Vad betyder och hur uttalas bidragsgivning
Bidragsgivning uttalas bi|drags|giv|ning.
Ordformer och varianter av bidragsgivning
Singular
- bidragsgivning
- obestämd grundform
- bidragsgivnings
- obestämd genitiv
- bidragsgivningen
- bestämd grundform
- bidragsgivningens
- bestämd genitiv
Plural
- bidragsgivningar
- obestämd grundform
- bidragsgivningars
- obestämd genitiv
- bidragsgivningarna
- bestämd grundform
- bidragsgivningarnas
- bestämd genitiv
Bidragsgivning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet bidragsgivning
Som ett led i bekämpandet av trångboddheten infördes 1935 statliga lån och bidrag för att främja byggande och tillhandahållandet av billiga hyresbostäder åt "mindre bemedlande barnrika familjer" i städer och stadsliknande samhällen. Med detta stöd byggdes på många håll i landet ofta trevånings smalhus med tvårumslägenheter. Dessa hus kallades barnrikehus eller Myrdalshus. Låne- och bidragsgivningen till barnrika familjer (familjer med minst tre barn under 16 år) utvidgades 1938 till egnahem såväl i städer som på landsbygden. Beslut om statsbidrag till anordnandet av pensionärshem blev från och med 1939 också en uppgift för myndigheten.
Delar av den statliga bidragsgivningen styrs och implementeras med negativ påverkan på den konstnärliga friheten. Det hängde samman med hur bidragsgivningen styrdes politiskt och hur den genomfördes av bidragsgivarna.
Tillsynsverksamheten vid Socialstyrelsen enligt patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL, socialtjänstlagen (2001:453), SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, bröts ut och en renodlad tillsyns- och tillståndsmyndighet inrättades. Syftet är enligt regeringens direktiv att tillsynsarbetet ska stå självständigt från normering, kunskapsutveckling och bidragsgivning som i sin tur kommer att finnas kvar hos Socialstyrelsen. Detta kommer även innebära att påbörjade ärenden inom berörda avdelningar på Socialstyrelsen har överförts till inspektionen för vidare handläggning och beslut.
Myndigheten har även fått uppgiften att årligen fördela bidrag till försvarshistoriska museer i Sverige. Av anslagsposten ska minst 22 500 000 kronor användas för bidragsgivning enligt förordningen (2013:1007) om statsbidrag till försvarshistoriska museiverksamheter samt till kostnader vid Statens försvarshistoriska museer som är förenade med upprätthållande av dessa verksamheter.