Bomullstrikå Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bomullstrikå, varianter, uttal och böjningar av bomullstrikå

Bomullstrikå synonym, annat ord för bomullstrikå, vad betyder bomullstrikå, förklaring, uttal och böjningar av bomullstrikå.

Vad betyder och hur uttalas bomullstrikå

Bomullstrikå uttalas bom|ulls|trikå och är ett substantiv.

Ordformer av bomullstrikå

Singular

bomullstrikå
obestämd grundform
bomullstrikås
obestämd genitiv
bomullstrikån
bestämd grundform
bomullstrikåns
bestämd genitiv

Plural

bomullstrikåer
obestämd grundform
bomullstrikåers
obestämd genitiv
bomullstrikåerna
bestämd grundform
bomullstrikåernas
bestämd genitiv

Bomullstrikå är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bomullstrikå

  1. Sanitetsbindorna kunde vara gjorda av bomullstrikå, stickade eller virkade och fylld med trasor. De kunde vara hemmagjorda för eget bruk eller för försäljning och fabriksproducerade, exempelvis i de svenska orterna som hade textilindustri. (källa)
  2. Ett linne är ett ärmlöst plagg för överkroppen. Linnet är ursprungligen tänkt att vara ett underplagg, men bärs idag ofta synligt utan något annat plagg över. Namnet linne kommer från lin som var det vanligaste materialet för underplagg i Europa innan bomullens intåg. Nuförtiden görs linnen oftast av bomullstrikå. Linnen för kvinnor är ofta något mer urringade och dekorerade än linnen för män. (källa)
  3. 1956 började man exportera sina kläder. 1958 var man med på Världsutställningen i Bryssel som en del av Finlands paviljong. Deltagandet banade vägen för framgångarna i USA när Harvardarkitekten Benjamin Thompson tog in Marimekkos kollektioner ritade av Vuokko Nurmesniemi till sin butik Design Research i Cambridge. Samma år arrangerades en speciell Marimekko-utställning i Stockholm, och det var också i Stockholm som man öppnade sin första butik utanför Finland 1960. Vuokko Nurmesniemi lämnade Marimekko 1959/1960 och ersattes av Annika Rimala. Rimala designade Marimekkos populära kollektion med randiga tröjor och t-shirts i bomullstrikå (s.k. Tasaraita-trikå), och andra kläder i klara färger, med tydliga mönster och enkla i snittet. Rimala formgav mönster som Puketti (bukett), Keidas (oasis) och Tarha (trädgård). Kläderna passade perfekt i en ny tid då jeansen blivit ett allt vanligare basplagg. 1963 stod den första riktiga fabriken klar på Gamla vintervägen 3 på Nätholmen i Helsingfors. (källa)
  4. Underbyxan utvecklades sedan genom århundraden. De vanligaste var knälånga med en enkel knäppningsbar flik framtill. De producerades i material som bomulls, silke och linne. Under 1800-talet hade mäns underbyxor långa ben, och det var vanligt med ett heltäckande underplagg, likt ett underställ. Kring 1920-talet kom materialet bomullstrikå, som tillät mer kroppsnära kalsonger och resår började användas i större utsträckning för underkläder. Under 1900-talet fick kalsongerna färre knappar, kortare ben och större gylf. Samtidiga med de mer kroppsnära kalsongerna utvecklades en underbyxa som istället hade en lösare passform, som kommit att kallas för boxershorts, och som låtit sig inspireras av boxarnas matchbyxor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.