Bergsknalle Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bergsknalle, varianter, uttal och böjningar av bergsknalle

Bergsknalle synonym, annat ord för bergsknalle, vad betyder bergsknalle, förklaring, uttal och böjningar av bergsknalle.

Vad betyder och hur uttalas bergsknalle

Bergsknalle uttalas berg(s)|knalle och är ett substantiv.

Ordformer av bergsknalle

Singular

bergsknalle
obestämd grundform
bergsknalles
obestämd genitiv
bergsknallen
bestämd grundform
bergsknallens
bestämd genitiv

Plural

bergsknallar
obestämd grundform
bergsknallars
obestämd genitiv
bergsknallarna
bestämd grundform
bergsknallarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

bergknalle
obestämd grundform
bergknalles
obestämd genitiv
bergknallen
bestämd grundform
bergknallens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

bergknallar
obestämd grundform
bergknallars
obestämd genitiv
bergknallarna
bestämd grundform
bergknallarnas
bestämd genitiv

Bergsknalle är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bergsknalle

  1. Besväret och Fnyket är två grannområden i Oskarshamn som tillsammans utgör stadens äldsta stadsdel. Dess bebyggelse består av väl bevarade trähus från 1800-talet. Området är högt beläget på bergknallar belägna mellan hamnen och stadens centrumkärna. Kullerstensbelagda gator löper brant mellan husen ned mot hamnområdet. (källa)
  2. Etsande skarpt ger oss Strindberg bilden av Skamsund, med dess av storm och människors åverkan utpinade växtlighet på de annars kala bergknallarna: "Svart, tillstängt, som ett gammaldags igenlagt bränneri, ligger karantänhuset i stranden, fiskbodarne taga vid, vid stora bryggan synes handelsboden, längre upp bönehuset, grått, rätlinjigt, strävt, och så en flock stugor, anpassade till villor med deras glasverandor. Över utkiksberget ligger ett garnityr med röda svinstior, och när utfodringen sker, skriker det, som om berget låg i barnsnöd.". (källa)
  3. Området där Hallonbergen ligger inkorporerades i Sundbyberg 1949, efter att tidigare ha tillhört Spånga landskommun. På Hallonbergens plats fanns tidigare en gård vid namn Freden, där tobak odlades. Sven Markelius skissade på en stadsplan för Hallonbergen 1958 där en stor ring av lamellhus skulle byggas på bergknallen, men förslaget gav inte tillräckligt många bostäder och ratades. Istället fick arkitekt Åke Östin rita Hallonbergen såsom det sedermera byggdes, med stora, parallella bostadshus som bildar ett antal storkvarter. Hallonbergen byggdes som en del av miljonprogrammet. (källa)
  4. Berggrundens både stora och små former har genom isens arbete avrundats och beroende på isens rörelseriktning har bergsknallarna fått läsidor och stötsidor. Isen gröpte ur sprickor i berggrunden och formade runda u-dalar såsom den mäktiga dalgången vid Dörrsjöarna. Isräfflorna visar isens rörelseriktning genom att infrusna stenar och block gjort kraftiga rispor och spår i berget. (källa)
  5. Kläpp – en avgränsad kulle av berg i dagen av ringa höjd, se bergknalle. (källa)
  6. I närheten av Torslunden finns också bland annat "Tors Bockar" och "Dag och Delling". Dessa ligger i Mimerslund invid Drottningholmsvägen, där även det jättelika blocket Nidfjället finns. Nidfjället ger intryck av en bergknalle, men är faktiskt ett löst block med en svans av mindre block utdragen mot sydväst. Inte långt därifrån, i Nockebyskogen, ligger på branten mot Drottningholmsvägen en ansamling av något mindre block som av kvartärgeologen, professorn och politikern Gerard De Geer (1858-1943) fick det passande namnet "Ragnarök", ("Gudarnas sista öde" eller "Makternas Undergång"). Ragnarök inom nordisk mytologi är en serie händelser, inklusive en avgörande strid, som förutspås leda till jordens undergång. Gerard De Geer lade märke till blocken och publicerade flera små populära skrifter om dem. Då fick många av blocken fantasifulla namn, som var hämtade från den fornnordiska mytologin. Det långsmala blocket Atle-Tor skrev De Geer Atletor och det namnet finns medtaget på Eniros karta. De Geer-moräner (årsmoräner) är också en av hans upptäckter. Hans studier av svenska strandlinjer efter istiden var en bekräftelse på tidigare framlagda teorier som satte landhöjningen i samband med istiden. (källa)
  7. Byggnaderna har en karakteristisk 1940-talsform med tre våningar, flacka tak och smalt husdjup. Husen har trapphus med fönster och bottenvåningen ligger en halvtrappa upp. De har genomarbetade detaljer som ekräcken och smidesdetaljer vid de franska balkongerna. Husen ligger indragna och snedställda (i öst-västlig riktning) i förhållande till gatan så att varierade gaturum uppstår. På entrésidan mot norr finns en anlagd trädgård, med grusgångar och mjuka former med olika planteringar bland annat kring en flack bergknalle. Där finns även flera björkar och tallar, som fanns på tomten innan husen kom till. Mot söder finns uteplatser, samt en naturtomt med bland annat tallar. (källa)
  8. Spannmålsmagasinet i Sikhall är en putsad tegelbyggnad i två våningar och står på en hög sockel av natursten murad direkt på en bergknalle, som skjuter ut i sjön mot söder. Fasaden är ofärgad, förutom fönsteromfattningarna, som är vita med helt slät puts. Fönstren har nio små rutor och bågar av trä, innanför fönstren finns järngaller. Byggnaden är cirka 22 x 9 meter. (källa)
  9. En holme är en liten, vanligen obebodd ö. Holmar återfinns bland annat i skärgårdar. Ordet används även i en vidare betydelse för små uppstickande bergknallar ute på fält (åkerholme) eller för fast mark omgärdat av en mosse eller sankmark. Tidigare kunde större öar avses, som exempelvis Stockholm, Helgeandsholmen, Riddarholmen, Bornholm och Klädesholmen. (källa)
  10. En kulle är en liten höjd i landskapet, lägre än ett berg och inte långsträckt som en ås. Kullar har oftast mjuka former, men kan även vara branta och bergiga och kallas då ofta bergknallar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.