Bock Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bock, varianter, uttal och böjningar av bock

Bock synonym, annat ord för bock, vad betyder bock, förklaring, uttal och böjningar av bock.

Synonym till bock

Vad betyder och hur uttalas bock

Bock uttalas bock och är ett substantiv -en -ar  djur  bugning; bockning.

Ordformer av bock

Singular

bock
obestämd grundform
bocks
obestämd genitiv
bocken
bestämd grundform
bockens
bestämd genitiv

Plural

bockar
obestämd grundform
bockars
obestämd genitiv
bockarna
bestämd grundform
bockarnas
bestämd genitiv

Bock är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bock på Engelska

  • he-goat - billy goat
  • trestle - (four-legged) frame used for supporting a table-top, etc.
  • buck - a type of gymnastic apparatus, play leapfrog
  • tick, mistake - a tick in the margin (indicating a bad mistake)

Hur används ordet bock

  1. Tamget (Capra aegagrus hircus) är ett däggdjur som ingår i släktet Capra, och familjen slidhornsdjur. Den beskrevs av Linné 1758 som arten Capra hircus. Idag brukar den definieras som en underart till vildget, men flera auktoriteter definierar den fortfarande som art. Handjuret kallas bock (eller något ålderdomligt getabock), hondjuret get och avkomman killing. (källa)
  2. Till Sverige kom gungstolen på 1800-talet. Ett av de äldsta beläggen är en akvarell från Sunne prästgård i Värmland 1852 där en gungstol finns avbildad. Två interiörbilder från Johan Hellbergs hem i Stockholm målade av Johan Zacharias Blackstadius 1856 återger också en gungstol. Likaså finns en gungstol i en modell av huvudbyggnaden på Remningstorps herrgård som idag finns på Nordiska museet. Modellen är tillverkad 1865 men kopierad efter byggnadens inredning som införskaffades i början av 1850-talet. Dessa gungstolar var alla av så kallad "bostontyp", av svarvade pinnar och ett överstycke i senempire. Under 1860-talet börjar gungstolar tillverkas i Sverige i större skala. Småland blev tidigt ett centrum för gungstolstillverkningen, men även i södra Östergötland, Västergötland gjordes gungstolar för avsalu under 1860- och 1870-talen. Även i Östervåla socken och på vissa håll runt Siljan förekom tillverkning av gungstolar för avsalu under 1800-talet. Under slutet av 1800-talet kom den "amerikanska gungstolen" med meden placerad på en bock och fastsatt med en stålfjäder på modet. (källa)
  3. Ett brytvapen med två pipor över och under varandra kallas på svenska över och under (på engelska over and under, på tyska bock). (källa)
  4. En älghona kallas ko och en kronhjorts- eller dovhjortshona kallas för hind. Älghanen kallas tjur eller oxe, medan en kronhjorts- eller dovhjortshane kallas hjort. Hos rådjur heter hanen bock och honan get. Avkomman hos älg, kronhjort och dovhjort kallas kalv, hos rådjuret kid. För renar kallas honan vaja och hanen sarv. (källa)
  5. Blasonering:I svart fält en gyllene bock med röd beväring. (källa)
  6. Julbocken har använts som symbolisk figur i juletid under mycket lång tid i Skandinavien och norra Europa. Traditionerna kring julbocken är många och julbocken förekommer exempelvis i allehanda lekar och tävlingar och som prydnadsfigur, ofta gjord i halm eller uthuggen i trä. (källa)
  7. Kantpress är ett kraftfullt verktyg för att bocka plåt. Plåten placeras på underverktyget (även kallat dyna) som i princip består av två krön. Därefter pressas öververktyget (stansen) vertikalt nedåt i dynan, varpå ett veck uppstår i plåten. Bockvinkeln styrs av hur djupt stansen pressas ner i dynan, men påverkas också av avståndet mellan dynans krön, samt plåtens tjocklek. Tjockare plåt, större bocklängd, spetsigare vinkel och/eller mindre dyna fordrar större presskraft. Exempelvis krävs cirka 8,4 ton för att åstadkomma en 500 mm lång bock i 2 mm-plåt, med en dyna vilken mäter 16 mm mellan krönen. Om en 24-dyna används krävs endast 5,4 ton. Om man dessutom väljer en tunnare plåt (1,5 mm) behövs endast 3,1 ton. (källa)
  8. De flesta klavikord har formen av en avlång trälåda med uppfällbart lock och klaviaturen längs ena långsidan, avsedd att läggas på ett bord eller en lätt bock, i storlek ungefär som en vanlig modern synt. Särskilt i Sverige byggde man dock mot slutet av 1700-talet större klavikord, som till det yttre liknade den tidens cembali och fortepianon, och som var så pass tonstarka att de möjligen bidrog till att pianot slog igenom långsammare i Sverige än på kontinenten. I Sverige användes benämningen Stockholmsklaver. (källa)
  9. Klockstapel är en typ av torn och en särskild konstruktion, i form av en galge eller bock, för upphängning av kyrkklockor. Klockstapeln finns främst i Skandinavien, i norra Tyskland (i till exempel Sydslesvig) och i Nederländerna. Den är en utveckling av den sydeuropeiska kampanilen. (källa)
  10. En annan vanlig typ av fristående klocktorn i norra och östra Europa, vanligtvis i trä, är klockstapeln. Den är byggd i form av en träbock, antingen täckt med panel, så kallad täckt klockstapel, eller inte. På grund av denna struktur i form av en bock kallas den "klockstol" (kyrkklockans upphängningsstruktur). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.