Blomstermålning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blomstermålning, varianter, uttal och böjningar av blomstermålning

Blomstermålning synonym, annat ord för blomstermålning, vad betyder blomstermålning, förklaring, uttal och böjningar av blomstermålning.

Vad betyder och hur uttalas blomstermålning

Blomstermålning uttalas blomster|mål|ning och är ett substantiv.

Ordformer av blomstermålning

Singular

blomstermålning
obestämd grundform
blomstermålnings
obestämd genitiv
blomstermålningen
bestämd grundform
blomstermålningens
bestämd genitiv

Plural

blomstermålningar
obestämd grundform
blomstermålningars
obestämd genitiv
blomstermålningarna
bestämd grundform
blomstermålningarnas
bestämd genitiv

Blomstermålning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blomstermålning

  1. Han var gift med Kristina Eleonora Bolm och far till Jakob Lilliedahl. Han var målarlärling i Borås 1769–1776 där han blev gesäll. Han blev därefter elev till dekorationsmålaren Lars Bolander och från 1785 var han mästare i Göteborg. Hans stora intresse var blomstermålning och för att få mer kunskap om naturens blommor genomgick han ett flertal kurser i botanik. Han utförde några dekorationsmålningar och altartavlor i västsvenska kyrkor, där takmålningarna och blomstermålningarna på bänkdörrarna i Öckerö gamla kyrka räknades som hans främsta. Han etablerade ett oljeslageri i Mölndal och lär ha gjort sig en förmögenhet på en strandad skeppslast med linfrö som han köpte billigt. Hans änka och son fortsatte hans rörelse i Göteborg fram till 1833. Lilliedahl är representerad vid Nationalmuseum med ett antal teckningar. (källa)
  2. Man talade om handeln med terminer som "vindhandel" (nederländska: windhandel), eftersom inga fysiska lökar bytte ägare. Merparten av handeln skedde därför utan möjlighet att beskåda varorna i sin blomstrande prakt. Köpmannen Emmanuel Sweert som bland annat handlade med tulpaner och agerade hovleverantör åt Rudolf II, lyckades övertyga kejsaren att ge ut den första tulpankatalogen, Florilegium publicerades 1612. Gravyrsamlingen Hortus Floridus som gavs ut 1614 blev så populär att den tre år senare kunde ges ut i en utökad version med ett tjugotal ytterligare avbildningar. Under åren som följde publicerades flertalet kataloger med avmålningar i akvarell eller gouache. Fler än femtio sådana kataloger har bevarats. Återgivningar av tulpaner spred sig snart utanför dessa kompendier till de kakelplattor som dekorerade nederländska hem. Rikedomarna som ansamlades i landet bidrog även till en omfattande produktion av tavlor med blomstermålningar. Priset för en målarmästares återgivning kunde vara en bråkdel av styckpriset för faktiska lökar av de sällsynta sorterna. (källa)
  3. Kyrkans trätunnvalvstak och väggar har målningar utförda 1783 av Joachim Gotthard Reimers. Man tror att brädor från den äldre kyrkan har återanvänts, då underliggande målningar lyser fram, vilka kan ha varit utförda av Jonas Ahlstedt 1742. Helvetesskildringen över västläktaren målades över omkring 1870. Då koret byggdes ut 1913 fick man komplettera målningarna. Takets motiv består av är änglahuvuden, himmel och ornament över koret samt av himmel och helvete över långhuset. På träväggarna avbildas bibliska scener, gammaltestamentliga utefter sydsidan och huvudsakligen nytestamentliga utmed den norra: Moses vid busken, Jakobs stege, braham och änglarna, kopparormen, Rebecka vid brunnen, Kristi födelse, dop, Getsemane, Golgata, Kristi förklaring och Noaks ark. Under läktaren avbildas ett kustlandskap, träd, berg, får och båtar. Över koringången finns Gustav III:s namnskiffer. Bjälkar och lisener är marmorerade och har blomstermålningar. (källa)
  4. 2006 - Åter tid för reformer: Sverige behöver en ny blomstermålning. (källa)
  5. Efter missnöje vid Konstakademien vid 1880-talets mitt uppstod Konstnärsförbundet ur oppositionen mot Konstakademiens organisation. Munthe-Norstedt och hennes man var visserligen inte nöjda med akademins konstpolitik men de reagerade mot vad de betraktade som brutalitet i opponenternas uppror och ställde sig därför, om än motvilligt, på den akademiska sidan och deltog i den av opponenterna bojkottade jubileumsutställning som öppnade 1 augusti 1885 till 150-årsminnet av akademins tillblivelse. Då Svenska konstnärernas förening grundades 1891 av konstnärer ur båda lägren, som var trötta på de hätska stämningarna i det polariserade svenska konstlivet, hörde Anna Munthe-Norstedt och hennes man Reinhold Norstedt till dem som tidigt anmälde sig som medlemmar. Svenska konstnärernas förening var en konstnärssammanslutning med avsikt att främja konstnärernas gemensamma intressen. Då det visade sig att den nya föreningen aldrig fick det inflytande som dess medlemmar hoppats på, närmade sig Anna Munthe-Norstedt Konstakademien på nytt. Åren 1897-1904 lyfte hon konstnärsarvode i blomstermålning från akademin. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.