Blinka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blinka, varianter, uttal och böjningar av blinka

Blinka synonym, annat ord för blinka, vad betyder blinka, förklaring, uttal och böjningar av blinka.

Vad betyder och hur uttalas blinka

Blinka uttalas blinka och är ett verb -de.

Ordformer av blinka

Aktiv

blinka
infinitiv
blinkar
presens
blinkade
preteritum
blinkat
supinum
blinkande
presens particip
blinka
imperativ

Passiv

blinkas
infinitiv
blinkas
presens
blinkades
preteritum
blinkats
supinum

Blinka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Blinka på Engelska

  • blink, wink - shut an eye briefly, he blinked his eyes with surprise
  • twinkle - shine with a flickering or sparkling light, the stars were twinkling in the night sky

Hur används ordet blinka

  1. De blinkande lamporna har ofta olika färg för olika syften. I Sverige används blåljus av utryckningsfordon (polis, ambulans och brandbil), medan röda ljus i andra länder är vanligt på bland annat ambulanser. Orange ljus är då allmänna varningsljus på motorfordon, och de används vid vägarbete, bärgning av fordon, på breda fordon eller vid fordonskontroll. På (svenska) bilar som blivit stående på vägen och som utgör en trafikfara används varningsblinkers (alla bilens körriktningsvisare blinkar samtidigt). (källa)
  2. De fastighetsanknutna systemen med lamptablåer kunde bestå av fem lampor, arrangerade i en kvadrat med en lampa i mitten. Genom att lamporna dels kunde tändas i olika kombination, dels kunde blinka erhölls ett stort antal unika sökningar. Personsökare för trådlösa nät förekommer vanligtvis i fickformat men byggs även in i pennor eller armbandsur. Dessutom kan en personsökarmodul byggas in i ett större datorsystem för att styra maskiner och processer. (källa)
  3. Blinka, blinka, min reflex. (källa)
  4. Liksom tics, är stereotypier mönstrade och återkommande, och förvärras av trötthet, stress och ångest. Till skillnad från tics, börjar stereotypier vanligen före treårsåldern, omfattar mer av kroppen, är mer rytmisk och mindre slumpmässig. Exempel på tidiga tics är saker som att blinka och harkla sig, medan att flaxa med armarna är en vanligare stereotypi. Stereotypier har inte den ständigt föränderliga, tilltagande och avtagande natur som tics har. Stereotypier kan förbli konstant i flera år. Tics undertrycks under korta perioder. Barn försöker sällan medvetet kontrollera en stereotypi, men de kan distraheras från en. (källa)
  5. Neurologiska laboratorieförsök har visat att det finns tre olika stadier av transtillstånd. I det första stadiet lurar hjärnan sig själv att se ett antal olika geometriska former. Dessa former framträder i starka pulserande färger som kan blinka och röra sig. Man ser dem oavsett om man har ögonlocket stängt eller öppet. Denna syn kallas med ett finare ord för entoptiska fenomen. Nervimpulser från hjärnan skickas till ögat och retar en nerv som sedan sänder tillbaka denna felaktiga information. Hur formerna ser ut är kulturellt obetingat. (källa)
  6. Cikoria eller vägvårda (Cichorium intybus) är en flerårig ört i familjen korgblommiga växter med ljusblå blommor. I Skåne dialektalt kallad blåbinkegräs och blåblinka. En äldre regional namnform är Jernört. Den har historiskt använts bland annat som sallat, kaffesurrogat och som medel mot gikt. (källa)
  7. Även om xenonet ger en snabb tändning (upp till en sekund) så är den för långsam för att föraren ska kunna "blinka" med helljuset. Dessutom beror lampans livslängd i hög grad av antalet tändningar. Xenonlampan är således ej lämplig att tända/släcka vid avbländning. Ej heller kan man i en urladdningslampa använda den konventionella lösningen liknande två glödtrådar. Lösningen är att låta lampan lysa hela tiden men ha en rörlig ridå som vrids upp med en elektrisk magnet (solenoid) när man kopplar på helljus (likt ett ögonlock). Vissa tillverkare kallar arrangemanget för bi-xenon-ljus. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.