Beställningsarbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beställningsarbete, varianter, uttal och böjningar av beställningsarbete

Beställningsarbete synonym, annat ord för beställningsarbete, vad betyder beställningsarbete, förklaring, uttal och böjningar av beställningsarbete.

Vad betyder och hur uttalas beställningsarbete

Beställningsarbete uttalas be|ställ|nings|arbete och är ett substantiv.

Ordformer av beställningsarbete

Singular

beställningsarbete
obestämd grundform
beställningsarbetes
obestämd genitiv
beställningsarbetet
bestämd grundform
beställningsarbetets
bestämd genitiv

Plural

beställningsarbeten
obestämd grundform
beställningsarbetens
obestämd genitiv
beställningsarbetena
bestämd grundform
beställningsarbetenas
bestämd genitiv

Beställningsarbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Beställningsarbete på Engelska

  • contract work

Hur används ordet beställningsarbete

  1. Smeden utför sitt arbete inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier. Smeder utför ofta beställningsarbeten. Det kan vara konstruktions-, inrednings- och utsmyckningsdetaljer i samband med byggnation eller ROT-jobb. Ibland, vid större skulpturer och utsmyckningar i metall, arbetar smeder på anvisning från konstnärer. Smeder deltar också i montagearbeten på byggen. En fullt kompetent smed är litet av tusenkonstnär och behärskar oftast flera olika svetstekniker, olika material och har visst konstruktionskunnande samt klarar att räkna på kurvor och vinklar. De flesta smidesföretag har mindre än 15 anställda. (källa)
  2. Samtidigt har han skrivit manus för Bamse och skrivit och tecknat Pixi-böcker och Miniböcker för barn, och han har gjort beställningsarbeten för tidningar som Svenska Serier, Pyton och Svenska Mad. Idog publicering har det även blivit i Galago (bland annat den historiska krönikan Boltzius, som därefter repriserades i Nya Wermlands-Tidningen), Mega-Pyton, och Magasin Optimal. Liljemarks teckningsstil är mjuk, vilket kontrasterar till det ofta vassa innehållet i många genrer. Där växlar det mellan crazyhumor, provokationer, relationsdrama, politisk satir, dramadokumentär och självbiografiska serier. I botten finns ofta ett allvar. (källa)
  3. Mellan åren 1920 och 1931 var han verksam som professor i modellering vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Under hela perioden fick han löpande stora beställningsarbeten för olika svenska städer. Det följde utställningar i Lübeck och Hamburg. År 1927 hade han en separatutställning på Tate Gallery i London. 1929 besökte han USA för första gången. Milles hade, inte minst genom framgången på Tate Gallery, blivit internationellt uppmärksammad och tanken att emigrera hade han burit med sig i flera år. En bidragande orsak var även att Olga Milles inte trivdes i Sverige. (källa)
  4. 1940 års obligationslån blev framgångsrikt, inte minst genom den populära Obligationsmarschen, ett beställningsarbete utfört av Lars-Erik Larsson och Alf Henrikson. Marschvisans text angav utan omsvep, att pengarna skulle användas till att gjuta kanoner och ladda patroner. (källa)
  5. Så fruktansvärt onödigt är en svensk dokumentärfilm från 1979 i regi av Roy Andersson. Den har undertiteln känslor och tankar kring barn och olyckor. Filmen skildrar en familj på Gotland som förlorat sin son som fallit i en brunn. Filmen var ett beställningsarbete för Samarbetskommittén mot barnolycksfall och ämnad som informationsfilm. Andersson valde att skildra familjen rakt av utan pekpinnar, vilket väckte en del fundersamhet hos uppdragsgivaren, som dock i slutändan gav Andersson fria händer. (källa)
