Bredda Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bredda, varianter, uttal och böjningar av bredda

Bredda synonym, annat ord för bredda, vad betyder bredda, förklaring, uttal och böjningar av bredda.

Synonymer till bredda

Vad betyder och hur uttalas bredda

Bredda uttalas bredda och är ett verb -de.

Ordformer av bredda

Aktiv

bredda
infinitiv
breddar
presens
breddade
preteritum
breddat
supinum
breddande
presens particip
bredda
imperativ

Passiv

breddas
infinitiv
breddas
presens
breddades
preteritum
breddats
supinum

Perfekt particip

breddad en
~ + subst.
breddat ett
~ + subst.
breddade den/det/de
~ + subst.

Bredda är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bredda på Engelska

  • widen, broaden - make broader or wider

Hur används ordet bredda

  1. I Sverige infördes gymnasier först på 1600-talets början. De första öppnade i stiftsstäderna genom att bredda de gamla domskolornas program. Den första skolordningen som inför gymnasiestudier i Sverige härstammar från 1649. Gymnasiet försvann i 1856 års skolreform då de slogs samman med elementarläroverken. Dessa fanns i Sverige mellan 1849 och 1878, varefter de ersattes av de högre allmänna läroverken. (källa)
  2. I början av 1900-talet började man skilja ut fackhögskolor med en specialinriktad utbildning, dels övriga högskolor, och folkhögskolorna började skiljas ut som en annan typ av utbildning än övriga högskolor. De större högskolorna började under 1900-talet även att bredda sina utbildningar, särskilt efter andra världskriget, och blev alltmer lika mindre universitet. De fyra äldsta universiteten fick 1967 filialer, Uppsala universitet i Örebro, Lunds universitet i Växjö, Göteborgs universitet i Karlstad och Stockholms universitet i Linköping. Med högskolereformen 1977 blev högskola en gemensam benämning för universitet och högskolor. (källa)
  3. Redan efter andra världskriget började konkurrensen om platserna till många högskoleutbildningar bli betydande, och den ökade än mer på grund av skolreformerna på 1950- och 60-talet, då antalet gymnasieelever växte snabbt. Från mitten av 1960-talet fördes diskussioner om att bredda rekryteringen till eftergymnasial utbildning. I Kompetensutredningen 1965 föreslogs att återinföra antagningstest, som ett komplement till genomsnittsbetygen. Dels för att ge behöriga utan konkurrenskraftiga betyg "en andra chans" att antas till högskola, dels för att rangordna sökande som fyllt 25 år, hade minst fyra års arbetslivserfarenhet och kunskaper i svenska och engelska motsvarande 2-årigt gymnasium – den så kallade 25:4-regeln. (källa)
  4. En lödkolv består vanligen av ett handtag, ett värmeelement och en lödspets. Värmelementet är vanligen elektriskt, till exempel av kanthaltråd, men kan också bestå av en liten gasbrännare. Spetsen på en lödkolv kan variera avsevärt i storlek, från delar av en millimeter till centimetertjock, beroende på användningsområdet för lödkolven. Vissa lödkolvar har utbytbara spetsar för att bredda deras användningsområde. Mer avancerade lödkolvar, till exempel lödstationer, har inbyggda termostater som gör att spetsen kan temperaturkontrolleras, vilket är viktigt vid lödning av värmekänsliga material eller i närheten av värmekänsliga komponenter som i elektroniska kretsar. Lödstationer har ofta inbyggda tillbehör som lödkolvsställ och rengöringssvamp. (källa)
  5. I Sverige består en matsäck ofta av bredda smörgåsar av ljust bröd med varierande pålägg, i Danmark är upplägget liknande, mycket av brödet brukar dock vara mörkt rågbröd. Matsäck i Norge (nistepack) har varit en stark tradition sedan 1930-talet, och en typisk norsk matsäck består ofta av smörgåsar som är packade i matpapper eller en matlåda. Det förekommer också att man tar med sig mer middagsliknande måltider i matsäcken. (källa)
  6. Musiken i en nattklubb kan variera mellan liveband eller DJs (mer vanligt förekommande) som spelad mixad musik med hjälp av ett kraftigt PA-system. Vanligt är att nattklubbar inriktar sig på att spela endast en sorts musik, exempelvis techno, house, hiphop, trance, rock, garage, drum and bass, dubstep och reggae. Andra nattklubbar väljer att ha olika temakvällar, i syfte att locka fler kunder eller bredda sin repertoar. Radiohits brukar även spelas flitigt. Nattklubbar som spelar syntmusik kallas ofta syntklubbar. (källa)
  7. 2015 meddelades det att januari/februari-utgåvan 2016 blir det sista numret som innehåller helt nakna modeller. I ett försök att bredda läsekretsen och öka upplagan avser man fokusera på ett mindre naket innehåll. (källa)
  8. Raskatt är en katt som är stambokförd och har en stamtavla. Detta innebär i allmänhet att kattens föräldrar båda tillhör samma ras och att även de har en stamtavla. Dessa stamtavlor måste vara registrerade hos ett kattförbund, till exempel FIFe, som i Sverige representeras av SVERAK. I Sverige registreras raskatter också inom WCF-föreningarna i Norden. I vissa speciella fall kan en katt novisgodkännas, det vill säga bli godkänd som raskatt trots att den inte har någon stamtavla. I vissa fall godkänner kattklubbarna också korsningar mellan två olika raser, för att bredda avelsbasen. Dessa katter kallas då hybrider eller varianter, beroende på vilka raser som har korsats. En katt som saknar stamtavla kallas för huskatt oavsett hur den ser ut eller vilken bakgrund den har. (källa)
  9. Neutralism är när två arter interagerar men båda förblir opåverkade. Det anses som högst osannolikt att neutralism i strikt bemärkelse förekommer i naturen och den är omöjlig att bevisa. Därför brukar man bredda begreppet och tala om neutralism i fall där påverkan på parterna är försumbar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.