Bokillustration Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bokillustration, varianter, uttal och böjningar av bokillustration

Bokillustration synonym, annat ord för bokillustration, vad betyder bokillustration, förklaring, uttal och böjningar av bokillustration.

Vad betyder och hur uttalas bokillustration

Bokillustration uttalas bok|il|lustr|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av bokillustration

Singular

bokillustration
obestämd grundform
bokillustrations
obestämd genitiv
bokillustrationen
bestämd grundform
bokillustrationens
bestämd genitiv

Plural

bokillustrationer
obestämd grundform
bokillustrationers
obestämd genitiv
bokillustrationerna
bestämd grundform
bokillustrationernas
bestämd genitiv

Bokillustration är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bokillustration på Engelska

  • book illustration, book illustrations

Hur används ordet bokillustration

  1. Stålstick, även kallat siderografi (av grekiskan: sideros, järn och grajein, skriva) är en tryckmetod som vidareutvecklades ur kopparstick. Stålstickstryck hade fördelen att det medgav ett mera detaljerad utförande samt att framställa ett stort antal kopior, det användes (och används fortfarande) därför gärna till framställning av sedlar och frimärken, men kom även i bokillustrationer till användning. (källa)
  2. På 1500-talet uppfanns även etsningen, i första hand inte tänkt att användas för att framställa tryckplåtar utan för gravering av metaller, senare även glas, men kom även att användas för framställning av tryckplåtar. Den fick främst en rent konstnärlig användning, men brukades även för bokillustrationer. På 1600-talet började man trycka tyger med träsnitt i Europa och Asien, och från 1700-talet började man även trycka kopparstick. De tryckta bomullstextilierna fick sedan på 1700-talet stor spridning över hela den "moderna världen". På 1700-talet började man även experimentera med tryckta porslinsdekorationer. Från slutet av 1700-talet vann de engelska tryckta flintgodsserviserna snabbt popularitet. (källa)
  3. En illustration är en visualisering i form av en ritning, skiss, målning, fotografi eller annat verk som belyser eller dikterar information med hjälp av en grafisk representation. En vanlig variant är bokillustrationen, vilken är en konstnärlig bild i en bok eller annan publikation med uppgiften att illustrera en text. (källa)
  4. Apelman-Öberg arbetar huvudsakligen med religiösa motiv. Ett av hennes mest kända verk är akvarellen Noas Ark från 1969 som har avbildats i ett flertal upplagor som vykort, matbrickor, vägglitografier och bokillustration, bland annat i boken Biology Today från 1972 där bilden illustrerade kapitlet om mänsklig sexualitet. Apelman-Öberg är representerad vid Stockholms stadsmuseum. (källa)
  5. Dubout tillhör de främsta av moderna karikatyrtecknare och är känd för sina groteska och fantasifulla figurer, katter och folksamlingar var några av hans favoritmotiv. Med burlesk fantasi och maliciös humor utförde han bokillustrationer tecknade i skämttidningar och gjorde tecknad film. (källa)
  6. Högfeldt studerade måleri i Düsseldorf, 1913/17 vid Stockholms Akademi och i Paris. Han bereste Frankrike och Italien och levde i Stockholm. Högfeldt är särskilt känd för sina humoristiska bilder och bokillustrationer som t.ex. i Maria Olofsson bok På trollkalas, sagor för snälla och stygga barn. Högfeldt tecknade vinjetten till förstautgåvan av Fridas bok. (källa)
  7. Hans Normann Dahl har utbildning från Statens håndverks- og kunstindustriskole 1952-1957 och konstakademien i Warszawa 1965-1966. Han har tecknat för Dagbladet och andra tidningar, illustrerat en rad böcker och gjort grafik. Han har haft ett antal utställningar och mottagit flera priser för sina bokillustrationer. Hans Bilder är inköpta av bland annat Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergen Billedgalleri, Stavanger Faste Galleri, Oslo Bys Kunstsamlinger, Nationalmuseum i Warszawa och staden Montréals fasta samlingar med flera. (källa)
  8. Han var son till Ivar Formgren och hans maka Hedvig. Han föddes i Ockelbo men växte upp i Avesta och Gävle. Efter realexamen vid Borgarskolan i Gävle arbetade han några månader som dekorationselev på Dahlén Reklam i Gävle därefter studerade han vid Berghs Reklamskola i Stockholm. Han fortsatte därefter med konststudier vid École des Beaux-Arts i Paris och i Casablanca. Han avlade en teckningslärarexamen vid Konstfackskolan i Stockholm 1973 och arbetade därefter parallellt med sitt konstnärskap som teckningslärare i Gävle, Sandviken och Ockelbo fram till 1978 då han övergick helt till sitt konstnärskap. Hans konst består av hamnmotiv, stämningsfyllda miljöer, vackra byggnader, myr och skogslandskap samt bokillustrationer för svenska och utländska bokförlag och illustrationer för bland annat Gefle dagblad och Arbetarbladet. Han medverkade i ett antal TV-program som snabbtecknare. Formgren är representerad vid Korsnäs Marma, Gävle sparbank och Gävle kommun. (källa)
  9. Gravelot var elev till Jean Restout, men hade under sina tidiga år begränsade framgångar med sin konstutövning. Efter att ha emigrerat till London 1732 blev han emellertid snabbt en central figur i införandet av rokokostilen i brittisk design som spreds från London under denna period genom bokillustrationer, graverade mönster samt lyxvaror med "fransk stil". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.