Besluta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder besluta, varianter, uttal och böjningar av besluta

Besluta synonym, annat ord för besluta, vad betyder besluta, förklaring, uttal och böjningar av besluta.

Synonymer till besluta

Vad betyder och hur uttalas besluta

Besluta uttalas be|sluta och är ett verb beslutade el. beslöt, beslutat äv. beslutit, beslutad äv. besluten n. beslutet äv. beslutat, pres. beslutar.

Besluta betyder:

Ordformer av besluta

Aktiv

besluta
infinitiv
beslutar
presens
beslutade
preteritum
beslutat
supinum
beslutande
presens particip
besluta
imperativ

Passiv

beslutas
infinitiv
beslutas
presens
beslutades
preteritum
beslutats
supinum

Perfekt particip

beslutad en
~ + subst.
beslutat ett
~ + subst.
beslutade den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer aktiv

beslöt
preteritum
beslutit
supinum

Alternativa böjningsformer passiv

beslöts
preteritum
beslutits
supinum

Alternativa böjningsformer perfekt

particip besluten en
~ + subst.
beslutet ett
~ + subst.
beslutna den/det/de
~ + subst.
beslutne den
~ + mask. subst.

Besluta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Besluta på Engelska

  • decide, resolve, decree - the government has decided to raise V.A.T., order deferment

Hur används ordet besluta

  1. Praxis och lagstiftning varierar mycket mellan olika länder när det gäller övriga skäl, såsom att kvinnan inte har psykisk kapacitet att ta hand om ett barn, att hennes livssituation är svår, att hon inte orkar föda eller att hon inte önskar ett barn. I en stor del av världen är sådana faktorer överhuvudtaget inte godtagbara skäl för abort. I andra länder förekommer att det formella beslutet fattas av en läkare eller en myndighet. (källa)
  2. Generalförsamlingens sessioner är löpande under året, med början varje år under andra halvan av september. Vid omröstningar har varje medlemsstat en röst, men i många frågor kan inte församlingen fatta några större avgörande beslut, bara ge rekommendationer och föra diskussioner i olika frågor som berör FN:s område. Den kan dock besluta om budget, enas om tolkning av och utveckla internationella lagar, och stadfästa program för ekonomisk, kulturell och social utveckling och för de mänskliga rättigheterna. Generalförsamlingen fungerar som ett viktigt debattforum för medlemsstaterna. (källa)
  3. Gravrätt ärätten att gravsätta en avliden i en gravplats och att besluta om gravplatsens vård. (källa)
  4. Lagen säger att om det finns skäl att anhålla någon, får en polisman i brådskande fall gripa personen även utan anhållningsbeslut. Har någon gripits, ska han eller hon så snart som möjligt förhöras av polisman eller åklagare. Åklagaren ska snarast efter förhöret besluta om den misstänkte ska anhållas eller inte. Om åklagaren inte beslutar om anhållan, måste beslutet om gripande omedelbart hävas. (källa)
  5. Om den olagliga handlingen uppdagas kan de juridiska myndigheterna, polis och åklagare, besluta om utredning och åtal. Den domstol som har jurisdiktion i ärendet tar del av åklagarens bevisning och den åtalades försvar och beslutar i skuldfrågan och påföljdsfrågan. Påföljden kan bli ett straff i form av böter, samhällstjänst eller i fängelse eller vård. (källa)
  6. En övergångsregering fattar främst beslut i löpande eller brådskande ärenden. Den enda uttryckliga begränsningen av en övergångsregerings befogenheter är att den inte får besluta om extra val. (källa)
  7. Metoden kan användas både för att besluta om en viss investering ska genomföras, eller för att jämföra olika investeringsalternativ. Det går dock bara att jämföra alternativ med lika lång ekonomisk livslängd. Om livslängden är olika, är annuitetsmetoden bättre, den slår i princip ut nuvärdet över livslängden. (källa)
  8. Ibland sägs att ett beslut som tagits i konsensus, är ett beslut som uppnåtts i enighet. Det behöver dock inte alltid innebära att alla tycker exakt lika. Även i en vanlig majoritetsdemokrati accepterar man beslut som fattats genom omröstning även om man själv hade en annan åsikt. Skillnaden ligger i att konsensusbeslut i allmänhet tas kring förslag som alla kan acceptera även om det fattade beslutet inte är någons egentliga förstaförslag, medan vanliga majoritetsomröstningar gärna tar beslut som en majoritet är för men en avsevärd minoritet starkt motsätter sig. Konsensusbeslut består sålunda ofta av kompromisser. (källa)
  9. Den som fick frisedel i Sverige undantogs från skyldigheten att fullgöra värnpliktstjänstgöring på grund av personliga omständigheter. Vid mönstring skulle en totalförsvarspliktig skrivas in till en tjänst i totalförsvaret. Om resultatet av mönstringen visade att den totalförsvarspliktige saknade förutsättningar att fullgöra värnplikt och civilplikt, skulle Totalförsvarets pliktverk besluta att han inte var skyldig att fullgöra sådan tjänstgöring, enligt 3 kap 3 § lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt. (källa)
  10. Dessutom får tulltjänsteman visitera personer vid in- och utresa från Sverige för att söka efter egendom som kan tas i beslag på grund av brott. En chefstjänsteman vid tullverket kan också besluta om "särskild kontroll". Det innebär kroppsvisitation av alla resande som anländer med ett visst transportmedel eller under en viss tidsperiod anländer eller avreser från en viss ort. Särskild kontroll får genomföras endast om. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.