Bergsrygg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bergsrygg, varianter, uttal och böjningar av bergsrygg

Bergsrygg synonym, annat ord för bergsrygg, vad betyder bergsrygg, förklaring, uttal och böjningar av bergsrygg.

Vad betyder och hur uttalas bergsrygg

Bergsrygg uttalas berg(s)|rygg och är ett substantiv.

Ordformer av bergsrygg

Singular

bergsrygg
obestämd grundform
bergsryggs
obestämd genitiv
bergsryggen
bestämd grundform
bergsryggens
bestämd genitiv

Plural

bergsryggar
obestämd grundform
bergsryggars
obestämd genitiv
bergsryggarna
bestämd grundform
bergsryggarnas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

bergrygg
obestämd grundform
bergryggs
obestämd genitiv
bergryggen
bestämd grundform
bergryggens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

bergryggar
obestämd grundform
bergryggars
obestämd genitiv
bergryggarna
bestämd grundform
bergryggarnas
bestämd genitiv

Bergsrygg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bergsrygg på Engelska

  • mountain ridge, ridge, ridge eller mountain ridge

Hur används ordet bergsrygg

  1. Från Hudiksvall och norrut i Sverige, samt på Åland och i Svenskfinland kallas den vanligen hårtork. I västra Svealand, sydöstra Norrland, nordvästra Götaland och i ett stråk som främst omfattar nordöstra Götalands kustland och sydöstra Svealands inland säger man ofta hårblås, ett ord som inte finns med i Svenska Akademiens ordlista. I övriga Sydsverige går den oftast under benämningen hårfön. Ordet fön eller ursprungligen märkesnamnet Foen kommer av tyska Föhn och ytterst av latinets favonius, 'ljum' och är en varm, torr fallvind som förekommer i anslutning till bergryggar, speciellt i Alperna. (källa)
  2. Nacka avsåg ursprungligen området kring Nacka ström söder om Järlasjön och fick namnet efter den bergshöjd som ligger väster om ån (nacke = bergrygg). Efter bildandet av Nacka församling och Nacka landskommun 1888 samt byggandet av Nacka kyrka 1891 norr om Järlasjön mellan Järla och Sickla kom Nacka att beteckna bebyggelsen norr om Järlasjön. (källa)
  3. År 1917 infördes hyresreglering i Stockholm. År 1918 antog riksdagen ett förslag att ge statliga och kommunala bidrag till byggandet av "tillfälliga bostadsbyggnader av trä" i de värst drabbade svenska städerna. I Stockholm byggdes under åren 1917–1924 cirka 2 500 sådana nödbostäder, som ibland även ritades av kända arkitekter, exempelvis Gunnar Asplund, Sven Erik Lundqvist, Gustaf Larson och Axel Wetterberg. Mellan 1930- och 1960-talen revs de flesta områdena, idag kvarstår bara två av dem i moderniserat skick: Cedersdalsgatans hus i Vasastan och Kvarteret Bergsryggen i Ulvsunda, nu uppskattade och kulturminnesmärkta bostadsmiljöer. (källa)
  4. Lasse-Maja-stenen är ett flyttblock, som är beläget på svagt sluttande storblockig morän nedanför en bergrygg. Enligt sägnen ska stortjuven Lasse-Maja ha haft ett gömställe och tjuvgömma under blocket. Platsen är vid Fredrikslundsvägen norr om kvarteret Pyndaren. Flyttblocket är 6×4,5 meter och 2 meter högt. Lasse-Maja lär ha gömt sig i en grotta under stenen vid någon stöldrunda i början av 1800-talet. (källa)
  5. Glacialerosion är all nötning, slipning, lossbrytning och upplockning av berg- och jordmaterial som sker genom inverkan av en glaciär eller inlandsis. En viktig form av den glaciala erosionen är glacial abrasion, som uppstår i samband med att en glaciär glider över sitt underlag. Fastfrusna stenar och gruskorn i botten av glaciären fungerar som slipmaterial. Hällytorna slipas jämna, ofta med tydliga slipspår i form av grunda, parallella repor, s.k. isräfflor. Landskapet får mjukt rundade former, rundhällar. I kraftigt kuperade berglandskap, där glacialerosionen utförs av dal- och nischglaciärer, uppstår skarpkantade bergsryggar (arêtes), spetsiga bergstoppar (horn), djupa glaciärnischer (cirques) och U-formade dalar. (källa)
  6. Silvertärnan häckar i kolonier och bildar ofta blandade flockar med fisktärna. De nordligaste kolonierna kan vara mycket omfattande, men de häckar också i enstaka par utefter kuster och i ytterskärgård. Andra häckningsplatser är vid olika typer av vattendrag i fjällen, på tundran och taigan. Silvertärnan föredrar mer växtfattiga biotoper än fisktärnan. I fjällen förekommer bon ofta på grusiga stränder vid högplatåvatten. Vid kusten återfinns bona på kala bergsryggar och längre söderut på sandstränder. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.