Bildningstörst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bildningstörst, varianter, uttal och böjningar av bildningstörst

Bildningstörst synonym, annat ord för bildningstörst, vad betyder bildningstörst, förklaring, uttal och böjningar av bildningstörst.

Vad betyder och hur uttalas bildningstörst

Bildningstörst uttalas bild|nings|törst och är ett substantiv.

Ordformer av bildningstörst

Singular

bildningstörst
obestämd grundform
bildningstörsts
obestämd genitiv
bildningstörsten
bestämd grundform
bildningstörstens
bestämd genitiv

Bildningstörst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bildningstörst

  1. Larsson var ledamot av 1948 års bokutredning. Bokutredningens förslag utmynnade i att författare skulle få ersättning för utlån i biblioteken (biblioteksersättningen) och att författarfonden tillskapades. Maj Larsson representerade SLS i utredningen. Hon blev ledamot av styrelsen av Författarfonden från dess start 1954. Hon blev sedan ledamot av 1957 års skolberedning, som låg bakom införandet av grundskolan. Hon representerade här landsbygdens intressen. Utredningen leddes av ecklesiastikministern Ragnar Edenman och flera tunga skolpolitiker var ledamöter, exempelvis Stellan Arvidsson och Gunnar Helén. Maj Larssons engagemang bottnade i en stor bildningstörst och önskan att nästa generation fick tillgång till bättre utbildning än hon, som endast hade folkskola och en kort handelskurs. Hon var också skolstyrelsens ordförande i sin hemkommun Frökind 1956–1964. (källa)
  2. Arbetarrörelsen i dalgången var vid denna tid nymornad och bildningstörsten påtaglig. Samkväm och sammankomster för bygdens folk mötte ett starkt gensvar och kom att bli ett väsentligt inslag i skolans liv och lärarna hade möjlighet till en ovanligt hög aktivitet som föreläsare och kursledare. Från början av 1930-talet till mitten av 1940-talet hölls en söndagskurs en gång i månaden där aktuella samhällsfrågor togs upp till behandling, såsom "Det moderna Amerika", "Tyskland i stöpsleven", arbetslöshetsproblem, befolkningsfrågan, socialpolitiken, och så vidare. Till föreläsningarna och de efterföljande diskussionerna samlades i regel mellan 100 och 200 deltagare, ibland ännu fler. Busslaster kom från Göteborg, Alingsås, Trollhättan, etcetera i en allt vidare krets, för att höra bland annat Sven Backlund, Rurik Holm, Gunnar och Alva Myrdal, Ernst Wigforss och Herbert Tingsten. (källa)
  3. Tidigt arrangerades föreläsningar och föreläsningsturnéer runt om i Sverige. Författare, akademiker och agitatorer samlade publik i arbetarområden runtom i Sverige där bildningstörsten var stor. En av ABF:s tidigare verksamheter var folkbibliotek med boklådor som byggdes upp från slutet av 1800-talet, vilket gjorde litteratur tillgänglig för arbetarklassen. Arbetare fick också konkreta kunskaper som krävdes för att organisera sig i fackföreningar och folkrörelser. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.