Boyta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder boyta, varianter, uttal och böjningar av boyta

Boyta synonym, annat ord för boyta, vad betyder boyta, förklaring, uttal och böjningar av boyta.

Vad betyder och hur uttalas boyta

Boyta uttalas bo|yta och är ett substantiv.

Ordformer av boyta

Singular

boyta
obestämd grundform
boytas
obestämd genitiv
boytan
bestämd grundform
boytans
bestämd genitiv

Plural

boytor
obestämd grundform
boytors
obestämd genitiv
boytorna
bestämd grundform
boytornas
bestämd genitiv

Boyta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet boyta

  1. Radhus är ett bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna och har en större boyta än 50 kvm. Det finns olika typer av radhus: vanligt radhus, kedjehus och parhus. Sammanlänkade bostadshus som är mindre än 50 kvm boyta kallas för skjul. (källa)
  2. Oftast används begreppet planlösning som benämning på hur en bostads boyta är uppdelad i mindre enheter eller rum. Öppen planlösning innebär att man valt att inte dela av boytan med så många mellanväggar för att behålla öppenheten. Sluten planlösning innebär det motsatta – att man delat utrymmet i ett antal mindre enheter och på så vis erhållit många olika rum. (källa)
  3. Radhus betecknar bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna och har en större boyta än 50 kvm. Sammanlänkade bostadshus som är mindre än 50 kvm boyta kallas för skjul. Det är en mycket vanligt förekommande förortsbebyggelse i Storbritannien, Tyskland och Skandinavien. De första radhusen byggdes i Paris så tidigt som 1605–1612, och nådde England på 1600-talets andra hälft i samband med återuppbyggnaden av London efter den stora branden. I industrialismens England ökade användningen av radhus kraftigt i form av arbetarbostäder där samma form återupprepades flera gånger längs gatan. Många samhällsbyggare och arkitekter var skeptiska till radhuset som boendeform långt in på 1940-talet. Under 1950-talet tog radhusbyggandet fart i Sverige, främst för att de var så yteffektiva när städerna expanderade. Tidiga radhus från 1900–1960 talen har på senare år blivit en allt mer eftertraktad boendeform i storstäderna. Främst arkitektritade 1930- och 1950-talshus har kommit på modet. (källa)
  4. Redan den 4 maj 2012 avslöjade Villaägarnas Riksförbund att utredningen avser att föreslå ett helt nytt fastighetsskattesystem som bygger på antal kvadratmeter boyta och tomtyta. Förslaget har kritiserats för att det skulle leda till kraftiga skattehöjningar för många småhusägare och för att skillnaden i beskattning mellan småhus och flerbostadshus skulle bibehållas. (källa)
  5. Boyta, eller boarea (BOA), är den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta. (källa)
  6. Med boarea eller boyta avses den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta. Först mäter man byggnadens invändiga mått i varje våningsplan (källare, plan 1 osv). Alla utrymmen i en bostad kan inte utnyttjas lika bra. Därför delar man sedan upp den uppmätta ytan i boyta och biyta, i Svensk standard betecknad boarea och biarea. Alla typer av våningsplan, utom en våning med snedtak, ska mätas mellan ytterväggarnas insidor strax ovanför golvsockeln. Allt som ligger innanför ytterväggarna – även innerväggar – ska räknas med. Man ska också räkna med skåp, fläktkanaler, öppen spis etc. Undantag finns. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.