Beslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beslag, varianter, uttal och böjningar av beslag

Beslag synonym, annat ord för beslag, vad betyder beslag, förklaring, uttal och böjningar av beslag.

Vad betyder och hur uttalas beslag

Beslag uttalas be|slag och är ett substantiv -et; pl. beslag.

Beslag betyder:

Ordformer av beslag

Singular

beslag
obestämd grundform
beslags
obestämd genitiv
beslaget
bestämd grundform
beslagets
bestämd genitiv

Plural

beslag
obestämd grundform
beslags
obestämd genitiv
beslagen
bestämd grundform
beslagens
bestämd genitiv

Beslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Beslag på Engelska

  • mount, fitting, mounting - (protective) ironwork or the like (on furniture, etc.)
  • confiscation, seizure - the customs seized the largest consignment of heroin (ever sent across the border), seize

Hur används ordet beslag

  1. Halgatt – en öppning eller ett beslag i eller på relingen på en båt eller fartyg, se halkip. (källa)
  2. Ett gångjärn är ett beslag som används för att förbinda två objekt då man vill att det ena skall kunna rotera i förhållande till det andra. Den del som sitter fast i karmen heter stapel. (källa)
  3. Ordet embargo kommer från spanskans embargar och innebär att man lägger beslag på något. Folkrättsligt är embargo en repressalieåtgärd genom vilken egendom beslagtas som tillhör en stat som begått ett folkrättsbrott. (källa)
  4. Den som nekade en utmaning till holmgång kunde bli förklarad niding. Vinnaren kunde ibland ha rätt till förlorarens hustru och ägodelar. Enligt isländska sagor fanns krigare som reste runt och missbrukade rätten att utmana män på holmgång, för att besegra flera män och lägga beslag på allt vad de ägde. (källa)
  5. Hästskosöm är en kilformad spik som är till för att fästa hästskor och beslag under hoven på framförallt hästar. Sömmen drivs upp och ut genom hovens vägg för att sedan klippas och nitas fast. (källa)
  6. I Svenska Ishockeyförbundets regelbok föreskrivs att klubban ska vara av godkänt material, vara jämn utan beslag o.dl., bara ha en böjning och ett blad. Skaftet ska vara rakt och ha ett skydd i toppen. En utespelare får inte spela med målvaktsklubba, inte heller med mer än en klubba eller med en motståndares klubba. Som längst får en klubba vara 163 cm (undantag kan ges för spelare som är längre än 2 m) och bredden får inte överstiga 3 cm. Klubbans blad får högst vara 32 cm långt och ska vara 5 till 7,63 cm högt. Man får inte spela med en trasig klubba. (källa)
  7. Knap (sjöfart) – ett T-format beslag av trä, metall eller plast, för att belägga (fästa) tunna linor. (källa)
  8. Konfiskering eller konfiskation, att konfiskera, är en juridisk term som betyder att ta i beslag, dra in till kronan/staten, beslagta utan att ge full ersättning. I modernt svenskt lagspråk används istället begreppet förverkande. (källa)
  9. Det förekom dock handel mellan Storbritannien och Frankrike genom särskilda licenser, som utfärdades av respektive lands regering för vissa varor, och resten utfördes genom en alltmer tilltagande smuggling. Ön Helgoland blev medelpunkten för smuggleriet på Nordsjön. Där upplades väldiga lager som försåg grannkusterna med varor. Långa vagnsforor förde varorna inåt landet. Leipzig blev den främsta knutpunkten för norra och mellersta Tyskland, till och med från Ryssland kom varor dit. I Medelhavet var framför allt Malta huvudorten för smuggleriet, härifrån gick de förbjudna laddningarna över Thessaloniki till Ungern, Österrike och ända till Frankrike. En stor handelsflotta om nära 600 fartyg med brittiska varor under neutral flagg kom på hösten 1810 till Östersjön. Den blev på Napoleons yrkande tagen i beslag, vilket orsakade stora förluster för bland annat Ryssland. Efter att Napoleon införlivat den nordtyska kusten till och med Lübeck i Frankrike följde drakoniska åtgärder mot smuggleriet. I alla hamnar och handelsstäder företogs upprepade gånger razzior, och mängder av varor togs i beslag och brändes upp. Jättelika värden gick förlorade och ett stort antal handelshus föll omkull. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.