  6. Det andra brevet,som av Bo Palmgren på sannolika skäl anses vara adresserat till Wilde, är daterat den 2 december 1732. Nehrman omtalar här, att han till adressaten översänder några disputationer som hållits under hans presidium."i antikviteterna", skriver han, har dt året inga disputationer hållits,men han sänder likväl"de Justo Sveonum in Patriam amore, efter auktor haft det uppsåtet att vindicera våra antikviteter"81)Det heter vidare i brevet,att han inom kort skall översända disputationen"de Jure Patronatus"men att han hos rikshistoriografen vill utbe sig "några Bullas Papales härom. Ty i mina samlingar finner jag ingenting särdeles härom av påvarna vara stadgat vidare än det som i allmänhet stadgas i Jure Canonico, och det lilla som i KK balk finnes".Brevskrivaren har uppenbart brevväxlat med en adressat, som varit väl insatt i den statsrättsliga argumenteringen. Både"vindicerandet av våra antikviteter" och det noggranna observerandet av den kanoniska rätten är ju karakteristika för såväl Nehrmans som Wildes forskning. Bo Palmgren konstaterar, att det föreliggande brevet visar,att Nehrman aktivt deltog i insamlandet av material för disputationerna. Palmgren citerar vidare juridiska fakultetens protokoll, "1733 d.5 januari uppvisade studiosus d:nus Eilert Wettring en disputation de jure patronatus vilken decanus(dvs Nehrman)censurerade sedan han igenomläst". Och vidare:"D.14 april blev den i förra decanatet censurerade disputationen,de jure patronatus,försvarad och hållen"82). Går man till det exemplar av Nehrmans skrift "Jurisprudentia civilis", som innehåller hans egna marginalanteckningar (J140)finner man ,att han i sin framställning tagit stor hänsyn till Wildes "Sveriges beskrivna lagars grund art och upprinnelse(tryckt 1736).Men även Wildes "Historia Pragmatica"har stått på Nehrmans forskarbord.Man kan tillägga,att"Sveriges beskrivna lagars grund art och upprinnelse"från början var ett beställningsarbete avsett att inleda 1734 års lag (det senare tryckt 1736)83) Nehrman har tidigt varit samstämd med de tankegångar, som kommer till uttryck hos Wilde.1729 års "Jurisprudentia civilis" har 1736 nyutgivits med underrubriken "Efter Sveriges rikes år 1734 antagna lag". Några förändringar betingade av den jämförelse med Wildes"Sveriges beskrivna lagars grund art och upprinnelse" som exemplaret J 140 vittnar om, har inte vidtagits. En genomgång av Nehrmans anteckningar i marginalen visar, att den redan 1729 konstaterbara överensstämmelsen mellan Nehrmans och Wildes framställningar har blivit bestående. Man kan utan vidare tala om en juridisk skola i Lund utformad i mycket nära anslutning till Wildes författarskap. Rikshistoriografens arbetsgivare är i sin tur Kanslikollegiet och politiskt hattchefen Carl Gyllenborg, Universitetskansler i Lund. Den senare dominerade dessutom Svea Hovrätt som hade avgörande granskningsuppgifter inför tillkomsten av Sveriges Rikes Lag (1734/1736). (källa)
  7. Som kulturjournalist skrev Enckell mera än 400 recensioner och andra artiklar, ofta med ett brett perspektiv på den klassiska västerländska litteraturen eller på samtida problemställningar. År 1930 debuterade han som romanförfattare och 1945 utkom hans sjätte roman. De relativt korta romanernas värde finns närmast i det starkt självbiografiska och psykologiskt insiktsfulla samt i miljöskildringen. Mera känd blev han för sina tre reseskildringar från vandringar han gjorde över Pyrenéerna (Falska trubadurer 1932), på Korsika (Olivparadiset på banditernas ö 1934) och på Irland (De klagande vindarnas ö 1937). Efter detta vände han sin vandringslust mot Karelen och skrev tre böcker från gränsmarkerna, Vakt i öster (1939), Krigaren och bonden (1940) och Rapport från ödemarken (1942). Följande bok, Jägarnas historia (1943), var ett beställningsarbete. I och med sitt inträde i den akademiska världen ägnade han återstoden av sitt liv åt litteraturvetenskapliga verk. (källa)
  8. Tomtboken över "Södermalm – östra" utkom 1674 och redovisar 80 kvarter. Förteckningen var ett beställningsarbete på uppdrag av riksrådet Claes Rålamb. Den andra delen, "Södermalm – västra" med 64 kvarter, färdigställdes 1679 och tillkom på uppdrag av riksrådet Johan Göransson Gyllenstierna. Skiljelinjen mellan östra och västra Södermalm utgörs av Götgatan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.