Blåhake Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blåhake, varianter, uttal och böjningar av blåhake

Blåhake synonym, annat ord för blåhake, vad betyder blåhake, förklaring, uttal och böjningar av blåhake.

Vad betyder och hur uttalas blåhake

Blåhake uttalas blå|hake och är ett substantiv.

Blåhake betyder:

Ordformer av blåhake

Singular

blåhake
obestämd grundform
blåhakes
obestämd genitiv
blåhaken
bestämd grundform
blåhakens
bestämd genitiv

Plural

blåhakar
obestämd grundform
blåhakars
obestämd genitiv
blåhakarna
bestämd grundform
blåhakarnas
bestämd genitiv

Blåhake är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blåhake

  1. Blåhake (Luscinia svecica) är en tätting i familjen flugsnappare. Den är en flyttfågel som häckar i Europa och Asien, och som övervintrar i norra Afrika och södra Asien. Den bygger sitt bo i grästuvor eller lågt i täta buskage.
  2. Blåhaken häckar i ett mycket stort område i taigazonen från Nord- och Mellaneuropa och österut till östra Sibirien och allra nordvästligaste Alaska och Yukon, och så långt söderut som södra Ryska fjärran östern och nordöstra Kina.
  3. Tidigare klassificerades blåhaken som en trast (Turdidae) men genetiska studier visar att den tillhör familjen flugsnappare (Muscicapidae). Genetiska studier har också visat att blåhakens närmaste släkting är vitbukig näktergal (Luscinia phaenicuroides).
  4. I Sverige häckar blåhaken av nominatformen svecica, främst i fjälltrakterna, från Lappland i norr och längs fjällen söderut till Jämtland. Under flytten observeras den över hela landet. En studie av blåhakar av underarten svecia som häckar i Norge och i Tjeckien visade att det övervintrar i Indien varför det är troligt att även svenska häckfåglar flyttar åt sydost. Det har även funnits häckningsförsök av underarten cyanecula i Skåne. Även detta taxon, som kallas vitstjärnig blåhake och första gången observerade i Sverige 1943 vid Oset, har observerats över stora delar av Sverige.
  5. Blåhaken är en ganska liten och slank fågel med långa ben. Den har ett vingspann på 13–15 cm och den väger 12–25 gram. Blåhakens utseende varierar mycket beroende på årstid, ålder och kön. Artens många underarter skiljer sig även åt vad gäller hanarnas utseende. Honorna är i stort sett identiska. I alla dräkter har den dock ett tydligt vitaktigt ögonbrynsstreck och roströda fält på stjärtbasens sidor, där det senare främst syns när den flyger eller när den sittande knycker på stjärten. Den har en tunn svart näbb och svarta ögon.
  6. Blåhaken befinner sig ofta på marken och hoppar fram med lätt hängande vingar för att ibland stanna upp och knycka med stjärten.
  7. Hannen har en stark, varierad, härmande sång som ibland påminner om näktergalens, som är en nära släkting till blåhaken. Det mest utmärkande för sången är ett surrande läte, blandat med klarare, klocklika toner, som påminner om toner från stränginstrumentet lira. De olika underartsgrupperna går att särskilja på lätet.
  8. Den globala populationen av blåhake är inte hotad utan IUCN kategoriserar den som Livskraftig"(LC). Arten är inte heller upptagen på röda listan över hotade arter i Sverige.
  9. På latin betyder det vetenskapliga namnet Luscinia svecica "den svenska näktergalen" och den kallas ibland för "Nordens näktergal". Blåhaken har förr kallats "blåhane". Blåhaken är svenska Lapplands landskapsfågel. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.