Blomstermotiv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blomstermotiv, varianter, uttal och böjningar av blomstermotiv

Blomstermotiv synonym, annat ord för blomstermotiv, vad betyder blomstermotiv, förklaring, uttal och böjningar av blomstermotiv.

Vad betyder och hur uttalas blomstermotiv

Blomstermotiv uttalas blomster|mot|iv och är ett substantiv.

Ordformer av blomstermotiv

Singular

blomstermotiv
obestämd grundform
blomstermotivs
obestämd genitiv
blomstermotivet
bestämd grundform
blomstermotivets
bestämd genitiv

Plural

blomstermotiv
obestämd grundform
blomstermotivs
obestämd genitiv
blomstermotiven
bestämd grundform
blomstermotivens
bestämd genitiv

Blomstermotiv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blomstermotiv

  1. Larsson debuterade där även som skulptör. De tre stora målningarna - i olja - var infattade i ett originellt vitt ramverk med infällda figurer och blomstermotiv i högrelief. (källa)
  2. Genetz genomgick Finska konstföreningens ritskola 1902–1904 och arbetade i universitetets ritsal under Albert Gebhards och Eero Järnefelts ledning 1902–1905 samt idkade fortsatta studier bland annat i Dresden. Hon ställde ut första gången 1919. Hon verkade även som illustratör, översättare och diktare. År 1920 reste hon till Cagnes-sur-Mer där hon målade under Uuno Alankos ledning. Hon ställde ut ett trettiotal färgmättade oljemålningar från sin vistelse i södra Frankrike i Gösta Stenmans konstsalong 1921. Därefter vistades hon i Paris, målade småstadsidyller, gatukaféer och strandliv. I stillebenmåleriet och i synnerhet i blomstermotiven fann hon sin starkaste sida. I Paris gifte sig hon på 1920-talet med målaren Carl Wargh och konstnärsparet reste runt i Europa. Den originella och temperamentsfulla Genetz fick i allmänhet god kritik för sina glödande färger, sin kraftiga penselföring och fina smak. Efter hennes död i samband med ett bombanfall över Helsingfors ordnades en minnesutställning över hennes konst. (källa)
  3. Från början var det inte menat att blomstermotivet skulle vara standardiserat till prästkragar utan var och en skulle själv välja stiliserade blomsterbroderier efter egen smak för att ge utrymme åt individualitet. Ej heller finns den idag vanliga kjolsäcken (väskan) med i originalbeskrivningar och så ej heller de idag vanligt förekommande blusbroscherna och skärpbucklorna i silver. (källa)
  4. Rättviksmåleriet växer fram på 1760-talet. Det är ett barockmåleri som har ganska klara släktdrag med allmogemåleri på andra håll i landet, exempel med Tulpanmåleriet i Uppland. Rättviksmåleriet har dock oftast ett rutmönster i senbarockstil eller en byggnad på skåpsdörrar. Det har ganska liten spridning och förekommer oftast bara i Siljanstrakten. Det handlar då i första hand om möbelmåleri. Runt 1780 börjar utvecklingen av det som blir den typiska "kurbitsen". Till en början handlar det om en urna med en blomsterkvast, men under 1790-talet blir måleriet allt mer expressivt, blomsterkvasten flödar ut över bilden, urnan försvinner och till slut finns där bara ett abstrakt blomstermotiv. (källa)
  5. Hon var dotter till folkskolläraren och klockaren Gustaf Wisén och hans hustru och gift med musikern Anders Jobs och mor till sju barn, Kerstin, Mait, Lisskulla, Lisbet, Peer, Gitt och Gocken Jobs. Hennes konst består av broderier på egenhändigt vävda tyger ofta med blomstermotiv. Fadern var omtalad för sin trädgård som var fylld av ovanliga blommor och fruktträd. Hans trädgård kom att betyda mycket för Elisabet Wisén-Jobs konst, liksom den ålderdomliga trädgården med rabatter och rosenbuskar som omgav Klockargården i Falun, där hon bodde 1907–1925 med sin make. (källa)
