Besparingsförslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder besparingsförslag, varianter, uttal och böjningar av besparingsförslag

Besparingsförslag synonym, annat ord för besparingsförslag, vad betyder besparingsförslag, förklaring, uttal och böjningar av besparingsförslag.

Vad betyder och hur uttalas besparingsförslag

Besparingsförslag uttalas be|spar|ings|för|slag och är ett substantiv.

Ordformer av besparingsförslag

Singular

besparingsförslag
obestämd grundform
besparingsförslags
obestämd genitiv
besparingsförslaget
bestämd grundform
besparingsförslagets
bestämd genitiv

Plural

besparingsförslag
obestämd grundform
besparingsförslags
obestämd genitiv
besparingsförslagen
bestämd grundform
besparingsförslagens
bestämd genitiv

Besparingsförslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet besparingsförslag

  1. Den välkända fristående och inglasade spiraltrappan tillkom senare efter bearbetning av förslaget. I samband med det och på grund av besparingar försvann hörsalen och en huslänga. Fortfarande i juli 1932 bad dåvarande kulturborgarråd i Stockholm, Oscar Larsson, om besparingsförslag och om skolan kunde byggas i etapper. Ett tag såg det ut som om projektet aldrig skulle bli av. Den nya Industri- och hantverksskolan bestod slutligen av en L-byggnad i tre respektive fyra våningar med sina längor längs Polhemsgatan och Ångströmsgatan. Den bärande stommen är uppbyggd med ett pelarsystem vilket gör det enkelt att ordna stora öppna ytor för verkstäderna i de nedre planen, samt att lätt kunna bygga om och ändra planlösningen i efterhand. 1935 började byggarbetena och på hösten 1937 kunde skolan, som då kunde erbjuda utbildning i 22 olika yrken, invigas. (källa)
  2. Efter Flemings död, 1685, förordnades Jacob Gyllenborg att föra direktionen i likvidationsverket, men 1690 blev kammarrådet Hans Billingschöld ett slags ställföreträdare eller vice ordförande med skyldighet att i viktiga ärenden rådgöra med Gyllenborg. Arbetet gick undan under Karl XI:s egen högsta uppsikt och vid slutet av 1689 förklarades det mesta vara undangjort. Det som fanns kvar höll ändå kommissionen sysselsatt under den återstående delen av Karl XI:s regering. I januari 1702 hemställde kommissionen själv, att den skulle upphöra, men Kungen resolverade, att "den skulle continuera med de importantasto ärendenas afgörande". I april 1716 framlade emellertid en bland kommissionens egna tjänstemän ett besparingsförslag om att "lägga likvidationsverket under Kammarkollegium såsom ett särskilt kontor under en särskild kamrerare", och sedan kommissionen själv biträtt detta förslag beslöt Kungliga M:t 1717, att både reduktions- och likvidationskommissionerna skulle upphöra som särskilda ämbetsverk och hädanefter blott under Kammarkollegiets överinseende handlägga målen. (källa)
  3. Geddesyxan betecknar indragning av överflödig personal inom statsförvaltningen och över huvud drastisk beskäring av statsutgifterna. Uttrycket användes 1922 i Storbritannien om den så kallade Geddeskommitténs besparingsförslag och kom samma år i svang även i Sverige för liknande strävanden rörande den svenska statsförvaltningen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.