Besöka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder besöka, varianter, uttal och böjningar av besöka

Besöka synonym, annat ord för besöka, vad betyder besöka, förklaring, uttal och böjningar av besöka.

Synonymer till besöka

Vad betyder och hur uttalas besöka

Besöka uttalas be|söka och är ett verb besökte.

Ordformer av besöka

Aktiv

besöka
infinitiv
besöker
presens
besökte
preteritum
besökt
supinum
besökande
presens particip
besök
imperativ

Passiv

besökas
infinitiv
besöks
presens
besöktes
preteritum
besökts
supinum

Perfekt particip

besökt en
~ + subst.
besökt ett
~ + subst.
besökta den/det/de
~ + subst.
besökte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

besökes
presens

Besöka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Besöka på Engelska

  • call on, visit - last summer we visited our relatives in Greece

Hur används ordet besöka

  1. Britt planerar att besöka solrummet ofta och säger att hon även är nöjd med de andra förändringarna som har gjorts på Bäcklidens äldreboende i Vinninga i Lidköpings kommun. Äldreboendet har nämligen nyligen gått igenom en större ombyggnad, vilket Nya Lidköpings-Tidningen först uppmärksammade. (källa)
  2. Fritidsbåtar och privata flygplan får ta sig mellan Schengenländerna utan att besöka något gränsövergångsställe, om de inte har varor att förtulla. Fritidsbåtar från andra länder måste anmäla sig en hamn som är officiellt övergångsställe. Nationalflagga bör föras vid internationella båtesor. (källa)
  3. I vissa länder måste kvinnan först besöka en allmänläkare eller vårdcentral för att få en remiss till en gynekolog om det krävs specialkunskaper eller kirurgiska ingrepp. (källa)
  4. En gäst är en besökare, det vill säga en person som besöker ett ställe. En gäst bor eller arbetar vanligtvis inte på det stället som denne besöker. En "inbjuden gäst" är en gäst som är särskilt inbjuden till ett ställe, antingen muntligt eller via skriftlig inbjudan. Detta är särskilt vanligt då många gäster väntas besöka stället eller vid festliga tillställningar. Motsatsen till "inbjuden gäst" är "objuden gäst", vilket avser en oväntad gäst men inte nödvändigtvis ovälkommen. Att "våldgästa" någon är att komma objuden och eventuellt även tigga till sig saker som mat eller sovplats. (källa)
  5. Alla hansestäder hade åtminstone någon del i de hanseatiska privilegierna i utlandet. Deras medborgare hade rätt att besöka de hanseatiska kontoren i utlandet och där upprätta handelsförbindelser med de infödda. Alla dessa städer tillhörde även Hansan som politisk organisation eller den så kallade Kölnkonfederationen, var skyldiga att rätta sig efter de beslut, som fattades av förbundets representation, hansedagarna, och var berättigade eller egentligen skyldiga att delta i de representativa mötena. (källa)
  6. Förutom att kunden kan besöka bordellen, kan vissa bordeller dessutom bedriva escortservice. Det innebär att den prostituerade, vanligen en kvinna, besöker kunden i hemmet, på hotellrummet eller annan överenskommen plats. De vanligaste kunderna på en bordell är män från 18 år och uppåt men det förekommer att kvinnor och par besöker bordeller. (källa)
  7. Hovfröken ansågs som en offentlig befattning. Hon blev utnämnd av monarken, och utnämningen offentliggjordes i pressen. När en tjänst blev ledig, rekommenderades en högadlig kandidat som väntades kunna uppföra sig enligt etiketten och vara pålitlig rojalist. Det vanliga var en anhörig till en hovfunktionär. En initierad person, ibland en hovdam, ibland en vän till drottningen, hörde sig då för informellt om personen var intresserad. Det ansågs som en skymf av en kunglig kvinna att få ett nej på förfrågan, och därför fick kandidaten aldrig formellt frågan förrän man informellt redan tagit reda på att svaret skulle bli positivt. Först därefter ställdes frågan formellt av överhovmästarinnan, som kallade till intervju i sin tjänstevåning. Eftersom arbetsuppgiften i princip var att tjänstgöra som sällskap, var personlig sympati viktig. Arbetsgivaren brukade därför ofta avbryta mötet genom att "spontant" besöka sin överhovmästarinna (som drottning Josefina), eller gömma sig bakom en pelare (som drottning Lovisa). Formellt var det kungen som utnämnde hovfröken, men detta var endast formalia och allt avgjordes i praktiken av drottning och överhovmästarinna där utnämningen endast var bekräftelsen. (källa)
  8. Häradshövdingeämbetet medförde bötesinkomster och var attraktivt för adelsmän som inte alltid var villiga att alltför ofta besöka häradet. Istället upprätthölls ämbetet i praktiken ofta under 1600-talet av så kallade lagläsare (även lagförare) som var ett slags avlönade vikarier, som inte sällan genom det ofta förekommande bruket att läsa lag vid flera häradsrätter parallellt, förvärvade betydande juridiska erfarenheter. (källa)
  9. Den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assisi år 1223, och seden sågs fram till början av 1900-talet främst som en romersk-katolsk tradition. På Grand Place i Bryssel arrangeras varje år en julkrubba i naturlig storlek som lockar många besökare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.