Bostadsinspektör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bostadsinspektör, varianter, uttal och böjningar av bostadsinspektör

Bostadsinspektör synonym, annat ord för bostadsinspektör, vad betyder bostadsinspektör, förklaring, uttal och böjningar av bostadsinspektör.

Vad betyder och hur uttalas bostadsinspektör

Bostadsinspektör uttalas bo|stads|in|spekt|ör och är ett substantiv.

Ordformer av bostadsinspektör

Singular

bostadsinspektör
obestämd grundform
bostadsinspektörs
obestämd genitiv
bostadsinspektören
bestämd grundform
bostadsinspektörens
bestämd genitiv

Plural

bostadsinspektörer
obestämd grundform
bostadsinspektörers
obestämd genitiv
bostadsinspektörerna
bestämd grundform
bostadsinspektörernas
bestämd genitiv

Bostadsinspektör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bostadsinspektör

  1. Wirgin biträdde som amanuens Ernst Almquist med ledningen av de hygieniska demonstrationerna för de medicine studerande och hade både då och senare flera kortare förordnanden att uppehålla professuren i ämnet. Åren 1904–06 tjänstgjorde Wirgin som läkaramanuens hos Medicinalstyrelsen och fullgjorde därunder bland andra uppdrag flera gånger förordnande som styrelsens ombudsman liksom, under två års tid, det som föreståndare för vaccindepån i Stockholm. Åren 1906–14 verkade han som bostadsinspektör i huvudstaden och förestod under tiden flera gånger tillika sundhetsinspektörsbefattningen där. Under tiden 1903–15 tjänstgjorde han som marinläkare i olika grader i flottan och dess reserv och var 1915–23 förste marinläkare i Marinläkarkåren. Åren 1914–33 var han den förste innehavaren av professuren i hygien och bakteriologi vid Uppsala universitet. Han utnämndes 1921 till ledamot av kommittén för yrkeshygien vid Internationella arbetsbyrån i Genève. (källa)
  2. I slutet av 1950-talet flyttades in- och utlämning av styckegods från Östra Station till Karlstads centralstation. I november 1964 lades persontrafiken på NKlJ ner, 1965 upphörde biljettförsäljningen till SJ-tågen och år 1967 tåguppehållen likaså. Tågklareringen avslutades 13 maj 1970, som då överfördes till centralt ställverk vid Karlstads centralstation. Karlstad Östra revs 1971 av SJ Banavdelning trots vädjanden från stadsarkitekten i Karlstad. Rivningsbeslutet lär ha föregåtts av en av bostadsinspektör Jan Starbrink företagen besiktning 1958 som anförde att byggnaderna såväl till interiör som exteriör var otidsenliga och att nödvändigt underhåll var eftersatt. Den till stationen hörande överbanmästarebostaden står dock fortfarande intakt. Huset har tjänat både som personal- och privatbostad. Det har framförts krav från Trafikverket på byggnadens rivning men Karlstads kommun lär dock ha avvisat detta krav tills vidare. (källa)
  3. Wasastjerna var från 1892 delägare i arkitektbyrån Grahn, Hedman och Wasastjerna, som under en tid var Finlands största och bedrev verksamhet i hela landet. Han skötte en stor del av byråns projekt tills den upphörde 1905. Han fortsatte därefter arkitektverksamheten, men efter stora ekonomiska motgångar lämnade han denna och blev 1917 bostadsinspektör i Helsingfors. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.