Blåljus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blåljus, varianter, uttal och böjningar av blåljus

Blåljus synonym, annat ord för blåljus, vad betyder blåljus, förklaring, uttal och böjningar av blåljus.

Vad betyder och hur uttalas blåljus

Blåljus uttalas blå|ljus och är ett substantiv.

Ordformer av blåljus

Singular

blåljus
obestämd grundform
blåljus
obestämd genitiv
blåljuset
bestämd grundform
blåljusets
bestämd genitiv

Plural

blåljus
obestämd grundform
blåljus
obestämd genitiv
blåljusen
bestämd grundform
blåljusens
bestämd genitiv

Blåljus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Blåljus på Engelska

  • blue lights

Hur används ordet blåljus

  1. De blinkande lamporna har ofta olika färg för olika syften. I Sverige används blåljus av utryckningsfordon (polis, ambulans och brandbil), medan röda ljus i andra länder är vanligt på bland annat ambulanser. Orange ljus är då allmänna varningsljus på motorfordon, och de används vid vägarbete, bärgning av fordon, på breda fordon eller vid fordonskontroll. På (svenska) bilar som blivit stående på vägen och som utgör en trafikfara används varningsblinkers (alla bilens körriktningsvisare blinkar samtidigt). (källa)
  2. Nödtelefoner, larmnummer 112, nödradiokanaler, SOS-signal, utryckningsfordons ljud- och ljussignaler (blåljus) är exempel på medel att avhjälpa nödsituation och ges prioritet, och är förbjudna att användas till annat. Likaså brandlarm, nödraketer, livbojar vid badplatser, utrymningsvägar, brandstegar etc. Den som uppfattar nödanrop eller annan vetskap om nöd är i normalfallet ej skyldig enligt lag att vidta åtgärder för att rätt hjälp ska kunna fås, exempelvis kontakta larmtjänst för ambulans. (källa)
  3. Numera har många av de stora anläggningarna i Sverige som ägdes av Lantmännen lagts ner av besparingsskäl. Detta skedde inom "Projekt Blåljus", som syftade till att öka intäkterna för koncernen och bland annat kunna ge lantbrukarna mer betalt.. En del anläggningar såldes till privata intressenter som drev verksamheten vidare . Många gårdar har egna silotorn. När bönderna senare ökade sin odling och priserna på marknaden ökade valde Lantmännen att spara vissa anläggningar i egen regi . Dock valde många lantbrukare ändå att lägga ner sin verksamhet eller bygga egna anläggningar eftersom det blev för långt till Lantmännens mottagningsplatser . Med en egen silo och spannmålstork, kan man behålla en del av spannmålen på gården och själv välja när man ska sälja. Man är inte tvungen att sälja allt direkt vid skörd. (källa)
  4. Utryckningsfordon i Sverige ska vara utrustade med godkänd larmanordning, det vill säga ett blinkande blått ljus, blåljus, med möjlighet att kombinera med akustisk siren med två olika ljudlägen (Highlow och Yelp). Användning på andra fordon är förbjuden enligt lag. Det är länsstyrelsen som ger tillstånd att bestycka ett fordon med larmanordning och därmed även godkännande till fordonet som utryckningsfordon. Användande av larmanordning utan tillstånd kan räknas som föregivande av allmän ställning och är i det fallet brottsligt. (källa)
  5. Blåljus – ljus på svenska utryckningsfordon, se varningsljus. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.