Bricka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bricka, varianter, uttal och böjningar av bricka

Bricka synonym, annat ord för bricka, vad betyder bricka, förklaring, uttal och böjningar av bricka.

Vad betyder och hur uttalas bricka

Bricka uttalas bricka och är ett substantiv -n brickor.

Ordformer av bricka

Singular

bricka
obestämd grundform
brickas
obestämd genitiv
brickan
bestämd grundform
brickans
bestämd genitiv

Plural

brickor
obestämd grundform
brickors
obestämd genitiv
brickorna
bestämd grundform
brickornas
bestämd genitiv

Bricka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Bricka på Engelska

  • tray - flat, shallow receptacle for carrying and serving food, etc., tray lunch, cheese board
  • washer - metal disk (used as a spacer in screw joints, etc.)

Hur används ordet bricka

  1. En identitetsbricka, kort idbricka (inte att förväxla med namnbricka), är en identitetshandling i metall och är menad att primärt bäras runt halsen av individen i fråga vid krig. De går även under namnet dödsbricka då ett av deras primära syften är att identifiera människor som dött i eller under strid. (källa)
  2. Tekniken kan illustreras med dominobrickor: varje dominobricka är ställd på högkant och representerar ett tal i den ordnade följden av positiva heltal. Om en bricka välter, välter den också den nästföljande brickan. Induktionsprincipen innebär att samtliga dominobrickor kommer att bli välta om den första brickan har blivit vält. (källa)
  3. När man för in kistan inför kremeringen lägger med en keramikplatta med ett id-nummer, för att säkerställa identifiering av askan efteråt. Denna id-bricka följer sedan med askan ända ner i graven. (källa)
  4. För att inte överbelasta godset som ligger mot mutterns yta, kan kraften fördelas över en större yta med en bricka eller kragmutter (flänsmutter). (källa)
  5. En napp, särskilt i Finland tutt eller tutte, är en liten gummituta fäst på en bricka för barn att suga på. Sugdelen är numera i regel gjord av latex eller silikon, tidigare tillverkades den i gummi. Napp på nappflaska brukar kallas dinapp för att skilja sorterna åt. (källa)
  6. Ostbricka är en bricka eller ett uppläggningsfat med ostar som fungerar som tilltugg och kan ingå i smörgåsbord. Ofta innehåller ostbrickan ostar med kontraster i smak och konsistens. Ostbrickan kan förutom ost bestå av neutrala och salta kex, frukter och grönsaker i mindre format (exempelvis vindruvor) och rödvin eller portvin. (källa)
  7. Ett tjänstetecken är ett insignium som intygar att en person har ett visst ämbete. Den kan vara utformad som en bricka eller ett märke som sitter på kläderna. En polisbricka är exempelvis ett tjänstetecken med vilken en polisman som inte bär uniform kan vid behov styrka sin tjänsteställning. Polisbrickan utgöres av en metallbricka på vilken finnes polisemblemet på ena sidan och på den andra polisdistriktets namn med mera. Den som olovligen bär tjänstetecken kan dömas för föregivande av allmän ställning, ifall handling som kräver speciell behörighet eller som kan liknas vid myndighetsutövning samtidigt utföres. Ett tjänstekort är en identitetshandling som också fungerar som tjänstetecken. (källa)
  8. Ringkragen var ursprungligen en del av riddarens rustning för skydd av halsen. Ringkragen var en krage av stålplåt, som gick runt omkring halsen och över axlarna. Sådana kragar användes fortfarande när riddarrustningarna försvunnit och bars då utanpå kyrassen. Ringkragen övergick under 1600- och 1700-talen vanligen till att fungera som kännetecken för officerare i tjänsten och var då en halvmånformig, flat eller kupig, metallskiva som var prydd med vapen och som bars på bröstet med ett band runt nacken. Senare övergick ringkragen till att användas som vaktbricka eller dagbricka, det vill säga som tjänstetecken för vakthavande befäl och dagbefäl, och bars då ofta i en kedja. (källa)
  9. Spanten monteras i en modern båt med kopparspik, som nitas med en kupolbricka. Metoden går till på följande sätt: Spantet fixeras, och hål borras efter storlek på spiken. Spiken drivs in genom spantet, ett mothåll placeras mot spikens huvud och kopparbrickan slås på mot spantet. Spiken klipps av och nitas med en kulhammare. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.