Brandorsak Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brandorsak, varianter, uttal och böjningar av brandorsak

Brandorsak synonym, annat ord för brandorsak, vad betyder brandorsak, förklaring, uttal och böjningar av brandorsak.

Vad betyder och hur uttalas brandorsak

Brandorsak uttalas brand|or|sak och är ett substantiv.

Ordformer av brandorsak

Singular

brandorsak
obestämd grundform
brandorsaks
obestämd genitiv
brandorsaken
bestämd grundform
brandorsakens
bestämd genitiv

Plural

brandorsaker
obestämd grundform
brandorsakers
obestämd genitiv
brandorsakerna
bestämd grundform
brandorsakernas
bestämd genitiv

Brandorsak är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet brandorsak

  1. De vanligaste brandorsakerna i bostad är glömd spis, tekniskt fel, soteld och anlagd brand med uppsåt. (källa)
  2. Själva kyrkan, som ligger på Riddarholmen mitt i centrala Stockholm, kunde räddas från den häftiga branden, men den höga tornspiran från 1570-talet blev helt förstörd. Tornspiran störtade samman påföljande dag. Kyrktaket antändes, men valvet höll och kyrksalen klarade sig. Det brann i stentornet och i hela övre delen av själva kyrkan. Klockorna föll ned från sina ställningar. Man lyckades hindra elden att komma in i kyrkans inre. Vid samma tid slog blixten även ned i Katarina kyrkas och Kungsholms kyrkas torn. Riddarholmskyrkans torn gick inte att rädda. Innan åskledarens tid var blixtnedslag i kyrktorn och höga byggnader en vanlig brandorsak. (källa)
  3. Brandteknisk undersökning av hotellet gav vid handen att branden startat i ett rum intill vestibulen, i den så kallade dagrouletten. Exakt brandorsak har inte kunnat fastställas, men troligen orsakades branden av en glödande cigarettfimp slängd i en papperskorg, som var placerad under ett roulettbord. Bordet var övertäckt med en duk och elden spred sig via duken upp i en gardin som hängde längs ena väggen. Branden fick ett explosionsartat förlopp, mycket på grund av att branddörrarna stod i öppet läge och det var fritt fram föröken och elden att via trappan ta sig upp på våning 1 där ca 150 personer, de flesta ungdomar, roade sig eller dansade i nattklubben Monte Carlo. Vittnen har uppgivit att lokalerna rökfylldes på bara ett par minuter och att många av gästerna inte tog branden på allvar. Många trodde att en rökbomb kastats in på skoj. (källa)
  4. Den 5 september 1970 brann huset vid Kungens kurva. Brandorsaken var ett elektriskt fel i en av Ikeas stora reklamskyltar. Det fanns två olika skyltar, "Möbel-IKEA" mot norr och "IKEA" mot söder och motorvägen. Ledningen hade inte kunnat bestämma sig, så båda varianter sattes upp. Och det var just i en av skyltarna som branden uppstod. Brandrean några veckor senare fick cirka 8 000 människor att köa för att köpa de i pris kraftigt reducerade varorna. Några hade övernattat i tält. Köerna på motorvägen var halvmilslånga och möbellagret tömdes snabbt. I mars 1971 öppnade Ikea igen. Trygg-Hansa utbetalade en ersättning av 23 miljoner kronor, vilket var den dittills största försäkringsskadan i Sverige. (källa)
  5. Den 3 september 1993 totalförstördes Salkhallen. Ett svetsarbete i hallens pannrum var brandorsaken. Byggnaden hade brandlarm, men det hade kopplats bort medan svetsarbetena pågick. Först efter flera timmar upptäcktes branden och när brandkåren kom räckte släckvattnet inte till. Brandmännen tvingades bara följa brandförloppet. När taket störtade in var lågorna 50 meter höga. Försäkringsbolaget Skandia krävde att hallen skulle återuppföras inom ett år. Så blev det också, den 15 augusti 1994 kunde SALK-hallen åter öppna för sina tennisspelare. (källa)
  6. Brandorsaken anses vara att glödhett tackjärn från bruket kom i kontakt med gasol som läckt ner i Tabergsån och därmed antändes. Brandmannen Uno beskriver att han hann uppfatta gasol som antändes i ån ett stycke bort, innan det exploderade. Uno som stod närmast tanken träffades av ett eldklot i ansiktet, fick tredje gradens brännskador i ansikte och på händer och förlorade synen under några timmar, men klarade sig mirakulöst utan bestående men. (källa)
  7. Brandorsaken har aldrig klargjorts officiellt. En möjlighet som utreddes var mordbrand, polisen i Nederländerna gjorde flera gripanden, men brandförsvaret hävdade att en oavsiktlig antändning genom en elektrisk kortslutning inte kunde uteslutas helt. (källa)
  8. Enligt Statens haverikommission gick brandorsaken inte att fastställa, men fel i elsystemet eller en elektrisk apparat kunde inte uteslutas. Att branden blev så omfattande förklarades med att brandgaserna inte kunde vädras ut i tillräcklig omfattning vilket ledde till att temperaturen i huset successivt steg. Det gjorde att gasolbehållare i butikslokalen mot Drottninggatan exploderade vilket tvingade räddningstjänsten till angrepp enbart utifrån. Under branden träffades en brandman i huvudet av en nedfallande tegelsten och två hyresgäster fick lättare rökskador. Den materiella skadan uppgick till cirka 100 miljoner kronor. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.