Bostadskris Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bostadskris, varianter, uttal och böjningar av bostadskris

Bostadskris synonym, annat ord för bostadskris, vad betyder bostadskris, förklaring, uttal och böjningar av bostadskris.

Vad betyder och hur uttalas bostadskris

Bostadskris uttalas bo|stads|kris och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av bostadskris

Singular

bostadskris
obestämd grundform
bostadskris
obestämd genitiv
bostadskrisen
bestämd grundform
bostadskrisens
bestämd genitiv

Plural

bostadskriser
obestämd grundform
bostadskrisers
obestämd genitiv
bostadskriserna
bestämd grundform
bostadskrisernas
bestämd genitiv

Bostadskris är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bostadskris

  1. På 1960-talet hade Göteborgs kommun brist på mark för sitt planerade bostadsbyggande. Mark hade exproprierats i Högsbo och Västra Frölunda till stora kostnader. Stadssekreteraren Torsten Henrikson (S) utarbetade därför en hemlig plan om att köpa upp jordbruksmark i Angered och Bergum. Han såg till att chefredaktören för Göteborgs-Posten, Harry Hjörne (FP), var införstådd med planen. I mitten av 1960-talet hade man förvärvat 2600 objekt till ett fördelaktigt pris på 60 miljoner kronor och därmed förhindrat markspekulation. Det innebar att staden genom bulvaner ägde 45 procent av landarealen i Angered och 30 procent i Bergum (85 procent av de byggbara markområdena) och man fick statsmakten att ta det eftersträvade införlivningsbeslutet och Angered och Bergum inkorporerades den 1 januari 1967 med Göteborg. Den 21 november 1965 hade Stockholms-Tidningen rubriken: "Markkupp i Chicagostil klarade bostadskris" och Dagens Nyheter hade den 3 juni 1979 en artikel med rubriken: "Han gjorde Sveriges djärvaste markkupp - och fick Hjörne och GP att hålla tyst om saken". (källa)
  2. Vid kommunalvalen 1966 fick Socialdemokraterna endast 42,2 procent, vilket var det lägsta resultatet på flera decennier. När Sifo började publicera sin väljarbarometer varje månad i Svenska Dagbladet 1967, stod det klart att opinionen för partiet fortfarande låg i genomsnitt runt 42 procent och ibland var nere på 40 procent. Den mest troliga förklaringen till den snabba minskningen i opinionsläget var partiets bristande fokus på bostadsbyggande under 1960-talet, i stället fokuserade partiet på andra frågor rörande arbete och utökandet av det sociala skyddsnätet, vilket gav upphov till en i de största städerna endemisk bostadskris. Partiet pressades att på allvar sätta igång miljonprogrammet (som redan hade påbörjats) för att lösa bostadskrisen. Endast någon månad före andrakammarvalet 1968 började opinionen över huvud taget att öka i nämnbar mängd. (källa)
  3. Brixton bombades under andra världskriget och fick som en följd en svår bostadskris som ledde till urbant förfall. Efter kriget följde sanering av områdena och kommunala bostäder byggdes. Under 1940- och 1950-talet flyttade många irländare och västindier till området. Torget Windrush Square har fått sitt namn efter HMT Empire Windrush som 1948 anlände med den första generationen av jamaikanska immigranter till Storbritannien. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.