Boja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder boja, varianter, uttal och böjningar av boja

Boja synonym, annat ord för boja, vad betyder boja, förklaring, uttal och böjningar av boja.

Synonymer till boja

Vad betyder och hur uttalas boja

Boja uttalas boja och är ett substantiv -n bojor.

Ordformer av boja

Singular

boja
obestämd grundform
bojas
obestämd genitiv
bojan
bestämd grundform
bojans
bestämd genitiv

Plural

bojor
obestämd grundform
bojors
obestämd genitiv
bojorna
bestämd grundform
bojornas
bestämd genitiv

Boja är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Boja på Engelska

  • shackle, fetter - device for restraining prisoners, handcuffs

Hur används ordet boja

  1. IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi tyckte inte att domare Bojan Pandzic tog sitt fulla ansvar. (källa)
  2. Bojor eller fängsel är olika typer av kraftiga anordningar som syftar till att begränsa en persons rörelsefrihet. (källa)
  3. Häpen står menskligheten vid dennes grift och – om det ej vore förmätet frågar : Hwi (varför) föddes du? Det är likväl visst : ingen länk i varelsernas stora kädja, är onödiga. Nästan hela dennes lefnad om vittnar och den ytterlighet, till hvilken menskligheten skrider när hon ej låter sig ledas efter af Förnufts och Religions grundsatser. Med anlag till det goda börjar han sin bahna, men snart tystnar förnuftets röst för sinnlig hetens och slutar i des boja omfördes han på verldens stora skådeplats såsom en dåre. Fylleri var hans hufvudbegär och det var äfven orsaken till hans död, ty sedan han vid ett bröllopp blifvit öfwer- lastad satte han sig på sin häst, med hwilken han skjusat en af Bröllopps gästerna, men nedstörtad ge- nast, bröt halsen af sig och dödde efter få ögon- blick. Måtte ingen dela de känslor som sönderslet den, hwilken sattes i nödvändighet att före denna rys- liga tidning till Erika, som omgifven af sju omyndi- ge barn, knappt ägde morgondagens bergning. (källa)
  4. För att underlätta lättning kan ankaret bojas. Det innebär att en lina fästs med ena änden i ankarets krona och med andra änden i en boj. När ankaret ska lättas hissas det upp från botten med bojrepet. Eftersom repet sitter i kronan lyfts då flyna rakt upp från botten och man riskerar inte att förlora ankaret. (källa)
  5. Runslingan är en profilerad och rundögd drake med trubbnos, som är fjättrad till sin egen svans med en boja och ornamentiken går i Ringerikestil. Texten börjar vid drakens huvud och löper motsols, så att runornas bas hamnar utåt. Ristaren använder svensk runrad från 1000-talet. Hans disposition är slarvig, många runor står utanför slingan. Han behåller N före T. S-runan förekommer både rätt- och spegelvänt. Han använder U-runan för ljudet o (i Thorulf), vilket är karakteristiskt för äldre ristningar. Stenen är rest av två syskon för att hedra sin fader, även modern Asa står omnämnd. Underlaug är troligen samma kvinna vars namn finns med på stenen Sö 280 vid Strängnäs domkyrka. Den från runor översatta texten lyder enligt inskriften nedan. (källa)
  6. Spexet spreds snabbt över landet och i Lund sattes det första originalspexet, Gerda, upp år 1886 på Akademiska Föreningen. Detta brukar ses som grunden till den ensemble som i dag kallas Lundaspexarna. Det första spexet vid Kungliga Tekniska högskolan, Rudolf eller Blodbadet på Sicilien sattes upp år 1867 och det första Chalmersspexet, Bojan, sattes upp år 1948. Det första originalspexet i Göteborg anses dock vara Slaget vid Svoldern, eller Den farliga åldern, eller Han syntes aldrig mer som sattes upp vid dåvarande Göteborgs högskola 1914. (källa)
  7. Handbojor, handfängsel, handklovar, är en typ av bojor för att låsa fast en persons händer. Detta används först och främst i Sverige av Polisen, Kriminalvården, Kustbevakning, Tullverket, väktare, ordningsvakter och skyddsvakter vid omhändertagande/gripande av stökiga personer. I kriminalvården används de även för att förhindra rymning vid transporter med mera. (källa)
  8. Andra skamstraff var att bära den Spanska fiolen, bära järnkrona (42 kilo av bojor och fotkedjor av järn), samt att rida trähästen. (källa)
  9. Utbrytarkonst är konsten att i underhållningssyfte bryta sig ut ur frihetsberövande anordningar som bojor, tvångströjor och låsta kistor. Utövaren kallas utbrytarkung. Till sin hjälp kan utövaren använda både trolleri och akrobatik. (källa)
  10. Fotboja – anordningar som syftar till att begränsa en persons rörelsefrihet, se bojor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.