Botten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder botten, varianter, uttal och böjningar av botten

Botten synonym, annat ord för botten, vad betyder botten, förklaring, uttal och böjningar av botten.

Synonym till botten

Vad betyder och hur uttalas botten

Botten uttalas botten och är ett substantiv bottnen el. botten; pl. bottnar.

Ordformer av botten

Singular

botten
obestämd grundform
bottens
obestämd genitiv
bottnen
bestämd grundform
bottnens
bestämd genitiv

Plural

bottnar
obestämd grundform
bottnars
obestämd genitiv
bottnarna
bestämd grundform
bottnarnas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer singular

botten
bestämd grundform
bottens
bestämd genitiv

Botten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Botten på Engelska

  • bottom - that which is furthest down, sea bed, ground floor, (first floor (US)), bottomless

Hur används ordet botten

  1. Det skulle kunna vara lätt att tro att poängfördelningen följer en skala med rika länder i topp och fattiga länder i botten, men riktigt så enkelt är det inte. Som nämndes ovan drabbas Tyskland av ovanligt många bank-attacker (tre procent), medan endast 0, 3 procent av befolkningen i Ukraina drabbas av samma typ av attacker. Och ytterst få nätverksattacker utgår från länder som Algeriet, Uzbekistan och Sri Lanka (0.01 procent). (källa)
  2. Gamban skiljer sig från dagens fiol bland annat genom sin bredare greppbräda och sina starkt sluttande "axlar". Den har dessutom fler strängar, greppband, flat botten och oftast C-formade ljudhål. Namnet viola da gamba syftar på att gamban inte hölls under hakan, som dagens fioler, utan mellan benen, vaderna (italienska: gamba). Jämför med viola da braccio som hölls med armarna (italienska braccio = arm), ett namn som finns kvar i tyskans Bratsche för altfiol, varav norskans bratsj. (källa)
  3. Förr användes uteslutande klockor av murverk eller betong, nedsänkta i marken, men senare användes mest kar av järnplåt, byggda halvt om halvt ovan jord. Klockan, som består av järnplåt, neddoppar i klockkaret. Då klockan är tom vilar dess underkant på botten av klockkaret. Vid mindre klockor är klockan utförd i ett stycke, vid större i flera delar, så kallade lyft. Klockor med en rymd av ända till 400 000 kubikmeter finns utförda med 6 lyft. Då gasen leds in i en sådan så kallad teleskopisk klocka, lyfts först den inre delen. När den är uppe, griper den ringformiga rännan, fickan, på dess undre kant i en motsvarande ring på det andra lyftets övre kant, varefter det andra lyftet börjar gå i höjden och så vidare. Tätningen mellan de olika lyften åstadkoms genom det vatten, som medföres i lyftens fickor. För att klockan skall lyfta sig jämnt över hela omkretsen, måste den styras med rullar, som ligger an mot ledarställningen. Från början var det vanligt att bygga in klockorna i hus, då man fruktade att vätskespärren skulle frysa vid kyla, men sedan effektiva uppvärmningsanordningar togs fram användes vanligen öppna klockor, det vill säga ej inbyggda. Två inbyggda gasklockor, ritade av Ferdinand Boberg, finns vid Stockholms gasverk men är ej i drift. (källa)
  4. Med sadelgjord i möbeltapetsering menas de grova band av flätat linne, hampa eller jute som används som botten i stoppade möbler och som historiskt användes som sadelgjord bland annat till kavallerisadlar på 1600-1800-talet. (källa)
  5. En glasstårta är en tårta huvudsakligen bestående av glass och ibland med en botten av maräng. Ofta garnerad med chokladsås, godis eller bär. Den härstammar från ett slags efterrätt som blev populär under renässansen och baserades på grädde varvat med kaksmulor (eller sockerkaka). Glasstårta började säljas i affärerna i USA på 1960-talet och i Europa på 1970-talet. (källa)
  6. En glidkudde fästes på vajer i botten av skorstenen och dras upp genom skorstenspipan med hjälp av en vinsch. Medan glidkudden dras uppåt fylls murbruk på i skorstenspipan, bruket pressas då ut mot sidorna och tätar ojämnheter, sprickor och skador. Innan själva glidgjutningen påbörjas måste rökkanalen sotas ordentligt, sot förhindrar gjutmaterialet från att fästa. När kanalen är sotad ska den blötas ner, både för att bruket ska fästa bättre och för att det inte ska torka för snabbt och skapa sprickor i bruket. Efter detta ska ett lättflytande bruk blandas, då första lagret ska slammas. Detta då det fäster bättre än vanliga blandningen hos bruk och sedan fungerar som bindning eller lim till nästa skikt. Sedan ska normal blandning på bruket göras, antalet dragningar beror på rökkanalens skick. Mellan varje dragning ska bruket brinna. När sista dragningen är gjord har kanalen något mindre area men de släta ytorna gör ofta att lufthastigheten hos röken trots detta förbättras. (källa)
  7. Glyskoljan lever i mindre stim på 15-250 meters djup nära botten. Ungfiskarna uppehåller sig i grundare vatten. (källa)
  8. En gondol är byggd av flera träslag, som beroende av virkets vikt, lagringstid och fuktkvot passar till de olika specifika detaljerna i båten. Ek används till de båda övre bordgångarna samt för spant och övrig stomme. Botten byggs av lärk, vilket också kan ingå i för- och akterdäck om dessa inte byggs i mahogny. Lärk är virket till båtens sidor mellan vattenlinjen och de båda översta borden. Valnöt eller körsbär används till båtens tofter och bänkar, och för den snedställda plattformen på akterdäck för gondoljären att stå på vid vrickning. Alm används till durkar, lind för utsmyckning på förstäven, årorna tillverkas av bok och forcolan är av valnötsrot. (källa)
  9. Granatkastare har kort eldrör i förhållande till kalibern, är mycket lättare än en kanon eller haubits med samma kaliber, använder utgångsvinklar över 45° och har en utgångshastighet upp till ungefär ljudhastigheten (331 m/s vid 0°C). Eldröret är vanligen slätborrat och mynningsladdat men det förekommer exempel med räffling och bakladdning. Rekylen tas upp utan fjädring genom en bottenplatta som vilar direkt på marken, med undantag för vissa fordonsmonterade vapen. Ammunition är traditionellt vinggranater, hylslösa granater vars granatkropp har stjärtstycke med vingar för aerodynamisk stabilisering och en liten drivladdning för utskjutning. Mynningsladdade granatkastare fungerar traditionellt genom att släppa granaten genom eldröret så den faller med stjärtstycket mot ett slagstift i botten av eldröret som antänder drivladdningen och skjuter iväg granaten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.