Berätta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder berätta, varianter, uttal och böjningar av berätta

Berätta synonym, annat ord för berätta, vad betyder berätta, förklaring, uttal och böjningar av berätta.

Synonymer till berätta

Vad betyder och hur uttalas berätta

Berätta uttalas be|rätta och är ett verb -de.

Ordformer av berätta

Aktiv

berätta
infinitiv
berättar
presens
berättade
preteritum
berättat
supinum
berättande
presens particip
berätta
imperativ

Passiv

berättas
infinitiv
berättas
presens
berättades
preteritum
berättats
supinum

Perfekt particip

berättad en
~ + subst.
berättat ett
~ + subst.
berättade den/det/de
~ + subst.

Berätta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Berätta på Engelska

  • relate, tell, narrate - inform, describe, tell a story, I can inform you that the authorities are now prepared to take our demands into consideration, tell us about your childhood!

Hur används ordet berätta

  1. Som läkare blir jag upprörd att två så unga utövare känner sig pressade till att berätta om högst privata hälsofrågor offentligt, säger han till Dagbladet. (källa)
  2. Under torsdagen fördes han in i en rättsal i New York för att berätta om sin inställning till misstankarna inför en federal jury. (källa)
  3. Det är vad det ungerska folket anser. De har gett oss tre valsegrar. Vi har aldrig sagt åt den svenska regeringen hur den borde uppträda, men av någon anledning anser Sverige att de har rätt att berätta för ungrare hur vi borde uppträda och tycka. (källa)
  4. Symptomen kan vara lite ospecifika, alla får inte allvarliga symptom. De som blir svårt sjuka utvecklar ofta lunginflammation men det kan också vara lite influensaliknande. När man då söker vård ska man berätta om man varit i kontakt med fåglar på något vis så att man snabbare kan få rätt diagnos, säger Anders Wallensten och fortsätter. (källa)
  5. Med 2 609 röster knep Hotell Skogsstugan en silverplats i SM i fågelholk. Det är Astrid Arnshav och Natalie Barralaga som går i sjätte klass i Västerhaninge Montessoriskola som står bakom det prisbelönta bidraget. Hör pristagarna berätta om sin fågelholk i klippet ovan. (källa)
  6. Historien är stark, inte minst tack vare Lepages förmåga att berätta i bilder. Här möter vi den ena suggestiva bilden efter den andra. De smidiga scenövergångarna förvandlar en polisstation till en grisfarm på fyra sekunder, liksom ett socialkontor blixtsnabbt blir en gränd med soptunnor. En drömsekvens med en kanot som lyfts upp och sedan vänds upp och ner där de båda skådespelarna i ultrarapid firar ner sig är anslående. Allt detta utan Lepages sedvanliga high tech, här får den 32 man starka ensemblen skifta scener för hand. (källa)
  7. Om flera människor delar samma begrepp, och dessutom använder samma termer för dem, kan de utbyta erfarenheter genom samtal, planera arbete tillsammans eller berätta historier för varandra. (källa)
  8. I Sverige har stadsvandringar arrangerats i Visby åtminstone sedan 1930-talet, och i Stockholm sedan 1940-talet. I Stockholm startades de för att berätta om staden ur ett byggnadshistoriskt, arkeologiskt och kulturhistoriskt perspektiv. Stadsvandringar var dock, trots att de förekom, sällsynta innan 1970 då intresset för stadslandskapet steg, eventuellt som en reaktion på de omfattande rivningar av äldre bebyggelse som skedde i många av Sveriges städer under 1960-talet. Stadsvandringar i Sverige genomförs normalt av auktoriserade guider från olika turistbyråer som ägs av en kommun eller av kommunala företag. (källa)
  9. Det förmodade gotiska arvet användes i propaganda under stormaktstidens Sverige, där det fanns en vilja att egga folket till krig genom att ge dem något att kämpa för i form av en storslagen historia. Göticisterna fokuserade ofta på runor och runspråk, och dessas inneboende historiska arv. Olof Rudbecks försök att framhäva Sverige som civilisationens vagga byggde på tidig runforskning av bland andra Johannes Bureus och dansken Ole Worm, och på den första utgåvan i latinsk översättning av den Prosaiska Eddan, publicerad av Peter Resen. Språkforskning var i allra högsta grad populär, då språket ansågs kunna berätta om svenskarnas ursprung. Här var ideologins höjdpunkt. (källa)
  10. Halvdan är ett fornnordiskt mansnamn. Namnet betyder troligen 'halvdansk', det vill säga till hälften härstammande från Skandinavien. Under denna tid betecknade "dansk" alla de skandinaviska folken. Snorre Sturlassons Heimskringla inleds med att detta är historien om folken som "talat danskt tungomål" och fortsätter sedan med att berätta om de skandinaviska folkens historia (inkl. Sverige och Norge). Samma uppgift finns i isländska lagsamlingen Grágás - att "dansk tunga" eller "danskt mål" är gemensam språk till alla nordiska folkslag. Wessen menar tvärtom att namnet betyder 'halvdansk', det vill säga till hälften härstammande från Skandinavien, och hälften från danerna, som, på denna tiden, erövrade den äldre heruliska befolkningen. Han menar, att Halvdan som kunganamn förekommer längre tillbaka i vestfolds- och sköldungaätten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.