  6. Påsömmen börjar sin historia i Floda socken vid mitten av 1800-talet. Vid den tiden uppstod en högkonjunktur i socknen, eftersom man avverkade stora mängder av skog. Inkomsterna gjorde att dräktbruket tog ny fart till skillnad mot i många andra dalasocknar, där dräktskicket vid den här tiden började försvinna. Flertalet av delarna i flodadräkten, bland annat kjolbården, kjortelsäcken, hättan och påsömtröjan var broderade med pompösa ros- och blomstermotiv i syntetfärgade ullgarner. (källa)
  7. I bland annat Nordiska museets arkiv finns olika samiska föremål insamlade från Purnu. Bland föremålen som finns registrerat (förvärvat i perioden 1893–1944) är samisk kvinnopäls av lulesamisk typ från familjen Frans Persson, ostkorg i rot, bärmes, ryggsäck i renskinn, renseldon, saltflaskor, smörbyttor, mjölkflaskor, bandvävgrind mm. Ernst Mankers fältanteckningar, fotografier och skisser från resor till bland annat Purnu finns bevarade. Det finns bilder på ackjor, dekorerade förhistoriska skidspetsar från Purnu, flätade ostformar i rot, interiör och exteriörbilder från hus och bodar däribland stolpbod för limtorkning . Ett flertal porträtt finns också boken om Skogslapparna i Sverige. Skisser på samiska knivar slöjdade av bland annat Frans Persson och andra samer i Purnu finns också dokumenterat. Knivslidorna i horn har alla geometrisk gravyr i kombination med antingen avbildade djur (renar eller björnar), blomstermotiv eller motiv från den samiska trumman (renar, skog och kåta). Även kåsor, rengärden, snidade träformar för renosttillverkning och många andra föremål finns illustrerade. Pehr Pehrsson finns avbildad i en av Ernst Mankers fotografier med en handgjord skida sittande vid gården, Pietari, på samiska Biehtar (Pehrs gård) . Den bilden från 1943 finns bland annat i boken Medmänniskor i norr där Ernst Manker i bildtexten skriver att Pehr Pehrsson var en skicklig skidmakare. Likartade handgjorda träskidor med traditionell samisk geometrisk dekor beskriver Ernst Manker i en inventering där han presenterar fynden av gamla fornsamiska skidor i Purnu. (källa)
  8. Anna Ankarcronas adresser är stilmässigt knutna till jugendstilen och den svenska nationalromantiska stilen. De har nästan alla blomstermotiv i ramen med olika personligt anknutna bilder av byggnader, monogram och årtal infogade. På Kungliga Biblioteket finns en liten samling av Ankarkronas hyllningsadresser. (källa)
  9. Chintz är en tunn, tätvävd bomullsväv i tuskaft med mönstertryck och vaxad eller plastbehandlad yta. Mönstret består ofta av blomstermotiv i kraftiga färger. Tyget används mestadels som möbeltyg. (källa)
  10. Hon var dotter till ingenjören Carl Nyström och Ida Askeroth. Nyström studerade vid Wilhelmsons målarskola i Stockholm samt privat för Alice Nordin och Greta Gerell. Hon fortsatte därefter sina studier för Antoine Bourdelle vid Académie de la Grande Chaumière i Paris 1926–1927 och genom självstudier under längre vistelser i Paris. Hon medverkade i jubileumsutställningen i Eksjö 1938 och i utställningar arrangerade av Föreningen Svenska Konstnärinnor. Bland hennes offentliga arbeten märks gravvården över Kata Dalström. Hennes bildkonst består av barnporträtt, blomstermotiv och Stockholmsmotiv samt småskulpturer baserade på texter från HC Andersens sagor, Frödings dikter och Cervantes Don Quijote. Hennes teckningar har använts som illustrationer i Kata Dalströms liv, öden och äventyr, Stridbar kvinna och Minnen i fackelsken. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.