Synonymer till berättelse
Vad betyder och hur uttalas berättelse
Berättelse uttalas be|rätt|else -n -r.
Ordformer och varianter av berättelse
Singular
- berättelse
- obestämd grundform
- berättelses
- obestämd genitiv
- berättelsen
- bestämd grundform
- berättelsens
- bestämd genitiv
Plural
- berättelser
- obestämd grundform
- berättelsers
- obestämd genitiv
- berättelserna
- bestämd grundform
- berättelsernas
- bestämd genitiv
Berättelse är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet berättelse
Adaption – term för att överföra en berättelse från ett medium till ett annat.
Adaption, även adaptation eller bearbetning, innebär en överföring av en berättelse från ett medium (till exempel bok) till ett annat (till exempel film).
Hela mänskligheten har efter en tid vänt Gud ryggen och ondskan är stor i världen. För att starta om allting låter Gud ett stort oväder dränka hela jorden så att alla människor och landlevande djur förgörs, med undantag av den lilla skara som finns ombord på en båt, Noas ark, som den siste gudfruktige mannen på jorden, Noa, fått i uppdrag att bygga. Berättelsen avslutas med att Gud i ett förbund med Noa skapar regnbågen som en påminnelse om att en likadan katastrof aldrig igen skall drabba världen.
Guldlock och de tre björnarna eller bara Guldlock är en känd godnattsaga för barn. Den blev känd efter år 1837 när poeten Robert Southey skrev prosa på den, även om den troligen baserade sig på en ännu äldre berättelse. Berättelsen blev populär och återberättades av många andra, varför den har ändrats mycket med tiden. Den finns i många olika versioner.
En helgonlegend är en legend, det vill säga en berättelse om biografiska händelser i viktiga religiösa personligheters, som helgon, martyrer, profeter liv och leverne. Helgonlegender kan innehålla övernaturliga inslag. I andra kulturer kan begreppet syfta på där förekommande heliga personers levnad. Kan användas synonymt med hagiografi, som dock pekar på ett mer systematiskt nedtecknande av data att kunna tjäna i rituella sammanhang.
Hinden – en berättelse av Carl Jonas Love Almqvist.
Traditionellt dras en gräns mellan arkeologiämnet och historievetenskapen. Arkeologer arbetar med att analysera fyndmaterial och kring fyndmaterialet utveckla resonemang om historiskt liv. Historikern arbetar huvudsakligen med skriftliga källor och att beaktar källans dubbla egenskaper: källan som kvarleva från det historiska förlopp i vilket den uppstått och ingått och källan som berättelse – krönikeartad eller förklarande – om händelser. Att granska, tolka och skapa en förståelse av källan och dess äkthet samt dess förhållande till andra källor kallas källkritik. Källkritiken omnämns ofta som historievetenskapens främsta bidrag till den vetenskapsteoretiska utvecklingen.
Ett sätt inom textkritiken är att utgå ifrån olika narrativa element som kan antagas vara fiktiva drag, som förekomsten av inre monologer i en berättelse om en tredje person. Olika litterära genrer har även typiska narrativa och stilistiska element, varför litteraturhistorian kan skilja mellan legender och historiska berättelser.
Den andra typen av muntliga berättelser är temat, en serie sekvenser av berättelsens händelser som strukturerar en berättelse. Precis som berättare av sagor fortskrider line-by-line med hjälp av formler, så fortsätter han med händelse till händelse tema. En nära-universellt tema är upprepning, vilket framgår i västs folklore med "rule of three": tre bröder som anges, tre försök som görs, tre gåtor ställda. Ett tema kan vara så enkelt som att en specifik uppsättning sekvenser beskriver beväpningen av hjälten, det börjar med skjorta och byxor och slutar med huvudbonad och vapen.
Berättelse på Engelska
- tale, narrative, story