Brännvidd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brännvidd, varianter, uttal och böjningar av brännvidd

Brännvidd synonym, annat ord för brännvidd, vad betyder brännvidd, förklaring, uttal och böjningar av brännvidd.

Vad betyder och hur uttalas brännvidd

Brännvidd uttalas bränn|vidd och är ett substantiv.

Brännvidd betyder:

Ordformer av brännvidd

Singular

brännvidd
obestämd grundform
brännvidds
obestämd genitiv
brännvidden
bestämd grundform
brännviddens
bestämd genitiv

Plural

brännvidder
obestämd grundform
brännvidders
obestämd genitiv
brännvidderna
bestämd grundform
brännviddernas
bestämd genitiv

Brännvidd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet brännvidd

  1. Om strålarna infaller parallellt med huvudaxeln träffar de linsens brännpunkt, principalfokus, vars avstånd från linsen kallas linsens brännvidd (linsens principalfokaldistans). Eftersom strålarna lika väl kan infalla från den ena sidan som från den andra, har en lins alltid två brännpunkter (i Fig. 7 betecknade med F och F1). För båda brännpunkterna är avståndet till linsen detsamma (brännvidden). I Fig. 7 är m den optiska medelpunkten, F och F1 de båda brännpunkterna och avståndet m-F brännvidden. (källa)
  2. En refraktor består av ett ljussamlande objektiv som har lång brännvidd och en lins med kortare brännvidd som kallas okular. Förstoringen blir i fokus av okularets och objektivets brännvidd. Ju större linsen är desto mer ljus kan komma in och desto mer avlägsna och små föremål kan studeras. Refraktorteleskop används inte så mycket numera, eftersom det inte går att tillverka linser som är tillräckligt stora och samtidigt ger en bra bild. Små refraktorer används främst för att se ljusstarka objekt som planeter, kometer och stjärnor. Vanligare är spegelteleskop, s.k. reflektor, eller katadioptriska teleskop, som är en blandning av lins och spegel. (källa)
  3. En storformatskameras normalobjektiv har längre brännvidd än motsvarande för småbild (50 mm), skärpedjupet måste då ibland utökas och det sker med objektivets bländare som brukar ha de högre värdena bländare 22 och 45. (källa)
  4. Objektiv som har en längre brännvidd än ett normalobjektiv kallar man för teleobjektiv. Brännvidden avgör objektivets synfält vilket är förhållandevis litet jämfört synfältet av ett normalobjektiv. Objektivets brännvidd i samband med sensorstorleken i kameran avgör vilken del av motivet som kommer med på bilden. Ett objektiv anpassat till en viss storlek av bildsensor har normalt ett cirkulärt synfält vars diameter motsvarar diagonalen på kamerans bildsensor. Ju längre objektivets brännvidd är, desto mindre del av motivet kommer med på bilden som därmed uppfattas som förstorad. Ett objektiv med steglöst justerbar brännvidd kallas zoomobjektiv. (källa)
  5. Zoomobjektiv är objektiv som kan förändra sin brännvidd. Det finns en enklare variant av zoomobjektiv som kallas Varifokal. I dessa objektiv är inte skärpe- och zoominställningarna synkroniserade. Varifokalen finns idag på en del dataprojektorer, där behovet att zooma är begränsat. Generellt för zoomobjektiv är att de innehåller många linser och dessa stjäl ljus. Man brukar tala om objektivets optiska ljusstyrka och dess fotometriska ljusstyrka. Vid äldre zoomobjektiv kunde den fotometriska ljusstyrkan var ett helt bländarsteg lägre än den optiska. Ett zoomobjektiv kan innehålla så många som 19 linselement. När datorstyrda kompaktkameror kom på marknaden försåg industrin dessa med en ny typ av zoomkonstruktion. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.