Bokhållare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bokhållare, varianter, uttal och böjningar av bokhållare

Bokhållare synonym, annat ord för bokhållare, vad betyder bokhållare, förklaring, uttal och böjningar av bokhållare.

Vad betyder och hur uttalas bokhållare

Bokhållare uttalas bok|håll|are och är ett substantiv.

Ordformer av bokhållare

Singular

bokhållare
obestämd grundform
bokhållares
obestämd genitiv
bokhållaren
bestämd grundform
bokhållarens
bestämd genitiv

Plural

bokhållare
obestämd grundform
bokhållares
obestämd genitiv
bokhållarna
bestämd grundform
bokhållarnas
bestämd genitiv

Bokhållare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bokhållare

  1. som i sin tur stod över "grad 3", pigorna och de tjänare som skötte de grövsta sysslorna. Hushållerskan övervakade de övriga tjänarna men utförde själv inga sysslor, tog order direkt från "frun i huset" och vidarebefordrade hennes order. I Sverige tilltalades hon oftast mamsell, från husmamsell. Svenska hushållerskor kunde också själva vara från förmögna familjer: Ida Posse (1826-1908), dotter till Fredrik Posse, var hushållerska hos familjen Bonde på Ericsberg, och kunde därför äta vid samma bord som sina arbetsgivare när dessa inte hade gäster. Annars åt husmamsell vid ett eget bord, vare sig det var i samma rum som de övriga tjänarna eller inte, tillsammans med inspektor, bokhållare och "gäster av lägre rang" som befann sig i en social status mellan adel och tjänstefolk. På ett flera svenska gods var det också vanligt att en husmamsell hade i uppgift att undervisa borgerliga döttrar i hushållskunskap: dessa flickor var då en slags elever i en informell skola hos husmamsell, räknades inte som tjänare och fick äta vid hennes bord. (källa)
  2. Österbybruk, anlagt på 1600-talet, är ett bra exempel på ett gammalt svenskt brukssamhälle. Vallonbruket Österbybruk bedrev järnhantering samt skogs- och jordbruk. Bruket ligger vid en å och damm där man kunde ta vara på vattenkraften som energikälla. På bruket bodde och arbetade brukspatron, bokhållare, smeder, hantverkare, präst och lärare med sina familjer. Bruket är anlagt som en mindre stad med kyrka, skola, park, arbetarbostäder, direktörsbostad (herrgården) och arbetsplatser. (källa)
  3. Kontoristernas (yrkesbeteckningen började användas i slutet av 1700-talet) arbetsuppgifter blev med tiden varierande. De hade inom företagen relativt hög status, och kunde utnyttjas av sina chefer även att utföra tjänster av mer personligt slag. De ansågs ofta mer som ägarfamiljernas tjänare än som lönearbetare och hade högre status än dessa. Motsättningar förekom mellan "manschettarbetarna" och de "riktiga" arbetarna. Deras anställningsvillkor var i allmänhet betydligt mer förmånliga än övriga anställdas. Som kontorister räknades till en början skrivare, bokhållare, kassörer och avlöningspersonal. Fram på 1900-talet tillkom skrivmaskinister, telefonister, receptionister med flera. (källa)
  4. Guru Nanak Dev (1469–1538 e.Kr.) som grundade sikhismen föddes i byn Talwandi nära Lahore i dagens Pakistan. Hans far Mehta Kalu var bokhållare. Han hade också en äldre syster, Bibi Nanki som sägs ha blivit hans första lärjunge. Han gjorde under sin livstid långa resor. (källa)
  5. Den första sparbanken i Sverige var Göteborgs sparbank som när den bildades 1820 , var den enda fristående banken i landet. Öppningsdagen den 28 oktober 1820 sattes 646 riksdaler banco in. Den allra första insättaren var den 3-åriga flickan Carolina Bernhardina Hammardahl, som satte in 12 skilling banco och fick kontonummer 1. Hennes bror som också satte in 12 skilling fick kontonummer 2. Deras far som var bokhållare kan ha fått pengar av någon av bankens stiftare, exempelvis Eduard Ludendorff, för att barnen skulle sätta in dessa i banken och uppmuntra till sparande. (källa)
  6. En bokhållare tillika redovisningsekonom är normalt en yrkesbeteckning för en person med uppgiften att ta hand om den administrativa bokföringen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.