Bronsbeslag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bronsbeslag, varianter, uttal och böjningar av bronsbeslag

Bronsbeslag synonym, annat ord för bronsbeslag, vad betyder bronsbeslag, förklaring, uttal och böjningar av bronsbeslag.

Vad betyder och hur uttalas bronsbeslag

Bronsbeslag uttalas brons|be|slag och är ett substantiv.

Ordformer av bronsbeslag

Singular

bronsbeslag
obestämd grundform
bronsbeslags
obestämd genitiv
bronsbeslaget
bestämd grundform
bronsbeslagets
bestämd genitiv

Plural

bronsbeslag
obestämd grundform
bronsbeslags
obestämd genitiv
bronsbeslagen
bestämd grundform
bronsbeslagens
bestämd genitiv

Bronsbeslag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bronsbeslag

  1. Vagnarna härstammar från omkring 100 f.Kr. Det är osäkert om de är tillverkade i Danmark eller har kommit från ett keltiskt område i Central- och Västeuropa. De är av trä och rikt dekorerade med bronsbeslag. De rikt ornerade beslagen är utförda i typisk keltisk stil och teknik. I keltiska furstegravar återfinns ofta vagnar, till exempel i graven i Vix i Frankrike, och rester efter en fyrhjulig vagn med beslag som de på Dejbjergvagnarna har hittats i en grav vid Ohnheim i Alsace. (källa)
  2. Borgens inre har varit uppodlat utom en liten del i sydväst, där i början av 1800-talet husgrunder fortfarande syntes. I denna del gjordes 1989-90 en mindre utgrävning. Man fann då ben av djur, men främst skelettdelar av människa samt ett litet bronsbeslag. I övrigt finns inga fynd som med säkerhet kan knytas till borgen. (källa)
  3. Gandersheimskrinet är ett runristat relikskrin av valrosstand med bronsbeslag, funnet i klostret i Gandersheim i Tyskland. Skrinet har en höjd på 12,6 cm. Det förvaras nu i Anton-Ulrich-Museum i Braunschweig. Det är sannolikt ett anglosaxiskt arbete, eftersom det är prytt med senkeltisk flätbandsornamentik och djurornamentik från omkring 800 e.Kr. Runinskriften, som löper längs bottnen, har tytts: "Heliga jungfru, var ett ljus för Ditt Ely". Detta gör att man antagit att skrinet kommer från klostret Ely i England, vilket förstördes av danska vikingar år 886 e.Kr. (källa)
  4. Peter Ernst var först verksam i Växjö och tillverkade golvur till flera kyrkor i omgivningen, till exempel Härlövs kyrka och Blädinge kyrka. Han kom till Stockholm 1753, och fick genom Vetenskapsakademins förmedling överta statligt ägda så kallade Schnackska urfabriken, eller Stockholms Manufabrique. Peter Ernst var på sitt område ovanligt skicklig och tillverkade alla slags ur från tornur och astronomiska ur till fickur. Hans verksamhet fick betydelse för utformningen av samtidens urmöbler. Särskilt karakteristiska är golvuren i svängda former med lackerad ornamentering, förgyllda ornament eller rika bronsbeslag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.