Brandsläckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brandsläckning, varianter, uttal och böjningar av brandsläckning

Brandsläckning synonym, annat ord för brandsläckning, vad betyder brandsläckning, förklaring, uttal och böjningar av brandsläckning.

Vad betyder och hur uttalas brandsläckning

Brandsläckning uttalas brand|släck|ning och är ett substantiv.

Ordformer av brandsläckning

Singular

brandsläckning
obestämd grundform
brandsläcknings
obestämd genitiv
brandsläckningen
bestämd grundform
brandsläckningens
bestämd genitiv

Brandsläckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet brandsläckning

  1. En motorspruta används ex. av räddningstjänsten vid brandsläckning där man inte har tillgång till brandpostnätet eller när brandpostnätet inte ger tillräckligt med vatten. En motorspruta kan även användas för tryckhöjning då vatten skall transporteras längre sträckor. Motorsprutor är ett samlingsnamn då pumpen drivs av en motor, kan vara bensin, diesel eller elektriska motorer. De första drevs av en fotogenmotor. Motorsprutor är ofta monterade på ett underrede med hjul och dras efter ett brandfordon. (källa)
  2. Pyromani är en impulskontrollstörning, och impulsen är därför förknippad med en "kick" och lättnadskänsla efter att ha givit vika för den. Den kännetecknas av att en person upprepade gånger tänder eld på saker, utan att personen gör det för att vinna något på det annat än den känslomässiga "kicken". Personen har vanligen ett påfallande intresse för eld och bränder (fix idé), och ibland också brandrelaterade företeelser och objekt (brandbilar, brandsläckning). Att orsaka bränder är vid pyromani en impuls som inte kan kontrolleras, som ett slags beroende, utan att det sker till följd av hallucinationer eller vanföreställningar (som vid psykoser). I de flesta fall är personen dock fullt medveten om vad de gör. (källa)
  3. Skum är en kolloid som uppstår då en gas bildar bubblor i en vätska eller ett fast ämne. Flytande skum används t.ex. vid brandsläckning genom lättskumsfyllning. Fast skum, kan vara exempelvis lättbetong, skumplast, skumgodis eller pimpsten. (källa)
  4. Brandsläckning med så kallade kolsyresläckare där såväl nedkylningseffekten som koldioxidens kvävande egenskaper utnyttjas. (källa)
  5. Sverige: I Sverige brukade under lång tid vapenfria få en civilförsvarsutbildning på en månad eller så för att sedan fylla ut tiden på till exempel ett dagis. Krigsplaceringen blev i civilförsvaret och tidigare kallades dessa in vart sjätte år till repetitionsträning. Civilförsvarsutbildningen brukade inkludera brandförsvar inklusive brandsläckning och rökdykning, räddning inklusive att ta sig in i raserade hus, viss enkel krigssjukvård, osv. (källa)
  6. Vattenpost är ett tappställe för dricksvatten från ett vattenledningssystem. Vattenposter används för dricksvattenbehov, för bevattning och för tillgång till vatten vid brandsläckning. (källa)
  7. En brand eller eldsvåda är en eld som kommit lös och som växer okontrollerat. Bränder utgör ett hot mot liv, egendom och miljö varför en mängd teknik och släckutrustning har skapats för att förhindra eller lindra dem. Många hem har idag brandvarnare, brandfilt och i alla lokaler kan det finnas brandsläckare eller sprinklersystem. Det finns också passiva brandskyddsåtgärder, som brandväggar och indelning av byggnader i brandceller. De flesta samhällen har en räddningstjänst för professionell brandsläckning. (källa)
  8. En brandpost (BP) är en vattenpost i gatan som brandkåren kan använda för att få kommunalt vatten till brandsläckning. Även en upprullad brandslang med anslutning till vattenledningen (ofta i ett skåp) är en brandpost. (källa)
  9. En brandslang är en vattenslang för brandsläckning. (källa)
  10. Brandsläckning är släckning av brand som en viktig del av samhällets räddningstjänst. Mindre bränder släcks oftast av personer som inte är yrkesmän. Man kan fysiskt se till att flammor och bränsle skiljs åt, exempelvis med ett lock på en brinnande kastrull eller med en brandfilt. Man kan också hindra fortsatt spridning genom att slänga ut det brinnande föremålet som sedan får brinna ut. Om branden vuxit sig lite större behövs en (hand)brandsläckare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.