen används främst för att benämna processer inom rening, separation och sanering av akvatiska och andra joninnehållande lösningar med fasta polymera eller mineraliska jonbytare. Typisk jonbytare är jonbytesresiner (olösligt, poröst polymersubstrat), zeoliter (kristallina aluminiumsilikater), montmorillonit (en typ av phyllosilikater), lerpartiklar och humus. Jonbytare är antingen katjonbytare som byter positivt laddade joner (katjoner) eller anjonbytare som byter negativt laddade joner (anjoner). (källa)
  7. Bruket av ordet "negerboll" i skrift har sedan början av 2000-talet minskat (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) då ordet "neger" kommit att uppfattas som nedsättande. Språkrådet och Svenska Akademien rekommenderar att inte benämna bakverket så.. I Svenska Akademiens ordlista introducerades ordet "negerboll" först i 11 upplagan som gavs ut 1986. I den 13:e upplagan av Svenska Akademiens ordlista som kom ut 2006 togs "chokladboll" med för första gången. Uppslaget för "negerboll" kvarstod, men med rekommendationen "Använd hellre chokladboll". I fjortonde upplagan (2015) finns negerboll inte med. (källa)
  8. Termen encyklopedi kommer från grekiskans enkyklios paideia, ordagrant "rundad bildning" eller "kunskaper som formar en krets", i betydelsen "allmänbildning". Variant av paideia (παιδεία), finns i betydelsen "utbildningen, uppfödningen, av ett barn". Först under 1700-talet började termen "encyklopedi" användes för att benämna de kunskapssamlingar som idag förknippas med ordet. Därefter har många uppslagsverk internationellt sett använt -pedi eller -pedia som ett suffix för att ange att verket är en encyklopedi. (källa)
  9. Den här nya sorts pappersmassan kom därefter, från 1909, att marknadsföras som kraftmassa. Senare övergick man till att benämna produkten som sulfatmassa. (källa)
  10. Benämningen lapp är troligen av finskt ursprung. Under senare decennier har i stället ordet same kommit till allmän användning i det svenska språket. Den förändringen är i överensstämmelse med den i modernt språkbruk tillämpade principen att inte benämna folkgrupper med begrepp de inte vill använda själva. I modern svenska har termen lapp av vissa författare kommit att uppfattas som pejorativ, medan andra menar att ordet lapp i sig inte är nedsättande. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.