Blått Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blått, varianter, uttal och böjningar av blått

Blått synonym, annat ord för blått, vad betyder blått, förklaring, uttal och böjningar av blått.

Synonym till blått

Vad betyder och hur uttalas blått

Blått uttalas blått oböjligt och är ett substantiv.

Blått betyder:

Ordformer av blått

Singular

blått
obestämd grundform
blåtts
obestämd genitiv

Blått är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blått

  1. Lila (gredelint) färger ligger mellan rött och blått. Andra ord för samma färgområde är violett och gredelin. På engelska används ordet purple som ungefär synonymt med svenskans lila, men på svenska syftar purpur oftast på mera rödaktiga färger. (källa)
  2. I heraldiken syns detta mönster ofta avmålat i blått och vitt. (källa)
  3. I Eskilstuna (Nygatan/Gymnastikgatan) har kommunen höjt upp korsningen samt valt att måla hela området blått för att avskilja det från gator där det inte är gångfartsområde. (källa)
  4. Från 1778 bars Gustav III:s nationella dräkt i svart och rött till vardags, i vitt och blått till gala. Begreppet avser dock sedan cirka 1800 främst den kvinnliga dräkten, i vilken puffärmar med ränder funnits kvar från nationella dräkten. Den kvinnliga hovdräkten användes vid cour till och med 1950 och vid riksdagens högtidliga öppnande sista gången 1974. Sedan 1988 bärs hovdräkt i mörkblå sammet av hovdamer. (källa)
  5. Främst inom Kleresistaten är överhovpredikanten. Överhovpredikanten utses bland Svenska kyrkans biskopar och fyller samma funktion för Hovkonsistoriet som biskopen för ett stift och är även ordförande (preses) i Hovkonsistoriet (motsvarande stiftets domkapitel). Som ämbetstecken bär överhovpredikanten ett blått bröstkors med en krona på korsmitten. Sedan 2015 är Johan Dalman, biskop i Strängnäs, överhovpredikant. (källa)
  6. I Mesopotamien och Egypten användes hästdragna stridsvagnar under andra årtusendet f. Kr. i strid, nöjesjakt och rekreation. De största körtävlingarna kom dock under antiken och under romarrikets storhetstid. I både Grekland och Rom kapplöpte man med häst och vagn och i Grekland blev kapplöpningen en olympisk gren år 680 f.Kr i de 25:e olympiska spelen. I Rom var dessa kapplöpningar så stora att de tävlande ekipagen till och med "sponsrades" av olika politiska grupper. Vagnarna märktes även i antingen rött, grönt, blått eller vitt, beroende på vilken årstid de användes. Dock var känslorna så starka under dessa tävlingar att många av dem slutade med svåra upplopp på gatorna i Rom. (källa)
  7. "Har du sett höstsol lysa på fasadenMed vildvin flammande i blodets färgHär ute stillhet fjärran ifrån stadenMed skog i gult och fjärd i blått och färg". (källa)
  8. Det är tänkbart att Levi Strauss och Jacob Davis hade genuesiska sjömansbyxor som förebild när de skapade sina "guldgrävarbyxor". När Levi Strauss övergick till blått tyg i sin byxtillverkning kallade han det serge de Nîmes (twill frånîmes), vilket i USA förenklades till denim. Detta innebar ett grovt, slitstarkt bomullstyg, men numera inte nödvändigtvis blått. Den franska staden Nîmes var dock sedan 1700-talet känd för tillverkning av blåfärgade bomullstyger med textilbindningen kypert, diagonalvävt tyg, i dagligt tal kallad "twill" och på franska serge. När jeansen först lanserades i Sverige användes även uttrycket "farmarkalsonger", detta ord försvann dock tämligen omgående. (källa)
  9. Keshō, kabukins makeup, erbjuder ett stilelement, som är lätt igenkännbart även för konstformens amatörer. Rispuder används för att skapa den vita oshiroi grunden, och kumadori framhäver eller överdriver ansiktslinjer för att få fram dramatiska djur- eller övernaturliga masker åt skådespelarna. Kumadorins färg ger uttryck för rollkaraktärens natur: röda linjer brukar visa passion, hjältemod, rättskaffenhet, och andra positiva drag, blått eller svart, skurkaktighet, avund, och negativa drag, grönt, det övernaturliga och purpur, adelskap. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.