Bistå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bistå, varianter, uttal och böjningar av bistå

Bistå synonym, annat ord för bistå, vad betyder bistå, förklaring, uttal och böjningar av bistå.

Synonymer till bistå

Vad betyder och hur uttalas bistå

Bistå uttalas bi|stå och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som ²stå.

Ordformer av bistå

Aktiv

bistå
infinitiv
bistår
presens
bistod
preteritum
bistått
supinum
bistående
presens particip
bistå
imperativ

Passiv

bistås
infinitiv
bistås
presens
bistods
preteritum
biståtts
supinum

Perfekt particip

bistådd en
~ + subst.
bistått ett
~ + subst.
bistådda den/det/de
~ + subst.

Bistå är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bistå på Engelska

  • help, aid, assist

Hur används ordet bistå

  1. Titeln kan förekomma både i världens allra största organisationer, men också i relativt begränsade nationella sammanhang. Mest uppmärksammad i de stora sammanhangen torde Förenta Nationernas generalsekreterare vara. Andra exempel på organisationer där generalsekreteraren ofta uppmärksammas i den allmänna diskussionen är NATO, Nordiska rådet, Europeiska kommissionen, Internationella Röda Korset, Amnesty International, Rädda Barnen och andra biståndsorganisationer, liksom större fackliga organisationer och intresseorganisationer. (källa)
  2. I administrativt hänseende var goden sina tingmäns hövding eller styresman och som sådan skyldig att ge sina underlydande skydd och bistånd (traust), samtidigt som de underlydande var skyldiga att hjälpa honom och hans följe (lið). Dessutom skulle goden upprätthålla ordning och fred bland tingmännen, heraðsstjórn, bilägga tvister mellan dem, värna var och en mot förnärmelser av en mäktigare motståndare, genomföra nödhjälpsåtgärder vid missväxtår, medge eller förbjuda gemenskap med främmande handelsfartyg, bestämma pris vid varors försäljning och så vidare. (källa)
  3. Danmark saknar yttre Schengenlandgräns och gränskontroll sker endast vid flygplatser och hamnar, samt vid sjögränsen. Danmark saknar kustbevakning och marinen bistår därför polisen med gränsövervakning av sjögränsen. (källa)
  4. Gudsdom (även gudomlig prövning och ordal från medeltidslatin ordalium), innebar, enligt uppfattningen som rådde under den tid som de användes, gudomens anvisning om vad som var rätt eller orätt i en rättssak, lämnad genom ett på förhand fastställt tecken. Vanligen tvingade man den anklagade att utföra något riskfyllt företag, under förvissning om att gudomen skulle lämna den oskyldige sitt omedelbara bistånd. Ibland var båda parterna förpliktade att aktivt deltaga i provet, något som främst användes i brottmål. Gudsdomar var oftast knutna till de fyra elementen. (källa)
  5. Majoritetsbefolkningen förtrycktes, motståndet mot kolonialmakten växte och 1958 röstade Guinea, som enda franska koloni, ja till självständighet och nej till den nya konstitution som Charles de Gaulle föreslagit. Guinea kom därför inte att ingå i Femte republiken utan blev, som första franska koloni i Afrika, självständigt till priset av omedelbart stopp för allt franskt bistånd. (källa)
  6. En hovdam är en kvinnlig personlig assistent vid ett hov som bistår en kvinnlig kunglighet i officiella sammanhang. Hovdam har använts som en sammanfattande benämning på en kvinnlig hovfunktionär. Exempel på olika sorters hovdamer är en hovfröken, en kammarfröken, en statsfru, en hovmästarinna och en överhovmästarinna. (källa)
  7. Hovjägmästare är en titel på en jägmästare anställd vid ett hov eller på en person som bistår vi kungliga jakter. Numera är hovjägmästare ofta en hederstitel. (källa)
  8. Socialminister eller hälsominister är den minister i ett lands regering som ansvarar för socialpolitiken, till exempel barn- och familjepolitik, socialtjänstpolitik inklusive handikapp- och äldrepolitik, sjuk- och hälsovård, socialförsäkringar, folkhälsa, etc. Socialministern leder ett socialdepartement eller socialministerium och bistås i detta av en tjänsteman som vanligtvis är politiskt tillsatt och i flera länder innehar titeln statssekreterare. (källa)
  9. Ingenjörer och naturvetare utan gränser, INUG, är en organisation som samlar ingenjörer och naturvetare med intresse i biståndsprojekt. (källa)
  10. Inrikesministerium eller Inrikesdepartement är ett ministerium (regeringsdepartement) som vanligtvis ansvarar för polisväsendet, säkerhet, allmän ordning, civilt försvar, migrationsfrågor och kontakter med de regionala och lokala nivåerna. Ministeriet leds av en inrikesminister och bistås i detta av en tjänsteman som vanligtvis är politiskt tillsatt och i flera länder innehar titeln statssekreterare. I till exempel Ryssland, Tyskland, Storbritannien och Frankrike är inrikesministeriet ett av de större och mer prestigefyllda ministerierna. I USA finns det dels inrikesdepartementet, som förvaltar allmän mark och ansvarar för miljövård, bevarandet av viktiga naturtillgångar samt frågor om USA:s ursprungsbefolkning, och dels inrikessäkerhetsdepartement som ansvarar för mer traditionella inrikesdepartementala frågor såsom säkerhet- och polisfrågor. I många länder inom brittiska samväldet benämns inrikesministeriet Ministry/Department of Home Affairs eller motsvarande. I Schweiz har inrikesministeriet hand om frågor rörande pensioner, socialförsäkringar, familjepolitik, forskning, kultur, utbildning, hälsofrågor, livsmedel, jämställdhet, statistik, riksarkivet, och meteorologi. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.