Bod Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bod, varianter, uttal och böjningar av bod

Bod synonym, annat ord för bod, vad betyder bod, förklaring, uttal och böjningar av bod.

Synonymer till bod

Vad betyder och hur uttalas bod

Bod uttalas bod och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av bod

Singular

bod
obestämd grundform
bods
obestämd genitiv
boden
bestämd grundform
bodens
bestämd genitiv

Plural

bodar
obestämd grundform
bodars
obestämd genitiv
bodarna
bestämd grundform
bodarnas
bestämd genitiv

Bod är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bod på Engelska

  • shed, shop - boathouse

Hur används ordet bod

  1. Fästningen består av fem tunga bergfort och tre mindre fortifikationer, så kallade fästen, samt enskilda artilleribatterier. Dessa är placerade i en ring runt Bodens stad. Mellan de fem tunga bergforten och de tre fästena fanns en mängd infanteriskansar, stridsvagnshinder och kanonvärn för skydd av forten och försvåra inträngning genom befästningsringen. På bergstoppar har luftvärnsbatterier funnits. I fästningsringen fanns stridsledningscentraler för bland annat flygvapnet. Det fanns också stora underjordsförråd för ammunition och drivmedel inne i fästningen samt ett mindre flygfält. (källa)
  2. Som änka efter en ålderman i hattmakarämbetet ärvde hon hans burskap. Hon var en av hattmakarskråets fyra representanter som tillkallades inför Kommerskollegium i augusti 1673 för att tillsammans med hattstofferarnas skrå lösa den lånvariga konflikten mellan de två närliggande och jämnstora skråna hattmakare och hattstofferare i Stockholm. Överläggningarna slutade med seger för hattmakarna, som av kollegiet fick tillstånd att sälja hattar styckvis, dessutom i öppna bodar, något som förut varit reserverat för hattstofferarna. I november fick hattmakarna dessutom tillstånd att tillverka stoffer (detaljer, prydnader) till sina egna hattar. Besluten innebar ett svårt slag mot hattstofferaryrkets överlevnad. (källa)
  3. En kyrkstad, eller kyrkostad, är ett antal samlade stugor och kåtor samt bodar, avsedda att användas temporärt i samband med kyrkbesök. Vissa av kyrkstäderna har dominerats av övernattande samer och benämns lappstäder. (källa)
  4. En fäbodvall var en samlingsplats för fän (betande husdjur) som fritt eller med vallning (gjeting, gätning) fick beta på stället och/eller i dess omgivningar under sommarhalvåret. Svenska ortnamn med efterled -vallen och -bodarna är ofta gamla fäbodvallar. (källa)
  5. Innan säsongen började talades det om fr.a. fyra lag: Björklöven från Umeå, Sundsvall/Timrå, Skellefteå samt Boden som historiskt sett var det mindre välrenommerade laget av de fyra. Trots det blev Boden det ena laget som gick vidare till Allsvenskan. Det andra blev Björklöven. Striden blev jämn där Boden slutade med ett poäng mer än trean Skellefteå och Björklöven tog platsen på målskillnad. Bodens framgångar berodde enligt deras tränare Niklas Wikegård på jämnhet, god fysik och lagmoral. Till det kan läggas att laget var rutinerat med ett flertal spelare som tidigare spelat för Luleå HF i Elitserien. Björklövens Aleksander Beljavskij vann Poängligan med 38 poäng (18+20) på 18 matcher. Största publikmagneten var Björklöven som i genomsnitt drog och 02413.och 02 413 åskådare per match. Även Skellefteå, Boden och Kiruna hade ett publiksnitt på över och 01000.och 01 000 åskådare per match. Den norra serien som helhet hade 980 per match. (källa)
  6. Med friggebod menas i Sverige en fristående komplementbyggnad vars byggnadsarea först fick uppgå till högst 10,0 kvadratmeter men som 1 januari 2008 höjdes till 15,0 m² med högst 3,0 meter till taknocken och att antalet bodar inte längre är begränsat till två som tidigare. Arean avser den sammanlagda arean för alla bodar och uthus utan bygglov på en fastighet byggda efter 1979 då lagen om friggebod infördes. (källa)
  7. Härbre eller stolpbod, ibland kallat häbbare och i landets norra delar häbbre, är ett fristående mindre förrådshus eller visthus för förvaring av livsmedel, kläder och diverse redskap, sommartid ofta använt som sovkammare. Härbret förekommer i skandinavisk, samisk, östersjöfinsk och nordvästrysk kultur, men finns också i Alperna och på den iberiska halvön. I Ryssland kallas liknande byggnader Амбар (ambar). I Norge kallas motsvarigheten stabbur, i Sydeuropa hórreo. Samernas njalla har sin motsvarighet i Alaska och norra Kanada. (källa)
  8. Även Christkindlmarkt i Nürnberg har gamla anor, den har dokumenterats redan 1628. På marknaden finns över 180 bodar och cirka 2 miljoner besökare kommer årligen. Marknaden arrangeras från fredagen innan första Advent till 24 december och är mycket omtyckt. (källa)
  9. Direkt väster om stationshuset fanns en kombinerad trappa och rulltrappa som ledde upp till Gula gången och Södermalmstorg. Rulltrappan var troligen Stockholms första i offentlig utomhusmiljö, den och trappan revs 1987 och ersattes med en svängd trappa i betong med bröstning i gul cementmosaik. Till och från stationen kunde gående även nyttja Blå bodarnas gångsystem. (källa)
  10. Att bo med sina djur under samma tak är fortfarande mycket vanligt i vida delar av världen. Av hygieniska skäl var det dock bättre att separera bostadshus och fähus. Det bofasta bondelivet kvävde fler specialanpassade hus, till exempel för förvaring av människornas och djurens matförråd (se visthusbod). För att skydda det livsviktiga matförrådet mot markfukt och/eller skadedjur ställde man huset på stolpar (härbre eller hórreo på många andra språk). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.